Monday, April 22
Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Citron?

Vi vet alla att citronvatten lyfts fram som nyttigt för kroppen och har många fördelar inklusive att förhindra uttorkning, hjälpa till med matsmältningen och stödja viktminskning.

Men som de flesta saker i livet kan överkonsumtion leda till bieffekter.

Men är det farligt att äta för mycket citron, vad är de eventuella bieffekterna, och hur mycket konsumtion av citroner är “för mycket”?

Kan skada tänderna

Även om lite citron varje dag kan verka oskadlig, kan det orsaka ett stort slitage på din emalj. Eftersom citroner är mycket sura kan frekvent exponering erodera din tandemalj. Om du inte är säker på hur eroderad emalj skulle se ut, föreställ dig dina tänder med en gul färg och en grov känsla när du rör dem på tungan.

Hål i tänderna är ett resultat av skadliga bakterier som smälter sockret i livsmedel och producerar syror. Även om citronvatten på egen hand kanske inte leder till att hål utvecklas, om du vanligtvis sötar det med socker eller använder koncentrerad citronsaft istället för en nypressad citron, kan det leda till hål i tänderna. Det finns givetvis ingen bestämd mängd eller antal citroner som är “för mycket” när det kommer till skador på tänderna då det beror på så många olika faktorer också.

Det kan uppröra magen

För mycket av någonting är en dålig sak, även när det gäller citronvatten. Medan citronsaft innehåller ett brett spektrum av hälsofördelar, kan du pressa för mycket i ditt vatten orsaka farliga biverkningar för din hälsa, inklusive försämring av magsår och utveckla GERD.

Citronskal tenderar att ha många obehagliga organismer och bakterier

Om du ogillar bakterier kanske du vill undvika att lägga citronskivor i ditt vatten, åtminstone på en restaurang. I en studie testade forskare citronskal och kött hos citroner från mer än 21 restauranger. Sammanfattningsvis fann de att nästan 70% av citronerna innehöll organismer som E. Coli, vilket kan orsaka kräkningar och diarré.

Citron kan förvärra munsår

Om du dricker citronvatten när du gör ont i munnen, gör du det förmodligen värre utan att inse det. Citronvatten kan göra mer skada på munnen än bara fräta på din tandemalj. Det har också potential att förvärra och irritera munsår.

Kan orsaka och förvärra halsbränna

En annan nackdel med att dricka för mycket citronsaft eller konsumera för många citroner är deras förmåga att utlösa halsbränna eller förvärra halsbrännsituationen. Den huvudsakliga orsaken till halsbränna är den otillbörliga funktionen i matstrupen från en muskelbunt som separerar matstrupen och magen.

Den här muskelns huvudfunktion är att säkerställa att syran i magen inte går uppåt och kommer in i matstrupen.

Ibland fungerar inte denna muskel korrekt och misslyckas med att stoppa magsyran från att komma in i matstrupen, och detta resulterar i en känsla av brännande känsla vid bröstet, vilket med andra ord kallas “halsbränna”.

Citroner är sura i naturen och genom att dricka för mycket citronsaft eller äta för många frukter kan ge upphov till problem med halsbränna, och om du redan lider av halsbränna kan citroner förvärra situationen.

Det bästa sättet att förhindra situationen är att njuta av citronsaft med måtta, och om du redan kämpar med halsbränna, håll sedan citroner borta och skär ner på andra sura livsmedel och drycker. Detta hjälper till att lindra svår smärta och brännande känsla som halsbränna gör att du upplever.

Kan orsaka frekvent urinering och uttorkning

Citroner är en utmärkt källa till vitamin C (askorbinsyra) som ger många fördelar som att motverka för tidigt åldrande, vilket gör vårt immunsystem starkare. C-vitamin är vattendrivande, vilket innebär att det ökar urinproduktionen i njurarna och därmed hjälper dem att eliminera överskott av vätskor och natrium.

I rimliga mängder är detta bra, men att dricka för mycket citronsaft eller konsumera för många citroner under en viss tid kan förvärra situationen och göra oss uttömda av nödvändiga vätskor och salter.

Överdriven urinering är dåligt för vår hälsa eftersom kroppen på här sättet förlorar mycket vätskor och viktiga salter och det kan till och med ge upphov till uttorkning. Av detta skäl är det lämpligt att dricka citronsaft med måtta och viktigast av allt, hålla sig borta från den starkt koncentrerade citronsaften.

Är mycket förorenade med bekämpningsmedel

Numera är det mycket vanligt att använda citronskivor som garnering på kanten av glaset, och människor brukar skära upp och lägga hela citroner i sin dryck utan att ens tänka på konsekvenserna.

Haken är dock att citroner ofta är besprutade och belagda med vax för att skydda dem från skadorna under transport och inspektion. Det vax som är täckt över citroner framställs av den giftiga gelén etylalkohol och etanol. Så genom att sätta en hel citron i din drink inkluderar du också giftiga kemikalier som vaselin, etylalkohol och etanol etc.

Det bästa sättet att förhindra oss från dessa giftiga kemikalier är att tvätta citroner innan du använder dem i någon form ordentligt, och istället för att sätta hela citronskivan i din dryck, kläm bara på citronen i din dryck och njut av fördelarna.

Om du fortfarande vill lägga en hel citronskiva i din dryck, är det bättre att leta efter de organiska citronerna eller köpa lokalt odlade citroner. Det är mindre troligt att de inte har några bekämpningsmedel och giftiga vaxer på skalet.

Även när det gäller organiska citroner (eller lokalt odlade citroner), rekommenderas det att tvätta dem noggrant med rent vatten (det är ju ingen skada att göra det). Med det sagt, om du inte rengör citronerna kan överkonsumtion leda till att du får i dig skadliga gifter med mera.

Ökar risken för sår

Citroner är mycket sura i naturen och om du konsumerar för många citroner, eller om du dricker för mycket citronsaft kan det ge upphov till olika hälsoproblem såsom illamående, kräkningar och halsbränna, etc. De syror som finns i citroner kan till och med bryta ner vårt matstruktur i matstrupen och kan öka risken för sår och gastroesofageal refluxsjukdom.

Kan öka risken för njurstenar och gallblåsstenar

Citroner, förutom deras surhetsnivåer, innehåller också något som kallas oxalater, som kan bli kristalliserade i kroppen om de är överkonsumerade. Dessa kristalliserade oxalater kan orsaka njursten och gallblåsstenar eftersom de hämmar absorptionen av kalcium i kroppen.

Att dricka citronsaft med måtta är bra för våra njurar eftersom de hjälper till att ta bort överskott av vätskor, salter och andra avfallsprodukter. Men för mycket av citronsaft (eller citroner) är dåligt för våra njurar. Detta beror på att citroner innehåller mycket oxalater som kristalliseras i kroppen (när de konsumeras i överflöd).

Att dricka för mycket citronsaft kan öka risken för kristallisation av dessa oxalater vilket i sin tur ökar risken för njursten och gallblåssten (på grund av sin natur att absorbera kalcium som finns i vår kropp. Detta är viktigt att ha i åtanke och därför inte konsumera stora mängder citron.

Kan förvärra akne och finnar

Citroner är mycket sura och kan på grund av sin sura karaktär reagera med akne och finnar på ett negativt sätt. I värsta fall kan de till och med orsaka blödningar och allvarliga utbrott som lämnar ett märke i ansiktet under lång tid. Så om du har problem med hud som akne och finnar, är det bra att hålla sig borta från citronerna.

Slutsats

Det kan vara farligt att äta för mycket citroner. De bör konsumeras med måtta, och du bör inte äta mer än en hel citron om dagen, vilket överlag ofta är en stor mängd. För mycket citroner eller citronsaft kan orsaka en rad olika besvär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *