Thursday, November 25
Shadow

Är Torkade Aprikoser Nyttiga? Allt Du Bör Veta!

Aprikos är en söt, lättäten godsak som är fylld med fiber och näringsämnen. Det är det perfekta komplementet till en rad olika måltider och kan dessutom läggas till i bakverk oc liknande.

När du köper torkade aprikoser får du samma hälsofördelar och näring som med färska. Här är en titt på varför torkade aprikoser är ett utmärkt komplement till en hälsosam livsstil.

Torkade aprikoser inkluderar massor av fiber

Bara en portion av våra torkade aprikoser har 4 gram fiber, eller 16 procent av ditt rekommenderade dagliga intag. På så sätt kan du se till att få en fjärdedel av dina dagliga behov bara genom att lägga det på yoghurten.

Fiber är en viktig del av en välbalanserad diet. Det säkerställer att matsmältningskanalen löper regelbundet och rensar ut föroreningarna i kroppen. När du äter en diet med högt fiberinnehåll, reglerar du också naturligt din vikt och kan till och med minska dina kolesterolnivåer.

Torkade aprikoser är kalorifattiga

Torkade aprikoser är det perfekta mellanmålet. Iställer för att ta snacks och godis är det mycket bättre att du äter en handfull torkade aprikoser. En portion av torkade aprikoser innehåller 120 kalorier, ungefär hälften av antalet i din genomsnittliga godisbar eller påse potatischips. Dessutom, även om de innehåller lite kalorier, innehåller de så mycket fiber och näringsämnen att du inte känner dig hungrig igen i flera timmar.

Torkade aprikoser innehåller höga nivåer av näringsämnen

Torkade aprikoser innehåller kalcium, vilket stärker dina ben och bevarar nervfunktionen. De innehåller också magnesium Magnesium har lugnande egenskaper som kan hjälpa alla som känner sig oroliga eller stressade. Det kan också hjälpa till med muskelspasmer och kramper, förutom att det ger lindring för sömnlöshet. Om du har svårt att gå ut ur sängen på morgonen, ta några torkade aprikoser som också ger energi.

Beroende på vilken sort du köper är torkade aprikoser med sin djupa orange eller bruna färg också rika på vitamin A. Denna viktiga byggsten har ett antal viktiga fördelar, inklusive:

 • Uppmuntrar celltillväxt
 • Bygger upp immunförsvaret
 • Bibehåller god syn
 • Håller benen friska
 • Hjälper till med reproduktion

Vi vet alla hur viktigt det är att inkludera mycket frukt och grönsaker i våra dieter. Men det kan vara svårt att få den rekommenderade dagliga mängden, särskilt om du alltid är på språng.

Torkad frukt kan vara svaret. Även om torkade sorter av dina favoritfrukter har haft en viss negativ uppmärksamhet, kan de vara ett näringsrikt tillskott till din kost när de njuts med måtta. De är fulla av hälsosamma näringsämnen och är praktiska att bära med sig när du är ute och reser.

Torkade aprikoser är ofta en favorit när det gäller torkad frukt. Om du undrar vad hälsofördelarna med torra aprikoser är, har vi allt du behöver veta nedan.

Näringsprofilen för torkade aprikoser

Är torkade aprikoser nyttiga? Svaret är ja! Torkade aprikoser innehåller mycket viktiga näringsämnen, som vitamin C, vitamin A, fosfor, kalcium och kalium. De innehåller också en hel del fiber.

En servering på 28 g torkade aprikoser innehåller vanligtvis:

 • Kalorier: 67 kalorier
 • Kolhydrater: 5 g
 • Protein: 1 g
 • Socker: 15 g
 • Fiber: 2g

Torkade aprikoser innehåller naturligt mycket socker, så försök att äta dem med måtta. Trots att de har en mycket låg fetthalt kan ditt totala kaloriintag bli relativt högt om du inte håller dig till den rekommenderade delen.

Hälsofördelarna med torkade aprikoser kan inkludera:

 • Förbättrad ögonhälsa
 • Cellreparation
 • Stöttat immunsystem
 • Förbättrad hjärthälsa
 • Bättre matsmältning
 • Minskad risk för diabetes

Som med all mat eller kosttillskott, sluta äta torkade aprikoser om du märker några oönskade biverkningar. I allmänhet är torkade aprikoser dock säkra att äta.

Skillnaderna mellan torkade och färska aprikoser

Den största skillnaden mellan stekta och färska aprikoser är kaloriinnehållet. En portion färska aprikoser tenderar att ha cirka 75 kalorier. Som jämförelse motsvarar ekvivalenten i den torkade sorten 212 kalorier.

Det finns vissa skillnader i deras näringsprofiler också. Eftersom aprikoser torkas med värme reduceras näringsämnen som C-vitamin. Fiberhalten ökar dock för de torra sorterna. Det kan vara lätt att överäta torkade aprikoser. De är mycket mindre än sina färska motsvarigheter, och det är lätt att glömma att varje hälft motsvarar en halv färsk aprikos. Om du försöker gå ner i vikt eller vill hålla ett öga på ditt kaloriintag kan det vara bättre att välja färsk frukt.

Trots detta kan deras näringsprofil göra dem till ett utmärkt val för att ta med dig på språng. De kan vara ett bättre val än andra praktiska alternativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *