Saturday, June 15
Shadow

En Guide till Tommy Myllymäki – En av Sveriges Främsta Kockar Genom Historien

Tommy Myllymäki är en av de främsta kockarna i Sverige och har länge varit en ledare inom Sveriges kulinariska scen.

Han är en av Sveriges främsta kockar, inte bara för sin tekniska skicklighet men även för hans unika förmåga att skapa maträtter som talar till hjärtat lika mycket som till gommen. I denna artikel ska vi ta en närmare titt på Tommy Myllymäkis imponerande karriär, hans stil och filosofi, och de betydande bidrag han har gjort till svensk gastronomi.

Tidiga År och Utbildning

Tommy Myllymäki föddes i Tranås, Sverige, där hans passion för matlagning föddes i en tidig ålder. Han började sin formella utbildning på Restauranghögskolan i Grythyttan, och sedan dess har hans karriär bara fortsatt att skjuta i höjden. Han har tagit till sig det bästa av det svenska matarvet och kombinerat det med internationella influenser för att skapa en distinkt stil som har blivit hans signum.

Han fortsatte sedan att utveckla sina kulinariska färdigheter genom att arbeta med Karin Fransson på Hotell Borgholm på Öland. Vid tidpunkten för att bli korad till Årets Kock 2007 var han köksmästare på Pontus by the Sea i Stockholm​.

Efter att ha vunnit den svenska uttagningen till Bocuse d’Or 2010 representerade Myllymäki Sverige i samma tävling i både Genève och Lyon där han fick flera utmärkelser, inklusive Silverbocuse och brons. Hans bidrag till tävlingen 2015 bestod av pärlhöna med svenska vintersmaker samt bäcköring​.

Myllymäki har drivit ett antal framstående restauranger under sin karriär. Han är bland annat känd för att ha drivit Julita Wärdshus i Julita distrikt utanför Katrineholm och Bistro Stortorget i Katrineholm fram till våren 2012. Han har även varit delägare i Matkomfort och har drivit Den Småländska Kolonin, Bageriet och Bistron i Jönköping.

2012 började han satsa på nya projekt inklusive Restaurang Spira som drivs av Myllymäki tillsammans med Magnus Saleborn och Stefan Isaksson. Trion grundade också Jönköpings Matbolag på Solåsen i Jönköping, där de driver ett produktionskök, ett bageri och en butik. Han driver även restaurang Sjön, belägen vid Vätterstranden i Jönköping. Sedan mars 2020 är Myllymäki krögare på restaurangen Aira i Stockholm​.

Utanför köket har Myllymäki också gjort sig känd i tv-världen och litteraturen. Han medverkade och vann i matlagningstävlingsprogrammet Kockarnas Kamp hösten 2012 och har sedan 2023 varit domare i Sveriges Mästerkock​.

Myllymäki har även skrivit en rad framstående kokböcker. Hans första bok, “Såser”, publicerades 2013 och har sedan dess följts av flera ytterligare böcker. Dessa inkluderar “Grönsaker: Tillbehör och Garnityr” (2014), “Fisk & Skaldjur” (2015), “Kött, Vilt, Fågel” (2016), “Sallad” (2017) och “Soppa, Potage & Buljong” (2018)​.

 

Stil och Filosofi

Myllymäki är känd för sin förmåga att kombinera traditionella svenska ingredienser med innovativa tekniker och smaker. Han är en mästare på att skapa maträtter som är både visuellt tilltalande och otroligt goda. Hans matfilosofi handlar om att skapa mat som är enkel men ändå sofistikerad med en djup respekt för råvarorna.

Bidrag till Svensk Gastronomi

Myllymäkis bidrag till svensk gastronomi går långt bortom hans egna restauranger. Han är en passionerad förespråkare för svensk matkultur och har varit en drivande kraft i att sätta svensk gastronomi på världskartan. Hans kokböcker, TV-program och offentliga framträdanden har spelat en avgörande roll i att sprida kunskap om och uppskattning för svensk mat både inom och utanför Sverige.

Myllymäki som Krögare: Aira

Under sin karriär har Myllymäki tagit på sig flera roller, från kock till tävlande i internationella tävlingar. Men en av hans mest framstående positioner är som krögare för Aira, en hyllad restaurang som återspeglar Myllymäkis passion för högkvalitativ matlagning och innovation.

Aira är belägen i centrala Stockholm och är en kombination av en elegant restaurang och en mer avslappnad bistro. Den erbjuder en meny som på ett exemplariskt sätt speglar Myllymäkis filosofi och teknik. Airas krögare Tommy Myllymäki har med stor skicklighet skapat en plats där matälskare kan njuta av sofistikerade rätter i en inbjudande och avslappnad atmosfär.

Myllymäkis inflytande sträcker sig långt bortom hans egna restauranger och tävlingar. Han har blivit en mentor och inspiration för nästa generation av kockar. Genom att dela sin kunskap och erfarenhet, både genom sitt arbete i restauranger och genom olika utbildningsinitiativ, har han hjälpt till att forma framtiden för svensk gastronomi.

Trots all sin framgång är Myllymäki långt ifrån färdig. Han fortsätter att utforska nya idéer, tekniker och smaker, alltid med en strävan efter att förbättra och utveckla. Det finns ingen tvekan om att Myllymäkis fortsatta bidrag kommer att ha en varaktig inverkan på svensk och internationell gastronomi.

Slutord

Tommy Myllymäkis passion, talang och engagemang har gjort honom till en av Sveriges mest framstående kockar. Från hans tidiga år i Tranås till hans nuvarande jobb som Airas krögare har han konsekvent visat en förmåga att skapa utsökta maträtter som inspirerar och glädjer. Hans bidrag till svensk gastronomi liksom hans inflytande på nästa generation av kockar kommer utan tvekan att bli ihågkommen för många år framöver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *