Wednesday, December 1
Shadow

Kan Man Äta Nypon? Är det Farligt?

Nypon kanske inte är det första man kommer på att äta. Med det sagt kanske du undrar om man faktiskt kan äta nypon? Och om det eventuellt kan vara farligt.

Nypon är den runda delen av rosblomman strax under kronbladen. Nypon innehåller frön från rosplantan. Torkade nypon och frönen används för att göra medicin.

Svaret på frågan är ja! Man kan äta nypon. Faktum är att nypon inte bara är ätbara, de är också nyttiga. I själva verket innehåller ett enda nypon mer C-vitamin än en apelsin.

Färska nypon höft innehåller mycket C-vitamin, så vissa tar det som en källa till C-vitamin för att förhindra och behandla förkylningar, influensa och C-vitaminbrister. Emellertid förstörs mycket av C-vitaminet i rosthöft under torkning och bearbetning och minskar snabbt under lagring. På grund av detta har många “naturliga” C-vitaminprodukter från rosthöft faktiskt förstärkts med lab-C-vitamin, men deras etiketter kanske inte alltid säger det.

Roshöft används vanligtvis i munnen vid artros. Det används också via munnen för att behandla magproblem, infektioner och fetma och appliceras på huden för sträckmärken, men det finns inga goda vetenskapliga bevis som stöder dessa andra användningsområden.

I livsmedel och vid tillverkning används nypon för te, sylt, soppa och som en naturlig källa till vitamin C. Eftersom de vanligtvis är sura äts de sällan färska, utan snarare kokta med socker. När du skördat dem kan de göras till sirap, gelé, marmelad, ketchups och till och med soppor.

När ska nypon skördas?

För den sötaste smaken, bör du plocka nyponen under hösten, helst efter den första hårda frosten.

Vänta dock inte tills de har torkat för att skörda dem. Välj nypon som har fått en rik djup röd färg. Det är då de är på sitt bästa – lite söta, väldigt syrliga och fulla av god näring.

Bieffekter av nypon

Notera att det är viktigt att ta bort fröna innan du konsumerar frukterna. I de flesta arter är frön täckta med irriterande hårstrån som kan orsaka obehagliga reaktioner på hud och slemhinnor. Och irritationen kan föras direkt genom matsmältningskanalen. Detta resulterar i en kliande känsla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *