Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Blåbär?

Blåbär är allmänt känt för att vara ett riktigt hälsobär, fullt av massa hälsosamma ingridienser.

Högt i fiber, kalium och vitamin A, C och K, är blåbär ett riktigt hälsobär. Tyvärr kan de i vissa fall ha biverkningar, inklusive gastrointestinal nöd, hypoglykemi och en ökad risk för blödning om du tar vissa receptbelagda läkemedel.

Om du är frisk, är det inte troligt att äta blåbär som en del av en balanserad diet orsakar biverkningar. Men om du har ett medicinskt problem, kontakta din läkare innan du lägger till dem i din diet.

Salicylatkänslighet

Blåbär innehåller stora mängder salicylater – den aktiva ingrediensen i aspirin som också finns naturligt i många växter – vilket kan orsaka biverkningar hos personer som är känsliga för dem.

För de som inte tål salicylater kan blåbär orsaka utslag, huvudvärk eller en mängd gastrointestinala symtom, inklusive illamående, kräkningar, återflöde, uppblåsning, gas, diarré och förstoppning.
Blåbärssaft är särskilt hög i salicylater. Men att äta blåbär i små mängder kan lindra smärta och obehag i samband med intag av salicylater.

Blödningsrisk

Blåbär innehåller 29 mikrogram K vitamin per 2 dl. K-vitamin utför ett antal viktiga funktioner i kroppen, inklusive reglering av blodkoagulation och bibehållande av bentäthet.

Människor som tar receptbelagda blodförtunnare uppmuntras vanligtvis att hålla blodströmnivåerna av vitamin K samma från dag till dag. Att plötsligt öka eller minska ditt intag av livsmedel som är rika på vitamin K utan att be din läkare att göra ändringar av receptbelagda blodtunnare doser kan leda till en ökad risk för blödning.

Fläckar på dina tänder

Blåbär är en av de vanliga ingridienser som har potential att fläcka dina tänder på grund av deras intensiva pigmentering. Oavsett om du äter dem färska, frysta, i juiceform eller konserverade i gelé eller sylt, kan den djupblå färgfärgen missfärga din tandemalj eller vita fyllningar.

Det kan vara möjligt att bekämpa färgningseffekten genom att dricka vatten efter att ha ätit blåbär. Följ upp med mjölk för att neutralisera syran och hålla tänderna starka. En portion hård ost efter att ha ätit blåbär kan också vara till fördel för att bibehålla det pärlemorvita leendet.

Lägga blåbär till din kost

När de äts måttligt, kan blåbär spela en viktig roll i en hälsosam, balanserad kost. Vuxna bör sträva efter 2 till 3 dl frukt varje dag, och blåbär kan hjälpa dig att uppfylla rekommendationen.

Överväg att lägga blåbär till varma eller kalla frukostflingor eller blanda dem i en smoothie för ett snabbt mellanmål när du är på språng. Du kan också kasta blåbär i sallader eller pannkakebam, baka dem i desserter eller lägga dem till soppor och sidorätter.

Kan orsaka problem med matsmältningen

Kostfiber är mycket fördelaktigt för vår hälsa men att ha för mycket fiber är dåligt för vår hälsa. 2 dl blåbär innehåller 3,6 g fiber, överskottskonsumtion av blåbär kan orsaka magbesvär, mag-tarmproblem som uppblåsthet, diarré etc.

Det kan också hämma absorptionen av näringsämnen i våra tarmar och ge upphov till många hälsoproblem. På grund av denna risk i samband med högfiber rekommenderas det att äta blåbär i måttlig mängd. Denna biverkning kommer att bli mer framträdande hos personer som har matsmältningssjukdomar.

Biverkningar av förtärande överskott av blåbär

Blåbär är en bra källa till K vitamin och att äta 2 dl blåbär ger cirka 29 mikrogram K vitamin. K Vitamin är ett viktigt näringsämne som spelar en viktig roll för att hålla oss friska och utför ett antal funktioner i vår kropp, som reglerar blodkoagulation, förbättrar bentätheten och gör våra ben starkare, minskar risken för cancer, ger hjärt- och kärlfördelar etc.

Det finns vissa biverkningar förknippade med intag av hög dos K-vitamin och av detta skäl är det rekommenderat att äta blåbär med måtta. Hög dosering av K-vitamin kan ge upphov till ökad risk för inre blödningar och blåmärken etc.

Hypoglykemi från blåbärsblad

Om du har fått diagnosen diabetes, kan blåbär orsaka en farlig blodsockernivå. Kontrollera alltid med din läkare innan du lägger till några tillskott, inklusive blåbär, och kontrollera ditt blodsocker noggrant. Att äta blåbär är dock troligen säkert för personer med diabetes.

Biverkningar av förtärande överskott av blåbär

Blåbär har en betydande effekt för att minska blodsockret och öka insulinkänsligheten. De har visat sig minska blodglukosspiken efter en kolhaltig måltid genom att blockera funktionen hos vissa matsmältningsenzymer. De kan till och med bromsa proteinsmältningen.

Detta kan inte vara en god nyhet för diabetiker om medicinering eftersom att äta för många blåbär kan sänka blodsockernivån längre än normalt.

Biverkningar av förtärande överskott av blåbär

Blåbär innehåller mycket stora mängder salicylater – den aktiva ingrediensen i aspirin som också finns naturligt i många växter – vilket kan orsaka biverkningar hos personer som är känsliga för salicylater.

För de som inte tål salicylater kan blåbär orsaka utslag, huvudvärk eller en mängd mag-tarmssymtom, inklusive illamående, kräkningar, återflöde, uppblåsthet, gas, diarré och förstoppning. Blåbärssaft är särskilt hög i salicylater. Att äta blåbär i små mängder kan lindra smärta och obehag i samband med intag av salicylater.

Slutsats

Generellt sett är blåbär otroligt nyttiga och packade med antioxidater och vitaminer. Men som med det mesta bör blåbär konsumeras med måttlighet. För mycket blåbär kan leda till ovan nämnda symptom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *