Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Chiafrön?

Under de senaste åren har chiafrön blivit extremt populär och en hälsotrend.

Till en början var  chiafrön väldigt nichat, och åt endast av ett litet antal hälsoentusiaster, men nu har det blivit en vanlig ingrediens som finns på menyn hos många trendiga restauranger och frukostställen. Dessutom har chiafrön blivit väldigt populärt i hemmaköket. En viktig anledning till detta är dess många näringsmässiga fördelar. Bland annat att främja viktminskning, sänka kolesterol och bekämpa inflammation.

Men trots dess många hälsofördelar, kan du äta för mycket chiafrön? Och i så fall, vad händer med din kropp om du äter för mycket?

Med tanke på att chiafrön är fulla av fiber kan du uppleva uppblåsthet och / eller obehag i buken när du äter för många. För att chiafröet ska röra sig genom tarmen drar det vatten från tarmen och fungerar som en svamp. De expanderar också i magen, så båda dessa saker kan orsaka mycket uppblåsthet.

Chiafrön kan orsaka uttorkning och förstoppning

För mycket chiafrön kan orsaka uttorkning och förstoppning. Eftersom chiafrön fungerar som en svamp i kroppen är det viktigt att dricka mer vatten så att du inte blir uttorkad. Men om vi inte har tillräckligt med vätska för att skjuta det längs tarmen, kan det fastna och då blir vi förstoppade. Med andra ord, om du äter chiafrön måste du se till att du dricker mycket.

Att äta chiafrön kan vara en kvävningsrisk

Även om de är säkra för de flesta, kan chiafrön orsaka en ökad risk för kvävning. Så se till att du konsumerar dem försiktigt, särskilt om du har svårt att svälja.

Denna ökade risk beror på att torra chiafrön sväller upp och absorberar cirka 10–12 gånger sin vikt i vätska när de utsätts för vatten.

Dessa egenskaper kan vara användbara när det gäller matlagning eller bakning, men de har potential att vara osäkra, eftersom chiafrön lätt kan svälla upp och fastna i halsen.

Se alltid till att du blöter chiafrön i minst 5–10 minuter innan du äter dem. De som har svårigheter att svälja kan behöva vara extra försiktiga när de äter dem.

Chiafrön kan vara förknippat med prostatacancer

Chiafrön innehåller en hög mängd alfa-linolensyra (ALA), en typ av omega-3-fettsyra som främst finns i växtmat.

Omega-3-fettsyror är en viktig del av kosten och har visat sig stödja många aspekter av hälsan, inklusive kognitiv funktion och hjärthälsa.

ALA-fettsyror är särskilt viktiga för dem som inte äter fisk, eftersom de kan omvandlas till docosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA) i små mängder.

Dessa är de två aktiva formerna av omega-3-fettsyror, och de finns i skaldjur.

Även om omega-3-fettsyror allmänt erkänns som gynnsamma för hälsan, har vissa studier funnit ett samband mellan ALA-intag och prostatacancer.

I själva verket visade en stor observationsstudie att ALA-intag var förknippat med en ökad risk för avancerad prostatacancer.

En annan studie visade att de med de högsta blodkoncentrationerna av omega-3-fettsyror hade en högre risk för prostatacancer jämfört med de med lägre blodkoncentrationer.

Studier på detta är dock motstridiga. Annan forskning har också funnit att ALA-fettsyror kan skydda mot prostatacancer.

En översyn av fem studier visade att personer som åt minst 1,5 gram ALA per dag hade en minskad risk för prostatacancer, jämfört med de som åt mindre än 1,5 gram per dag.

På liknande sätt visade en annan stor studie på 840 242 personer att ett högre ALA-intag var förknippat med en lägre risk för prostatacancer.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa studier endast tittade på sambandet mellan ALA-intag och prostatacancer. De tog inte hänsyn till andra faktorer som kunde ha spelat en roll.

Ytterligare studier behövs för att undersöka det möjliga sambandet mellan ALA-intag och prostatacancer.

Vissa människor kan vara allergiska mot chiafrön

Vissa människor kan uppleva en allergisk reaktion efter att ha ätit chiafrön, men detta är ovanligt.

Livsmedelsallergisymtom kan inklusive kräkningar, diarré och klåda i läppar eller tunga.

I svåra fall kan matallergier till och med leda till anafylax, ett livshotande tillstånd som orsakar andningssvårigheter och täthet i halsen och bröstet.

Chiafröallergier är sällsynta men har dokumenterats

I ett fall började en 54-årig man äta chiafrön för att sänka kolesterolet. Men bara några dagar senare började han uppleva yrsel, andnöd, nässelfeber och svullnad.

Om du försöker chiafrön för första gången och upplever några symtom på en matallergi, avbryt användningen omedelbart och kontakta din läkare.

Slutsats

Chiafrön har en rad hälsofördelar. Men som med det mesta kan dess fördelar gå förlorade om du konsumerar för mycket. Med det sagt kan du konsumera en hel del chiafrön innan det kan bli farligt. Generellt sett behöver du inte oroa dig, men ha i åtanke tipsen ovan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *