Monday, May 16
Shadow

Bekvämt och smidigt med att beställa matkassar

Möjligheten med att beställa hem olika typer av matkassar har varit med oss i några år nu. Vi kan antingen beställa via våra livsmedelsbutiker i närheten eller så beställer vi direkt via ett företag som inriktar sig på matkassar med olika inriktning. Vilket som är det bästa valet är ju helt upp till dig.

Alla matkassar och leverantörer av matkassar har sina egna fördelar och val av tjänster. Hos en del kan du välja hemleverans, medan hos andra måste du hämta upp matkassen själv. Vad som passar bäst mellan dessa alternativ beror väl främst på hur hög kostnaden blir på leveransen och hur enkelt det skulle vara för dig att själv hämta upp matkassen.

Vare sig du redan har testat denna utomordentliga tjänst, som gör att du slipper trängas med andra i affären och sen stå i långa köer, eller funderar på att börja med tjänsten så kan det vara en god idé att jämföra olika leverantörer. På så vis blir det mer enkelt för dig att reda ut vilken den bästa matkassen är för dig.

När du letar efter en bra leverantör av matkassar är det viktigt att tänka på vad du letar efter. Olika människor har olika behov och önskemål när det gäller sina matlådor. Vissa kanske vill ha ett miljövänligt alternativ eller nyttiga maträtter medan andra kanske bara är intresserade av den billigaste leverantören.

Några faktorer att tänka på

Det har ingen betydelse vilken rangordning du har på dessa faktorer, så länge du inkluderar de som du anser är viktiga för dig och andra som ska få del av matkassen. En del tittar främst på kostnaden, både för de olika matkassarna och eventuell extra kostnad för leveransen.

Däremot bör man inte enbart fokusera på kostnaden, då det kan skilja stort gällande innehållet. Vad är det för typ av råvaror du får med i matkassen och om det tillkommer något extra. Får du en hel meny eller ett recept med i matkassen och kommer det kanske andra trevliga förmåner. Detta kan vara om man till exempel är intresserad av nyttig mat, så är det ju extra trevligt om det även kommer information med recepten och råvarorna.

För hur många personer ska matkassen räcka till? Är det enbart för dig själv och kanske en till vuxen, så är det stor chans att du får mat med dig som räcker för mer än en dag. Ska matkassen räcka för en hel familj och det finns allergier eller annat att tänka på med några av familjemedlemmarna? Titta på om du kan dela upp matkassen. Till exempel en typ av kasse för två personer och en barnkasse till barnen.

Inriktningar på matkassar

Inte bara är det skillnad på hur många olika matkassar varje leverantörer har sitt utbud, så är det även skillnad på hur många så kallade specialmatkassar de har. Några exempel på specialmatkasse:

  • Vegetarisk matkasse
  • Vegansk matkasse
  • Glutenfria alternativ
  • Laktosfria alternativ
  • Miljövänlig matkasse
  • Matkasse för barnen
  • Snabblagat

Namnen på matkassarna berättar ju vad inriktningen på matkassen är och vill du sen ha detaljer om en specifik matkasse, så är detta information du bör kolla med leverantören. Vilket kan vara bra om du behöver ta hänsyn till en allergi eller om du vill veta vilken typ av råvaror som ingår i den vegetariska eller veganska matkassen. Dessa kan ju skilja stort med hänsyn till att det finns många olika varianter av vegetarianer och veganer, även om några hävdar att det bara finns en variant.

Oavsett vad någon anser eller inte anser, så är det du som ska vara nöjd med ditt val av matkasse och det är du som sätter reglerna. Om du har speciella frågor eller önskemål så kontakta leverantören och se om det går att ordna. Tveka inte, för det kan ju hända att det är fullt möjligt.

Fördelarna

Det finns flera fördelar med matkassar att diskutera. Vilken eller vilka som väger tyngst för dig är upp till hur du prioriterar. De som inte har egen bil eller kanske har andra svårigheter med att själv ta sig till affären lär se främsta fördelen med matkasse att de får maten hemlevererad och med råvaror som är uträknade till ett specifikt recept.

Du behöver inte slösa tid eller gissa dig fram till vad du ska laga. Du kan antingen följa receptet till punkt och pricka eller låta dig inspireras av det för att skapa ditt eget mästerverk i köket. Detta är ju lite av glädjen med matlagning. Oavsett vilket du väljer, så kommer du få allt mer inspiration.

Även om man har tid över till att själv åka till affären för att handla allt, så är det väldigt skönt att slippa trängsel som följer av långa köer. Särskilt om du letar efter specifika saker som inte alltid är lätta att hitta. Du sparar tid genom att inte åka till affären och du sparar på miljön och din bil genom att inte ödsla extra körningar.

Motargument?

Några menar att man missar ju eventuella specialpriser som finns i affären, om man inte själv åker dit. Dock finns det motargument till detta. Om du undviker helt att åka till affären, så finns det sanning i det argumentet. Däremot bör man fråga sig om man verkligen är i nöd av allt som har specialpris. När vi går i affären så är det lätt att bli lockad av specialpriser, dofter eller annat. Visst, ska man tillåta sig lite extra emellanåt. Dock kan man ju göra ett eget besök i affären en gång i veckan eller varannan vecka.

Gällande priset och att det blir dyrare i längden med att beställa matkassar beror ju på vilken typ av matkasse du investerar i och hur du brukade handla. Blir det många spontanköp när du är i affären och besöker du affären flera gånger, så är det väldigt tveksam att det blir dyrare för dig med matkassar. Syftet med dem är att du inte själv ska behöva handla maten, så om du håller dig till recepten eller menyerna och inte besöker affären flera gånger i veckan så blir det istället billigare för dig.

Om du fortfarande är tveksam, så kan du ju testa dig fram lite. Testa olika leverantörer och olika matkassar. Vad tyckte du om innehållet, servicen och priset. När du tittar på priset och hur många måltider du fick för priset, så tänk på hur mycket du lägger på mat i vanliga fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *