Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Ananas?

Med sin grova och strukturerade hud och en krona med pigga gröna blad verkar ananas inte vara en väldigt tilltalande frukt från utsidan.

Men när du har skurit upp ananasen presenterar den ett livligt gult, saftigt kött med en söt smak och läcker doft. Även om frukten spricker av hälsosam kost, kan för mycket ananas ge obehagliga biverkningar. Ananas är nyttigt och har en hel del hälsofördelar, men som med allting bör du undvika överkonsumtion.

Allergi

Konsumtion av ananas kan leda till allergiska reaktioner hos några få personer. Ananas har ‘kött-mjukande’ egenskaper. Och det är detta som gör att frukten utlöser allergiska reaktioner.

Oftast skulle dessa reaktioner borta inom några timmar av sig själv. Men om inte, bör du ta kontakt med en läkare omedelbart. Överdriven ömhet eller svullnad i läpparna, en stickande känsla i halsen är symtomen på allergi som orsakas av ananas.

Blodsockernivåer

Ananas har visat sig öka blodsockernivån. Detta innebär uppenbarligen komplikationer. Ananas är en av de frukterna vars naturliga socker är mycket hög.

Och på grund av detta höjer ananas blodsockernivåerna i vår kropp. De flesta frukter innehåller kolhydrater och dessa kan också höja blodsockernivån. Du kan uppleva symtom som huvudvärk, ökad törst och ökad urinering.

Bromelain är ett enzym som finns i ananasjuice. Det har visat sig att detta enzym orsakar reaktioner i våra kroppar när vi konsumerar ananas. Bromelain har förmågan att öka mängden antibiotika som absorberas av kroppen. Och när bromelain konsumeras med blodförtunnare kan det öka risken för blödning. Illamående, diarré och matsmältningsbesvär är symtomen på bromelainreaktioner.

Läkemedelsinteraktioner

Ananas kan till och med störa eller interagera med vissa typer av mediciner eller läkemedel. Detta kan leda till ökade biverkningar och andra problem. När en färsk ananas kombineras med vissa antibiotika som amoxicillin och tetracyklin, kan det leda till en ökning av biverkningarna som orsakas av dessa antibiotika. Symtomen på amoxicillin inkluderar bröstsmärta, blodig näsa, frossa, feber, yrsel etc.

Tandskador

Även om ananas är en hälsosam och utsökt frukt, kan det orsaka desensibilisering av tänder eller tandröta. Frukter som ananas som är mycket sura i naturen initierar en kemisk process i munnen när den konsumeras. Detta mjukar emaljen och leder till tandröta. Tandsmärta och extrem känslighet när man tar varma eller kalla livsmedel upplevs när tandskador uppstår på grund av att man äter ananas.

Oralt allergisyndrom

Oralt allergisyndrom är inget annat än en allergi mot luftburna partiklar som damm och pollen. Detta fenomen uppstår när immunsystemet i vår kropp förvirrar proteinet i ananas med pollen eller något annat allergen. Som ett resultat av detta inträffar reaktioner i kroppen. Du kan drabbas av irritation eller klåda på tungan under en tid efter att du har konsumerat en ananas.

De säger att ingen människa är perfekt. Förmodligen samma sak gäller frukt också. Beroende på de hälsotillstånd man har kan vissa frukter vara önskvärda och hälsosamma och andra kanske inte.

Även om ananas inte är dåligt eller giftigt, har de sina egna uppsättningar av biverkningar och bör konsumeras med måtta. Som med allting bör ananas inte överkonsumeras.

Kolla in dessa biverkningar av överkonsumtion av ananas.

Det orsakar diarré

För mycket av till och med en bra sak är dåligt. Ananas innehåller fiber, som hjälper matsmältningen, men ett överskott av frukten leder till problem som kräkningar och diarré.9 Drick mycket vatten om du lider av sådana problem. Besök läkaren om ditt tillstånd inte förbättras på några timmar, eller om det blir värre. Du kommer att kunna förhindra dessa matsmältningsproblem om du håller dig till det rekommenderade dagliga intaget på 1 till 2 koppar frukt per dag.

Omogen ananas är farlig

En sak du bör tänka på när du äter ananas är att den ska vara mogen. Lukta på fruktens botten för att få en känsla av dess sötma och leta efter en gul eller gyllene färg på utsidan. När du skär upp frukten ska köttet vara gult, saftigt och sött. Att äta en omogen ananas eller dricka juice till en är extremt farlig. Det kan leda till svår diarré och kräkningar, vilket kan vara mycket svårt att behandla. Sök omedelbar läkare om du råkar äta rå ananas.

Enligt USA: s jordbruksdepartement kan kvinnor mellan 19 och 30 år och män över 19 år äta 5 dl ananas per dag. Kvinnor över 31 år kan konsumera 2 dl på en dag. Överskridande av dessa mängder anses inte vara bra för din hälsa.

Ananas i rätt mängd

Att äta lite ananas kan också vara bra för dig. Din kropp kan ta upp cirka 12 gram bromelain per dag utan några biverkningar. Här är några av fördelarna med bromelain, de proteolytiska enzymerna från ananas.

 • Det minskar svårighetsgraden om övergående ischemiska attacker.
  Det bekämpar effekterna av tarmpatogener som Vibrio cholera och Escherichia coli.
  Det minskar eller förhindrar den interna koaguleringen av blod.
  Det regresserar tumörceller.
  Det minskar antalet dagar som krävs för att läka från smärta och inflammation efter operationen.
  Det rekommenderas för behandling av kroniska inflammatoriska, maligna och autoimmuna sjukdomar.
  Det lindrar artros.
  Du kan gå vidare och njuta av ananasens godhet så länge du använder ditt skönsmässig bedömning. Att blanda det med andra frukter kommer att garantera fler fördelar och färre biverkningar.

Slutsats

Överlag är ananas nyttigt och har en rad olika hälsofördelar, men som med det mesta kan ananans överkonsumeras. Konsumera ananas i måttliga mängder för att de del av dess hälsofördelar och undvil att få bieffekter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *