Friday, August 12
Shadow

Spelglad Greve Ändrade vår matkultur

Genom de tusentals år som människan har existerat här på jorden har våra matvanor ändrats många gånger. Vår matkultur har på många sätt varit präglade av var vi har bott och vilken slags mat vi har haft tillgång till. Vår mat har också varit under påverkan från trender och mode.

Speciellt under de senaste århundradena när vi har haft möjlighet att transportera mat och inte endast varit utlämnade till att äta det som finns i vår närhet. En sak som starkt har präglat vår matkultur och som idag är en av våra mest vanliga maträtter är smörgåsen, eller sandwich som den heter internationellt. Upphovsmannen till denna rätt som är vida spridd över världen sägs vara Earl of Sandwich, en engelsk greve som inte ville kladda ner händerna när han spelade kort.

Kladdiga fingrar

Den engelska varianten av smörgås, sandwich, kan definieras av två brödskivor med någon form av pålägg emellan. Sandwich är idag en av världens mest vanliga maträtter, speciellt i England där den är det i särklass vanligaste lunchalternativet. Historien berättar om en man vid namn John Montagu, Earl of Sandwich, som levde under 1700-talet i London. Som alla adliga män på den tiden var han intresserad av att frottera sig med andra betydande män.

Detta gjordes med fördel på den exklusiva herrklubben White’s i London. Där brukade medlemmarna ägna sig åt olika typer av kortspel och Montagu sägs ha varit en särskilt hängiven spelare. Tydligen var han en så ivrig spelare att han inte ens gav sig tid till att lämna bordet för att äta.

I stället beställde han in en bit kött som skulle placeras mellan två skivor bröd. Syftet med detta var att inte kladda ner fingrarna, och i förlängningen spelkorten. Denna sed att äta en köttbit mellan två brödskivor spreds sedan bland de andra medlemmarna på klubben. De brukade be om att få samma som Sandwich eller helt enkelt beställa en Sandwich. Så spred sig seden och resten är historia.

Även om det är synnerligen praktiskt att äta en sandwich med ena handen och hålla korten med den andra är det inte helt säkert att dagens kortspelare skulle göra det. Professionella pokerspelare som Rex Veldhuis och Lasse Jagd Lauritsen skulle troligtvis inte äta vid spelbordet eftersom det skulle kunna ge information om deras spelstrategier. Speciellt för dansken Lauritsen skulle det nog ställa till problem, då danskarna har för vana att äta sin variant av sandwich med kniv och gaffel. Det skulle nog inte uppskattas av medspelarna att han dukade upp en tallrik med smörrebröd på spelbordet.

Olika matkulturer

En svensk variant av sandwich kan kanske översättas till smörgås, även om det inte riktigt stämmer. En smörgås är definierad som en enkel brödskiva med någon form av pålägg. Den har även ett annat ursprung än sandwichen. För oss är en smörgås sällan en hel måltid utan mer som ett mellanmål eller frukost. En sandwich är mer att klassa som en måltid då den ofta fylls med olika sorters kött för att göra den mer matig. Sandwichen har spridit sig och tagit inspiration från många olika matkulturer.

I sitt hemland England består den ofta av två skivor fyrkantigt formbröd med fyllning emellan som sen skärs av på diagonalen och läggs ihop till en trekant. Denna sandwich finns att köpa överallt över hela England. I de matbutiker i storstäder som London finns det ofta flera hundra olika varianter av denna sandwich. Förflyttar vi oss över Atlanten till USA hittar vi ofta sandwichen i form av en så kallad subway. Då menas ett avlångt baguette-liknande bröd som fylls med olika sorters kött, grönsaker men också olika röror. Befinner vi oss i Italien kanske vi beställer in en panini, varm eller kall.

Detta kan också klassas som en variant av sandwich, med det lokala brödet panini och ofta en fyllning av kallskurna charkuterier och ostar. Den som besöker Frankrike kan inte undgå att upptäcka att här används så klart nationalbrödet baguette för att göra en sandwich. Det är en av deras vanligaste streetfoods.

Också här fylls baguetten med lokala charkuterier och ostar. En specialitet som är särskilt populär som nattmat efter en krogrunda är att äta baguetten varm. En klassiker är den så kallade steak frites mayo där baguetten fylls med pommes frites och köttfärsbiff. Allt kröns med fransmännens favoritsås, majonnäs. Så nästa gång du är på resa, se till att få ta del av en av världens mest utbredda matkultur, sandwichen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *