Friday, August 12
Shadow

Kan du dricka matlagningsvin?

Matlagningsvin är en typ av vin som uttryckligen tillverkas för matlagning. Alkoholhalten i matlagningsvin är relativt hög eftersom det mesta bränns av vid tillagning. Den innehåller tillsatt salt för att förstärka smaken och andra konserveringsmedel som möjliggör en längre hållbarhet än andra viner. Det har olika vita och röda viner, men det vanligaste är rött vin.

Du kanske har fått slut på ditt vanliga vin och kanske ställer frågan, kan du dricka matlagningsvin? Ja, det kan du, men du borde inte göra det eftersom det inte är avsett att dricka eftersom det innehåller hög alkoholhalt, salt och kalorier. Förutom att smaken är obehaglig är den också förknippad med hälsoproblem på grund av de höga natriumnivåerna. Dessa kan bidra till hjärtsjukdomar, leversjukdomar och till och med njurproblem.

Eftersom den har en hög alkoholhalt och finns tillgänglig i butikerna för tonåringar, utgör den en betydande fara.

Vilka är farorna med att dricka matlagningsvin?

Mer än ofta är de flesta alkoholhaltiga drycker förknippade med faktiska risker och faror. Matlagningsvin är inget undantag eftersom det innehåller stora mängder alkohol. Även om det mesta bränns av under tillagningsprocessen, förblir det lika högt när det dricks ur flaskan.

Innan du tar den där klunken av ditt matlagningsvin, överväg de faror du kan utgöra för din kropp:

Lätt alkoholtillgång och beroende

Många tonåringar skulle förbise ID-kontrollerna i butiken och välja att laga vin på grund av den lätta åtkomsten eftersom det är under köksingrediensgången. Därför tenderar de som dricker matlagningsvin vanligtvis att ha ett snabbare alkoholberoende och beroende.

Psykiska störningar

För mycket alkoholkonsumtion kan leda till kritiska problem relaterade till missbruk, såsom depression, ångest, psykoser och antisociala personlighetsstörningar. De kan också vara aggressiva och impulsiva, vilket skadar sig själva och andra. Därför är det bäst att undvika att dricka matlagningsvin om du har en historia av sådana störningar.

Blir matlagningsvin dåligt?

Du kanske har köpt ett stort antal matlagningsvinflaskor i hopp om att hålla väldigt länge. Men du märker att det har passerat utgångsdatumet, vilket gör att du anger om matlagningsvin går dåligt? Tyvärr Ja. Att laga vin går oftast dåligt efter ett tag, även om du lämnat det oöppnat.

De flesta matlagningsviner tenderar att ha ett utgångsdatum satt till ungefär ett år efter tillverkning. Dessutom, om du inte har öppnat ditt vin är det fortfarande bra att använda efter utgångsdatumet, vilket kan vara tre till fem år. Det är dock bäst att inte ta den risken och slänga den istället för att undvika förgiftning. Du bör alltid se till att du följer de rekommenderade inställda vinlagringstemperaturerna, vilket även gäller för matlagning av vin.

I de fall du hade öppnat din matlagningsvinflaska förblir den bra i lite över ett år. Det är bäst att alltid komma ihåg att kyla en du har öppnat. I andra scenarier kan du frysa ditt vin för lite längre hållbarhet, även om det kanske inte hindrar det från att bli dåligt i slutändan.

Du bör förstå att bara för att ditt vin har lagrats på din hylla i flera år gör det inte nödvändigtvis till ett lagrat vin. Detta faktum gäller även för matlagningsvin, för det är inte annorlunda än andra alkoholhaltiga drycker. Observera att även den bästa spriten kan bli dålig.

Andra risker med att dricka matlagningsvin?

Förutom missbruk, psykiska störningar och alkoholberoende finns det även andra hälsorisker med att dricka matlagningsvin.

Låt oss fördjupa oss i:

Risk #1: leversjukdomar

Levern är ett viktigt organ i din kropp som bearbetar alkohol. När för mycket matlagningsvin konsumeras, tenderar levern att använda mer energi och överanstränga sig, vilket orsakar skador. När detta händer är tillstånd som alkoholrelaterad leversjukdom vanliga bland personer som regelbundet tar in stora mängder alkohol.

Risk #2: Njurproblem

Du kanske undrar om du kan dricka matlagningsvin utan att utgöra en hälsorisk. Tja, svaret är nej. Du kan inte. Förutom alkohol innehåller matlagningsvin en hög salthalt, vilket gör det inte till en idealisk dryck att dricka.

Att konsumera en hög mängd salt kan orsaka avlagringar i dina njurar, vilket i värsta fall orsakar komplikationer som kronisk njursjukdom eller njursvikt. Därför förstör höga saltavlagringar den känsliga balansen hos njurarna som filtrerar gifter i din kropp.

Risk #3: Orsakar hjärt- och blodcirkulationskomplikationer

De flesta människor i den allmänna befolkningen lider av hjärtkomplikationer och hjärtproblem. När andra organ som njurar och lever är överansträngda ökar risken för högt blodtryck för dem som konsumerar matlagningsvin.

Salthalten och bristerna i de andra organen gör det utmanande för blod att passera genom kärlen, vilket påverkar cirkulationsprocessen. Hypertoni orsakar blockerade artärer och andra dödliga hjärtproblem, särskilt för dem som blir fortskridande i ålder.

Slutgiltiga tankar

Matlagningsvin är inte avsett för dricker eftersom det innehåller stora mängder alkohol, salt och kalorier. Smaken kan också vara obehaglig och kan orsaka hälsoproblem i samband med höga natriumnivåer, såsom hjärtsjukdomar.

Det finns flera faror förknippade med konsumerar matlagningsvin, såsom beroende, alkoholberoende och psykiska störningar. Du bör därför undvika att dricka matlagningsvin för din förbättring.

Precis som alla andra alkoholhaltiga drycker blir matlagningsvin dåligt efter utgångsdatum, även när du har inte öppnat flaskan.

 

När du konsumerar matlagningsvin, akta dig för andra hälsorisker som kan uppstå. Dessa risker är som leversjukdomar, njurproblem och kan orsaka hjärt- och cirkulationskomplikationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *