Saturday, June 15
Shadow

5 Briljanta Sätt att Marknadsföra din Restaurang!

I dagens läge är en bra marknadsföring allt. Det är verkligen guld värt. Det finns knappast några branscher kvar där konkurrensen om kunderna inte är brutal. God mat och trevlig service är grundläggande för att överhuvudtaget dra igång, men kommer inte att göra dig till den där succén du drömmer om. Ju fler som känner till dig och ditt företag, desto större är sannolikheten att boknings telefonen går varm.

Men ibland kan det kännas svårt att veta var man ska börja, eller hur man ska välja den form av marknadsföring som verkligen kommer att ge bäst resultat.

Här får du våra fem bästa tips för att se till att din restaurang får den uppmärksamhet den förtjänar.

1. Låt dig synas på sociala medier

Det här är en självklarhet. Om du inte redan finns på sociala medier, börja nu! Facebook, Twitter, TikTok och Instagram är viktiga plattformar för att marknadsföra ditt företag. De flesta av dina möjliga kunder är inne på sina sociala konton dagligen, så se till att de får syn på dig. Det är ett väldigt enkelt sätt att låta människor som inte annars skulle befinna sig i dina kvarter att få upp ögonen för att du finns och vad du har att erbjuda. 

Så här använder du dig bäst av sociala nätverk:

  • Du måste vara aktiv. Att bara ha ett existerande konto där ett eller annat inlägg kommer per år kommer inte att ha någon som helst effekt. Kommentera, interagera med dem. De sociala nätverken är till för just detta – att nätverka. Be dina kunder att gilla din sida eller följa dig. Be dem checka in eller tagga dig när de är på besök. Det ska såklart göras med lite finess, men var beredd på att aktivt uppmuntra dem.
  • Du kan göra ett lotteri bland dina följare. Lotta t ex ut ett presentkort bland dina följare eller bland dem som gillar din sida och delar ett inlägg du vill sprida. Det finns tusentals saker som sociala medier kan göra för din business, det gäller bara att vara lite kreativ.
  • Använd dem för att lägga upp läckra bilder av din mat, efterrätter, cocktails eller andra saker som väcker uppmärksamhet. Var noga med vilka bilder du väljer, försäkra dig om att de verkligen ser lockande ut. 
  • Presentera gärna både dig själv och personalen. Det är bevisat att bilder med personer är intressantare än på saker. Dina gäster kommer att gilla att lära känna dig/er lite grann.

2. Utnyttja kundrecensioner på bästa sätt

Kundomdömen kan vara avgörande för ett företag – 86 % av människor säger att de läser recensioner innan de fattar ett köpbeslut (källa: CMO Council). Se till att du aktivt uppmuntrar kunderna att lämna feedback på följande webbplatser: Google, Tripadvisor, Yelp och Zomato. Ta inte för givet att dina gäster kommer att kommentera bara för att de var jättenöjda när de gick, de är fortfarande många som inte kommenterar om de inte blir ombedda. 

Oroa dig inte om du får en negativ recension – svara bara artigt och försök att lösa problemet. Även om något fel skett under kundens besök kan det allra mesta ordnas med ett artigt och konstruktivt svar. Ibland kan en kompensation vara på sin plats för att få en nöjd kund, och då kan det vara bra om det syns på dessa webbplatser.

3. Använd dig av profilprodukter

Just profilprodukter är ett utmärkt sätt för att skapa win-win mellan dig och din kund. De får en present (som det förhoppningsvis kommer att ha stor nytta av om du väljer produkter med omsorg) och känner sig lite speciella. Du får sedan mycket reklam för den slanten du har investerat i profilprodukter. Nyckeln är att välja produkter som synd ordentligt och som folk verkligen har nytta av i vardagen. De mest populära profilprodukterna de senaste åren är:

  • Tygkassar

Dessa tar många med sig till affärerna, matbutikerna, gymmet osv, vilket gör dina kunder till utmärkta reklampelare för din restaurang. Se till att de är snygga och av bra kvalitet så att dina kunder verkligen kommer att vilja använda dem så ofta som möjligt. Se också till att ditt budskap på kassarna är klart och tydligt så att alla kan se det.

  • Vattenflaskor

Satsa på bra kvalitet så ska du se att dina kunder tar med sig den i väskan var de än går. Tack vare det nya miljötänket har de flesta med sig egna vattenflaskor istället för att hela tiden köpa engångsflaskor.

  • Strumpor

Detta alternativt kan kännas som lite otippat, men faktum är att allt fler frågar efter just strumpor. Det är naturligtvis inget som syns när dina gäster är ute och går på gatan, men så fort de kommer hem till något och tar av sig skorna är ett par snygga strumpor alltid lite uppseendeväckande.

Ett annat hett tips gällande profilprodukter är att också använda dem som intern marknadsföring. Vilka anställda skulle inte bli glada över en snygg jacka eller tröja nu i vinter? 

4. Erbjud rabatter och erbjudanden

Alla älskar fynd, så erbjud dina kunder regelbundet rabatter och erbjudanden. En restaurang måste anstränga sig för att skaffa en så stor kundkrets som möjligt av stamgäster, och ju mer speciella dina gäster känner sig, desto troligare är det att de kommer tillbaka.

Du kan även ha ett specialerbjudande för studenter på vardagar eller ge en procentuell rabatt till grupper på 6 eller fler personer. Se till att det passar in med ditt koncept, det är bara att vara kreativ! 

5. Engagera dig i ditt lokala samhälle

Engagera dig i det lokala och du kommer snart att bli ett bekant ansikte. Du kan t ex:

  • Sponsra ett lokalt idrottslag. Det behöver absolut inte vara ett lag som drar publikmassor om din budget inte är redo för det. Även barn- och ungdomslag är mycket tacksamma att sponsra. Tänk dig bara alla föräldrar som hänger på matcherna, och om ditt företag står på barnens tröjor är det mycket troligt att de kommer att besöka dig vid något tillfälle!
  • Anordna välgörenhetsevenemang eller helt enkelt delta i lokala festivaler. Detta kommer inte bara att bidra till att öka kännedomen om din restaurang, utan också till att göra dig mer omtyckt av lokalbefolkningen.
  • Var med på marknader, mässor och liknande. Det är ett bra sätt att komma i kontakt både med lokalbefolkningen, men också att lära känna andra företagare i din bransch i din närhet. Kanske något framtida samarbete kan växa fram emellan er – någon typ av “crossmarketing” kan funka bra med restauranger som har olika koncept. 

Så där har du det – fem bästa tipsen för att marknadsföra din restaurang. Kom igång i dag och se din verksamhet växa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *