Friday, September 29
Shadow

Kan man Äta Potatis som är Grön?

Att se en potatis som är till stor del eller delvis grön är inte helt ovanligt. Med det sagt kanske du undrar om man kan äta potatis som är grön? Är det hälsosamt eller kan det rentut vara farligt?

Gröna potatisar innehåller en form av toxin, och ja, det är sant att detta är farligt. Men sannolikt kommer du inte få i dig tillräckliga mängder för att det ska göra någon skada eller vara farligt.

Potatisen – eller snarare gröna versioner av den – innehåller ett naturligt toxin som kallas solanin. Den grönaktiga nyans är faktiskt klorofyll, men dess närvaro indikerar att koncentrationer av solanin finns i knölen.

Ett glykoalkaloidgift som finns i nattskyddsarter, solanin är ett nervtoxin som produceras i den gröna delen av potatisen (bladen, stammen). Denna bittra giftiga kristallina alkaloid är en del av växtens försvar mot insekter, sjukdomar och rovdjur. Potatisblad och stjälkar är naturligt höga i glykoalkaloider, så konsumtion av dessa delar av växten bör undvikas.

Solanin utvecklas i potatis när de utsätts för ljusa eller antingen mycket kalla eller mycket varma temperaturer. Normalt beror detta på att hela potatisen inte varit under jorden under tiden som den växt- Toxinet stör kroppens förmåga att använda en viss kemikalie som underlättar överföring av impulser mellan celler. Konsumerat i tillräckligt stora mängder kan det orsaka kräkningar, diarré, huvudvärk och till och med förlamning av centrala nervsystemet.

Men om du inte medvetet söker gröna potatisar att äta, är det troligt att du inte får i dig tillräckliga mängder av toxinet för att det ska orsaka skada. Potatisarna vi köper innehåller en så liten mängd kemikalie att en frisk vuxen skulle behöva äta stora mängder vid ett tillfälle för att uppleva neurologiska symtom. Med det sagt behöver du inte oroa dig för att äta en grön chipsbit eller att tillaga en potatis som är lite grön. Däremot bör du undvika potatis som har groddar eller grönaktiga skinn, snarare än att tillaga och servera dem, särskilt till barn.

Vad bör du göra med en grön potatis?

Om du har några potatisar som har blivit gröna rekommenderas att du skalar eller skär av den gröna delen av potatisen och använder resten av den.

Även om du skulle behöva äta en hel del gröna potatis för att bli sjuk av solaninen, är det bättre att inte ta någon risk.

När du har tagit bort den gröna delen av potatisen är det okej och du kan tillaga dem som vanligt.

Men med det sagt, ja, det gröna på potatis är giftigt så om du helt vill undvika giftet kan det vara bra att undvik, men om du bara får i dig måttliga mängder kommer du sannolikt inte att få några bieffekter över huvudtaget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *