Friday, September 29
Shadow

Är det farligt att Äta för Mycket Morötter?

När det gäller näring bör du äta all mat måttligt och undvika överkonsumtion. Även mat som är nyttig kan ha bieffekter när den överkonsumeras.

Morötter är en utmärkt mat att äta regelbundet eftersom det innehåller viktiga vitaminer, näringsämnen, och mineraler, samtidigt som de innehåller minimalt fett och natrium. Att äta för många morötter kan dock ge dig relativt ofarliga men ändå obekväma biverkningar. Så gör dem till en del av din kost, men likt med det mesta, undvik att överkonsumera dem.

Här är några av de vanligaste bieffekterna av överkonsumtion av morötter.

Hur mycket morötter är “för mycket”?

Det finns ingen “en storlek passar alla” mängden morötter. På grund av olika metabolism hos individer kanske det som är den adekvata mängden för den ena inte är tillräckligt för det andra. Den genomsnittliga mängden betakaroten-dosering är emellertid sex till åtta milligram per dag. Därför kan man ta mer än så (cirka 3 stora morötter) orsaka tillståndet.

Bekämpningsmedel

Vid odling av grönsaker används ofta en rad olika bekämpningsmedel. En studie i USA identifierade 26 bekämpningsmedel som vanligtvis ligger på morötter. Av dessa bekämpningsmedel är åtta kända för att potentiellt orsaka cancer, 16 stör hormoner i kroppen, tre orsakar problem med nervsystemet och sju orsakar utvecklings- eller reproduktionsproblem. Att äta mycket morötter ökar därför mängden bekämpningsmedel som du utsätts för och kan öka din chans att utveckla olika hälsoproblem. Organiska morötter innehåller en bråkdel av dessa bekämpningsmedel.

Motverkar upptagning av näringsämnen

Fiber påverkar absorberingen av andra näringsämnen, som järn, zink, magnesium och kalcium. Att konsumera för många morötter kan leda till att du förlorar andra viktiga näringsämnen vilket resulterar i näringsbrist. Morötter saknar också protein och fett. Din kropp förlitar sig på protein för tillväxt, reparation av vävnad, immunfunktion, upprätthållande av muskelmassa och framställning av hormoner och enzymer. Fett behövs för normal tillväxt och utveckling, för att dämpa dina organ, som energikälla, för att absorbera vissa vitaminer och för att upprätthålla cellmembran.

För mycket socker

Den som lever med diabetes bör hålla sig borta från morötter på grund av dess höga sockerinnehåll.

Morätter förändrar smak av bröstmjölk

Morötter har vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppen. Men forskning har visat att morötter kan förändra smaken på bröstmjölken. Så alla kvinnor som ammar bör hålla sig borta från morötter och morotsjuice.

Morötter är inte så bra för vårt matsmältningssystem

Morötter är bra för vårt matsmältningssystem på grund av närvaron av kostfibrer i det. Fiber hjälper oss också att känna oss mättare snabbare och under lång tid, och detta hjälper till att upprätthålla en sund vikt. Men konsumtion av för många morötter kan ha en negativ effekt på vårt matsmältningssystem och kan ge upphov till magproblem som gas, uppblåsthet, magkramper etc. Detta beror på att morötter innehåller mycket olösliga kostfibrer.

En portion morötter innehåller 12 gram kolhydrater och cirka en tredjedelar av detta, cirka 4 gram, är fiber. Att äta för mycket fiber kan orsaka obehag i tarmen genom att hindra matsmältningen av kolhydrater i vår kropp och när kolhydrater inte smälts ordentligt av våra tunntarmar kan de orsaka gasproblem.

Om du äter mycket morötter kan det vara bra att börja äta dem med måtta för att att undvika matsmältningsbesvär såsom gas, uppblåsthet, magkramp, förstoppning etc. orsakat av högt fiberinnehåll av morötter och dricka mycket vatten är mycket viktigt när du äter diet med mycket fiber (som morötter) så att fibrerna snabbt spolas ur vårt system.

Kan leda till allergiska reaktioner

Vissa människor är allergiska mot morötter och om du vet att du har en allergi mot morötter bör du vara mycket försiktig eftersom överkänslighet för morötter kan orsaka vanliga biverkningar som hudutslag, diarré, anafylaktiska reaktioner och svullnad.

Kan störa med vissa befintliga sjukdomar

Personer som lider av hälsoproblem såsom diabetes, tarmproblem, hormonproblem etc. bör först rådgöra med sin läkare innan de tillsätter morötter till sin diet. Detta beror på att morötter är kända för att ha stört meddessa sjukdomar och kan utlösa symtom som gör dem värre.

Kan din hud bli orange av att ära för mycket morötter?

Förändrar överkonsumtion av morötter din hudfärg? Faktum är faktiskt att konsumtion av  för många morötter, eller andra livsmedel med mycket beta-karoten, kan orsaka en gulaktig missfärgning av huden. Denna missfärgning, ett tillstånd som kallas karotenemi, märks mest på handflatorna och fotsulorna. Till skillnad från gulsot orsakar dock karotenemi inte gulning av ögonvitorna. Karotenemi ses vanligtvis hos små barn, är inte giftigt och orsakar i allmänhet inte andra hälsoproblem.

Behandling för denna missfärgning är en förändring till en diet som innehåller låg mängd karoten, men det kan ta flera månader innan huden återgår till sin normala färg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *