Sunday, January 23
Shadow

Airfryers: Är luftstekt mat hälsosamt, vad kan man laga?

De är kända för att laga mat snabbt, med minimalt med olja – så det är inte konstigt att fritöser har blivit den hetaste köksapparaten. Men gör det luftstekt mat hälsosammare?

The 2017-18 National Health Survey visar att två tredjedelar av australiensiska vuxna och en fjärdedel av barnen är överviktiga eller feta.

Inte konstigt att fritöser har blivit the måste-ha-apparat – men lever de upp till hypen?

Vad är en airfryer?

Det är i grunden en miniugn med fläkt, men mer effektiv: varm luft cirkulerar snabbt i ett relativt litet tillagningsutrymme och lindar jämnt runt mat som vilar i en metallkorg.

Airfryers är mest kända för att använda minimalt med olja för att ge krispiga, gyllenbruna resultat som liknar fritering, men precis som fläktdrivna ugnar rostar, grillar, bakar och värmer de också – och vanligtvis snabbare.

Är luftstekt mat hälsosam?

Dietisten Themis Chryssidis bekräftar att en fritös “kräver mindre matoljor, så mindre fett, för att få ett mycket liknande resultat som en fritös.”

hälsofördelarna med att konsumera mindre fett är inte begränsade till att kontrollera vikten. “Hjärt- och kärlsjukdomar är den främsta mördaren bland australiensare”, säger Themis, talesperson för Dietitians Australia.

“Det bästa sättet att hantera det är genom att hantera människors fettintag, såväl som allmän livsstil.”

Bara för att mat som kycklingnuggets tillagas i en fritös gör dem dock inte hälsosamma.

“Vi måste fortfarande se till att vi har en varierad kost, att vi äter en rad säsongsbetonade frukter och grönsaker … och en rad smakprofiler och texturer”, säger Themis.

    Lowdown: Vilka är de bästa och sämsta oljorna för dig?

Vad kan tillagas i en airfryer?

Air Fryer Express författaren George Georgievski säger att “människor dömer en fritös på potatischips”, men den kan mycket mer.

Hans breda repertoar inkluderar tacos, bröd, pizza, churros, bakverk och pavlova.

George tycker särskilt mycket om att omtolka sin mammas tidskrävande traditionella makedonska recept, som en kryddig böna- och korvrätt.

“Jag har precis förenklat det, och luftfritösen gör allting snabbare, så nu är de rätterna möjliga… efter jobbet, säger han.

Themis rekommenderar också att man tänker bortom potatis: ”Det finns många andra grönsaker du kan gör i din airfryer som ger dig en näringstät produkt med mycket fibrer, utan att använda mycket olja.”

Han tipsar också om luftfritering av proteiner, från fisk till falafel.

Airfryers är inte lämpliga för vätskor som soppor och grytor eller nysmält mat, och klarar inte stora volymer.

De flesta lagar till exempel bara ett halvt till ett kilo chips. Beställer i: Vilka är de hälsosammaste hämtmaten?Air Fryer Express Cover

Är en fritös värd det?

Den gränsen d matlagningskapacitet innebär att stora hushåll bör tänka två gånger innan de spenderar $59 till $599 på en fritös, medan de som har ont om köksutrymme bör överväga hur ofta de kommer att använda en.

Den kan ersätta en flera apparater inklusive ugnar, men det är en potentiell lösning för små kök. De utstrålar minimal värme så är praktiska under sommaren också.

George tror att fritöser är så mångsidiga och snabba “det är något du vill göra plats för”.

Han säger att en del människor undrar om deras popularitet är “som en kult, men jag tycker att det är bekvämlighet”.

Georges toppluft -fritös matlagningstips

Fylla inte korgen för mycket. Känn till din apparats kapacitet för optimal tillagning.

Minimal förvärmning krävs så förbered ingredienserna innan du vänder den på.

Olivoljespray är din bästa vän eftersom den täcker maten jämnt.

Använd ugnsvantar. Airfryers inre delar blir snabbt varma.

Var äventyrlig och kreativ.

Air Fryer Express CoverSkrivet av Patricia Maunder. Air Fryer Express, av George Georgievski, utgiven av Pan Macmillan. RRP $26,99

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *