Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Avokado?

Är det farligt att äta för mycket avokado?

Avokado är känd för att vara både delikat och nyttig, men kan den visa sig ha motsatt effekt om du äter för mycket av den? Faktum är att om du äter för mycket avokado kan det vara potentiellt farligt. Det behöver inte nödvändigtvis leda till allvarliga konsekvenser men överkonsumtion kan leda till vissa biverkningar.

Här är biverkningarna av att äta för mycket avokado.

Inte så lämplig för gravida och ammande mödrar

Även om avokado är en väldigt bra källa av vitaminer och mineraler är den ändå inte lämplig för gravida och ammande mödrar. Därför bör dessa undvika avokado helt.

Detta beror på att avokado är känt för att minska mjölkproduktionen och till och med kan orsaka skador på mjölkkörtlarna. Om en ammande mamma konsumerar avokado kan det störa babyns mage.

Eftersom ett ofött barn och ett nyfött barn får all sin näring från sin mor så blir det mycket riskabelt att konsumera avokado under graviditet och ammningsstadiet och bör undvikas.

Passar inte överkänsliga personer

Att konsumera avokado passar inte alls för individer som lider av överkänslighet.

Enligt Wikipedia är överkänslighet en uppsättning oönskade åtgärder som produceras av det normala immunsystemet, inklusive allergier och autoimmunitet.

Konsumtion av avokado av personer som lider av överkänslighet kan orsaka hudreaktioner, och i vissa fall kan det till och med orsaka kräkningar.

Kan orsaka munallergi

För mycket avokado är dåligt även för vår mun eftersom konsumtion avokado i en stor mängd kan orsaka allergiska reaktioner som klåda i munnen och svullnad i tungan.

Kan orsaka blodtunnande

Avokado är rik på K vitamin och detta gör dem mycket fördelaktiga för människor med blodproppar. Det är emellertid viktigt att äta avokado måttligt eftersom alltför mycket avokado kan göra vårt blod så tunt att det kan ge upphov till blödning och blåmärken.

På samma sätt, om du redan har en blodförtunnande medicinering, är det bättre att undvika avokado eftersom avokado kan störa läkemedlen och kan orsaka blödning och blåmärken.

För mycket fiber är dåligt

Avokado är mycket rik på kostfibrer och att konsumera 100 gram avokado kan ge cirka 7 gram kostfiber (vilket är cirka 25 procent av det dagliga fiberbehovet på av en 2000 kalori diet). Dessa kostfibrer är mycket fördelaktiga för magen, reglerar tarmrörelsen och säkerställer korrekt avfall från vår kropp och ger därmed befrielse från förstoppning och håller vårt matsmältningssystem friskt.

Men för mycket fiber är dåligt och kan ge upphov till problem som magbesvär, diarré, uppblåsthet, etc. Av detta skäl är det rekommenderat att konsumera avokado med måttlighet. Vi kan också få kostfiber från andra matkällor och det är bra att ha detta i åtanke.

Kan leda till viktökning

Du bör emellertid komma ihåg att avokado innehåller mycket kalorier och 100 gram avokado ger cirka 160 kalorier energi. Med det sagt kan för mycket avokado främja viktökning.

Så om du funderar på att gå ner i vikt,  se till att du äter denna frukt i begränsad mängd eftersom alltför mycket av det kommer att öka din vikt ytterligare och kan ge upphov till andra problem också.

Risk för hög kaliumnivå

Avokado är en bra källa till viktigt näringsämne-kalium som ger många hälsofördelar. Det krävs för att hålla våra njurar friska, för att upprätthålla korrekt vätskebalans i vår kropp, för att upprätthålla nervfunktioner, för att hålla vårt hjärta friskt och för många andra fördelar. Eftersom avokado innehåller kalium så ger det oss en dos av kalium att äta avokado varje dag.

Det är dock viktigt att upprätthålla en hälsosam kaliumnivå i vår kropp eftersom både för mycket kalium och för låg kaliumnivå är dåligt för vår hälsa. För hög kaliumnivå i vår kropp kan ge upphov till uttorkning, typ 1-diabetes, Addisons sjukdom, inre blödningar etc.

Några av de vanliga symtomen på hög kaliumnivå är trötthet, känsla av domningar, illamående, kräkningar, andningsproblem, bröstsmärta hoppade över hjärtslag osv.

Kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa individer

Avokado är en näringsrik frukt som ger en hel del hälso- och skönhetsfördelar och är fylld med ett antal vitaminer, mineraler, antioxidanter, flavonoider etc. Men det finns vissa individer som är allergiska mot avokado och dessa individer bör hålla sig borta från avokado helt.

Inte bara konsumtion utan även exponering för avokado kan utlösa allergiska reaktioner hos dem och av detta skäl rekommenderas att inte använda avokado även för hud- och hårvård. Några av de viktigaste symtomen på avokado allergi är nässelfeber, klåda, eksem, etc.

Å andra sidan finns det också en del individer som inte upplever sådana allergiska reaktioner från avokado men ändå är avokado inte bra för dem eftersom dessa avokado kan ge upphov till negativa effekter av influensa, förlamning, illamående, gastrointestinal störning, kräkningar , migrän, dåsighet, feber, etc.

Så om du funderar på att njuta av hälsofördelarna med avokado och inkludera det i din kost är det bättre att börja långsamt och äta en liten mängd. Om du inte möter någon allergisk reaktion eller lider av någon negativ effekt som anges tidigare är det bra att lägga till dem i din kost, annars är det bättre att leta efter något alternativt.

Passar inte för personer med latexkänslighet

Avokado är inte lämpligt för individer som är känsliga för latex och dessa individer bör undvika att konsumera avokado helt. Detta beror på att avokado ökar nivån av serum-IgE-antikroppar i vår kropp och detta kan orsaka allergiska reaktioner hos personer med latexkänslighet.

Minskar kolesterolnivån

Avokado är mycket fördelaktigt för att minska kolesterolnivån från vår kropp. Eftersom dåligt kolesterol är ansvarigt för att orsaka många hjärt-kärlproblem som hjärtattack, hjärtslag, oregelbunden hjärtslag, åderförkalkning, etc. så, genom att sänka kolesterolnivån avokado skyddar oss från hjärt-kärlproblemet som är en fördel.

Denna fördel kan emellertid förvandlas till en nackdel när avokado konsumeras i stor mängd. Detta beror på att avokado är rika på Betasitosterol. Beta-sitosterol absorberar dåliga kolesteroler och ger många fördelar, men när de är överflödiga i kroppen, börjar de absorbera bra kolesterol (HDL-kolesterol), vilket är ett nödvändigt kolesterol för vår kropp och behövs för många funktioner som avlägsnande av dåligt kolesterol, upprätthåller innerväggen i blodkärlen, etc.

Slutsats

Avokado har många hälsofördelar. Men som med det mesta kan överkonsumtion vara farligt ellr åtminstone dåligt för kroppen. Se till att konsumera avokado i rimliga nivåer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *