Monday, May 9
Shadow

Varför ska man Äta Ananas? Här är Svaret!

Ananas har spännande hälsofördelar. Denna söta och tropiskt underbara frukt är populär runtom i hela världen.

Ananas som är tillgänglig året runt är en billig, näringsrik frukt. Men förutom det faktum att ananas är otroligt god och populär har en också flera hälsofördelar. I denna artikel går vi igenom fördelarna med att äta ananas.

Full med C-vitamin

Visste du att en endast cirka en kopp med ananasbitar innehåller 131 procent av det dagliga värdet på C-vitamin, vilket hjälper till att skydda kroppen mot virus och bygger därigenom en stark hudförsvarsmekanism mot infektion. Så istället för att begränsa dig till den vanliga apelsinen eller grapefrukten, njut av den saftiga smaken av en tropisk ananas för att få ditt dagliga behov av detta viktiga näringsämne.

Det hjälper dig att få starka ben

En kopp på cirka 165 gram ananas innehåller cirka 76% av det rekommenderade dagliga värdet av mangan, vilket är viktigt för att bibehålla starka ben och friska bindväv. Således bör du, förutom att borsta tänderna och använda tandtråd, lägga till en hälsosam dos ananas i din tandvård.

Det är ett bra matsmältningshjälpmedel – För att öka dess fördelar innehåller ananas också bromelain, ett enzym som hjälper matsmältningsbesvär, kontrollerar hosta och lossnar slem. För att maximera hälsofördelarna i matsmältningssystemet är det bäst att äta ananas mellan måltiderna som mellanmål. Bromelain är också mycket effektivt för att minska inflammation från infektioner och skador, vilket hjälper till att minska svullnad, blåmärken, läkningstid och smärta efter fysiska skador och operationer.

Låg med kalorier och bra om du är på diet

Med dess naturliga söta och fyllande egenskaper är det ett bra alternativ för dig som söker ett sött mellanmål med den goda smaken som kommer från det naturliga socker som det innehåller. Samtidigt bör du som är på diet vara glad över att ananas innehåller 87% vatten och relativt få kalorier jämfört med livsmedel med hög sockerhalt eller hög fetthalt.

Förbättrar din syn

Tillsammans med morötter som håller dina ögon ljusa och hälsosamma när du äter tre eller fler portioner frukt om dagen kan det minska risken för synförlust hos äldre vuxna med så mycket som 36 procent. Genom att lägga till mer ananas i din diet ser du till att få de antioxidanter du behöver för att bromsa eller stoppa utvecklingen av ARMD.

Det hjälper till med matsmältningen

En av de mest välkända fördelarna med ananas är dess smältningsfrämjande förmåga. Ananas innehåller ett enzym som kallas bromelain, vilket är en gastrointestinal (GI) mirakelarbetare.

Fiber och bromelain som finns i ananas arbetar tillsammans för att främja ett sundt fungerande matsmältningssystem. Fiberen hjälper till att flytta saker, medan bromelainen kan bidra till att minska all inflammation i magsäcken.

Det kan hjälpa till med artri

Bromelain minskar inte bara inflammation: Mat som är rik på bromelain kan också minska smärtan i samband med kroniska inflammatoriska tillstånd som reumatoid artrit.

Hjälper till med immunförsvaret

I en studie 2004 publicerad i Clinical Rheumatology rapporterade patienter som tar ett oralt tillskott med bromelain mindre artrit smärta efter sex veckor, jämfört med en grupp som tog en NSAID för smärtlindring.

Det kan öka dina serotoninnivåer

Att äta ananas regelbundet kan få din kropp och hjärna att må bra.

Ananas är hög i aminosyran tryptofan. Denna aminosyra används för att göra en av våra viktigaste humörstimulerande neurotransmittorer: serotonin.

Serotoninnivåer, särskilt när de är för låga, spelar en roll vid många psykiska sjukdomar, inklusive depression och ångest. Vissa studier tyder på att tryptofantillskott kan vara en effektiv depressionbehandling jämfört med tricykliska antidepressiva medel. (Naturligtvis, om du kämpar med en psykisk sjukdom är svaret inte så enkelt som att äta mer ananas. Du bör alltid söka hjälp från en vårdgivare med frågor om din hälsa.)

Det kan förbättra din ben- och ledhälsa

Rå ananas innehåller en rejäl dos mangan. Detta mineral kan hjälpa till att förhindra benförlust hos patienter med osteoporos. Dessutom kan mangan minska smärtan hos patienter med artros i kombination med andra tillskott.

Som du ser har ananas en hel del hälsofördelar utöver det faktum att den är otroligt god och populär jorden över. Med det sagt är denna både god och hälsosam för dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *