Monday, April 22
Shadow

Kan man Äta Hela Broccolin?

Broccoli anses vara en av de mest näringsrika grönsakerna som finns. Det är en riktig hälsoingridiens som används i juicer, hälsosmoothies, och mycket mer.

Det innehåller en fullständig näringsuppsättning av B-vitaminer, kalium, järn, kalcium, mineraler och fiber.

Jämfört med stjälkarna har brocolliblomman en högre koncentration av skyddande fytokemikalier som betakaroten och sulforafan, och den har har även visat sig skydda mot vissa cancerformer.

Normalt äter vi enbart broccoliblomman, vilket är det som är känt som broccoli. Men broccoliväxten består även av blad och sjtälken, vilka normalt slängs. Brocolli har högt näringsinnehåll och ska inte underskattas.

Först och främst är broccoliblad en egen supermat, med ännu högre mängder betakaroten än blommorna, tillsammans med A-vitamin, vilket är viktigt för syn och hudhälsa. I broccolins blad finns även fyto-näringsämnen som inte finns i blommor eller stjälkar.

Med det sagt, ja, du kan äta hela broccolin, inklusive dess blad och stjälk. Rättare sagt, du bör göra det för att minska matsvinn och ta del av enorma mängder näringsämnen.

Om du ignorerar dem missar du de många hälsofördelarna med denna fantastiska gröda.

Stjälken har tre identifierbara lager och alla är ätbara, men de yttre två är tuffa och fibrösa. Stjälkens center är krispigt men tuggas lätt när det är rått och får en mjuk konsistens när det kokas.

Broccolistjälkar är inte lika färgglada eller smakrika som deras mer önskade blomma, men dem är lika näringsrika. Faktiskt innehåller stjälkarna innehåller något mer kalcium, järn och C-vitamin. Broccolins blomma ger dock mer A vitamin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *