Saturday, July 13
Shadow

Kan man Äta Råa Sparris?

Sparris är en populär, läcker och hälsosam grönsak full av näringsämnen, vitaminer och fiber. Detta gör sparris till det perfekta tillskottet till varje maträtt! Sparris serveras vanligtvis tillagad, normalt stekt, vilket kan få dig att tro att det inte kan ätas rått. Detta är antagligen anledningen till att du därför undrar om man kan äta råa sparris?

Som svar på frågan: Ja, det är helt säkert att konsumera råa sparris, så länge du följer de nödvändiga stegen för beredning. De flesta föredrar dock tillagad sparris eftersom det är en mycket tuff och naturligt smakfull grönsak. 

De flesta grönsaker förlorar några av sina vitaminer och mineraler när de tillagas, vilket gör att konsumtion av dem råa kan vara mer tilltalande. Men hur är det med sparris? Sanningen är den att tillagning av sparris faktiskt kan i vissa fall få ut mer av dess näringsämnen och göra den mer smakrik. Generellt sett dock går man miste om näringsämnen när sparris tillagas, och mer om det längre fram.

Det finns många sätt att förbereda sparris, som ånga, steka och baka.

Låt oss först titta på de potentiella risker med att äta rå sparris.

Astma

Rå sparris har noterats orsaka astma hos vissa individer. Arbets/yrkes sastma avser astma som utlöses vid exponering för ett visst ämne, som vanligtvis är antingen ett allergen eller ett toxin.

Inte alla är mottagliga för astma från sparris, men för dem som är det kommer tillagning av grönsaken att bekämpa problemet eftersom allergenerna i sparris är mycket känsliga för värme.

Såvida du inte är mottaglig för astma från sparris, är det helt säkert för dig att konsumera den rå. Du kanske dock märker att rå sparris är tuff och svår att tugga. Detta beror på dess höga fiberinnehåll. Att tillaga sparris kan mjukgöra den, men det finns andra sätt att förbereda den rå som gör det lättare att äta och smälta.

Ta först bort spjutens träiga ändar, använd sedan en vass kniv eller rivjärn för att finskära skotten.

Kom ihåg att ju finare skivan är, desto lättare är det att tugga! Häll lite olivolja och citronsaft över dina råa sparrisskivor för att göra dem mer läckra och smakrika.

Du går miste av näringsämnen vid tillagning

Att äta sparris rå har sina egna unika fördelar. Denna grönsak är fylld med näringsämnen, av vilka vissa kan brytas ner under värme vid matlagning.

Till exempel kan matlagning av sparris minska C-vitaminhalten med upp till 52%. Dessutom kan blanchering av sparris i vatten förstöra de essentiella aminosyrorna som den innehåller.

Men matlagning sparris kommer med sin egen uppsättning fördelar också. Denna grönsak är rik på polyfenoler, som är välkända för sin antioxidantförmåga. Att laga mat sparris kan öka styrkan hos sparris med en enorm betydande mängd.

Att laga grön sparris kan också öka dess antioxidantförmåga – specifikt noterades innehållet av betakaroten och quercetin med 24% respektive 98%. Dessa är båda mycket kraftfulla antioxidanter och kan ha en oerhört positiv effekt på din hälsa.

 

 

Naturligtvis kan du fortfarande konsumera det efter att du har kokat det, plus att du kommer att kunna njuta av den ökade hälsofördelen av en ökad mängd antioxidanter.

Att äta rått har också hälsofördelar, som att få en högre C-vitamin och essentiella aminosyror.

Se dock till att förbereda rå sparris på lämpligt sätt så att det är lätt för dig att tugga och smälta.

Rå eller tillagad sparris?

Sparris är, när den tillagas korrekt, en krispig och näringsrik grönsak. Laga det för länge och den kan bli trådig och tråkig, men vissa människor gillar verkligen den strukturen också.

Anledningen till att tillagad sparris kan vara bättre för näring är för att trots att rå sparris innehåller mer näringsämnen kan det vara svårare för din kropp att komma åt när den äts rå. Eftersom rå sparris kan vara fibrös och svår att tugga ordentligt, stannar några av näringsämnena i grönsaken och får passera genom din matsmältningskanal orörd. Att laga det kan hjälpa till att mjukgöra fibrerna, vilket gör det lättare för kroppen att smälta näringsämnena helt.

Sparris har också några mikronäringsämnen som järn, riboflavin och zink. Makro eller mikro, alla dessa näringsämnen och vitaminer är verkligen bra för din kropp och själ.

När de har kokats börjar de hårda fibrerna som utgör sparris börjar brytas ned, vilket gör absorptionen av dessa viktiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen lättare. Genom att inte laga din sparris missar du majoriteten av näringsämnena helt enkelt för att det är svårt att smälta på det sättet.

Om du väljer att äta rå sparris kan det vara för att det helt enkelt är smidigare och lättare än att tillaga den. Trots att det anses vara bättre att tillaga den är det nästan säkert att äta rå sparris.

Sammanfattningsvis är sparris helt säkert att konsumera rå om du inte är i en liten andel individer vars yrkesastma kommer att utlöses av den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *