Shadow

Är det Farligt att Äta för Fort?

Att äta fort är vanligare än vad man tror. Och det händer oss alla då och då. Vi kan ha bråttom, slänger i oss något under kontorstid etc, men en del har en vana av att äta fort. Men är det farligt att göra det? Och i sådant fall, varför då?

Det visar sig att det är mycket dåligt för dig att äta för fort. Det bästa är att du tar dig tid att sitta ner och njuta av en måltid. Att stressäta då och då händer oss alla, men det är om du gör det till en vana och äter för fort regelbundet som det kan bli problematiskt.

Humörsvängningar

Att äta för snabbt kan leda till några allvarliga humörsvängningar. Att snabbt äta en måltid kan leda till humörsvängningar eftersom din hjärna och kropp inte är helt nöjda, så du kanske fortfarande känner den hjärndimma som du kände av extrem hunger, om det nu är så att du äter snabbt för att du är hungrig.

Din mage kan skadas

Eftersom maten passerar genom dina tarmar så snabbt kan de kanske inte hålla jämna steg, och luften blandad med maten kan orsaka uppblåsthet, kramper och diarré eller kräkningar i vissa fall.

Dålig matsmältning är super vanligt eftersom din mage arbetar hårt men helt enkelt inte kan hålla jämna steg. Så antingen kommer dina reflexiva mekanismer att få dig att kräkas, eller så får dina tarmar och mage arbeta hårt.

Du kan överäta

Om du äter för snabbt hinnter inte kroppen notera vad du äter, vilket gör att du kan ta in mer mat än du skulle vilja eller behöva. Det kan leda till överättring och viktökning eftersom du inte ger din kropp tid för naturliga mättnadssignaler att slå in.

Om du äter för många kalorier eftersom du inte kan registrera mätthet i kroppen kan du också gå upp i vikt över tid. Fler kalorier, mer vikt.

Detta kan även leda till en ökad risk för fetma, medan medvetande ätande skulle ge hjärnan tillräckligt med tid att inse när du är mätt.

Din metabolism kan lida

Om du äter för snabbt, lägger du till stress i kroppen och ändrar dess naturliga ämnesomsättning. Du lägger till stress i kroppens matsmältningssystem genom att ge den en stor mängd mat på en gång för att bearbeta. Mitokondrierna är inte byggda för att bearbeta så mycket mat på en gång, och det leder till en orderstock av maten att arbeta igenom, och bryta ned med normal ämnesomsättning.

Det tar ungefär 20 minuter för de naturliga återkopplingsmekanismerna att kicka in, vilket är när du börjar känna mättnadskänslan under en måltid. När du går förbi den processen genom att äta för snabbt, blir återkopplingsmekanismen till din hjärna kompromissad, vilket får dig att fortfarande känna dig hungrig.

Sura uppstötningar

Att äta maten snabbt kan öka risken för sura uppstötningar, eftersom matsmältningskanalen fylls med större bitar av mat. Det skulle leda till att organet överbelastas och till överflödigt magsyra. Sura uppstötningar kan få dig att uppleva en brännande känsla i bröstet, en sur smak, uppblåsthet, ont i halsen eller svårigheter att svälja.

Diabetes

En studie avslöjade diabetes som en möjlig konsekvens av att äta för snabbt. När folk äter snabbt tenderar de inte att känna sig mätta och är mer benägna att äta mycket. Att äta snabbt orsakar större glukosfluktuationer, vilket kan leda till insulinresistens. Insulinresistens är ett tillstånd när celler i kroppen inte reagerar effektivt på hormonet insulin, vilket kan orsaka typ 2-diabetes.

Kvävning

Du kan kvävas av mat, och detta gäller speciellt bart. Risken ökar också avsevärt om du även äter snabbt. I första hand är det viktigt att barn tuggar och äter långsamt, men kvävning från att äta för fort är inte helt ovanligt.

Vi lär barnen att äta långsamt och tugga maten försiktigt för att förhindra kvävning. Vuxna skulle vara klokt att göra detsamma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *