Monday, April 22
Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Broccoli

Broccoli är en populär grönsak runt om i världen. Men är det farligt att äta för mycket broccoli? Vilka eventuella biverkningar kan du få, och hur mycket är “för mycket” broccoli?

Överlag är broccoli extremt nyttigt och hälsosamt, men som med allting kan det överkonsumeras.

För mycket kostfiber är dåligt för magen

Att äta broccoli regelbundet är mycket fördelaktigt för magen och hjälper till att hålla vårt matsmältningssystem friskt. Denna fördel med broccoli beror främst på närvaron av kostfibrer i dem. Kostfibrerna fungerar som ett naturligt laxermedel, förbättrar tarmrörelsen och säkerställer en smidig eliminering av avföringen från systemet. Detta ger befrielse från förstoppning och hjälper också till att behandla olika matsmältningsproblem som matsmältningsbesvär, irriterande tarmsyndrom, flatulens, buksmärta, etc.

Men även om kostfibrer är bra för magen, rekommenderas det att äta broccoli måttligt. Detta beror på att för mycket intag av kostfibrer i magen kan ge upphov till problem som dålig absorbering av näring, tarmgas, tarmstoppning, förstoppning, diarré osv. Om du tar mycket kostfibrer och inte dricker mycket vatten, då kan det ge upphov till uttorkning.

För mycket antioxidanter är dåligt för vår hälsa

Antioxidanter som finns i broccoli kämpar med de fria radikalerna i vårt system stabiliserar dem och förhindrar därmed dem från att orsaka oxidativ skada på våra celler.

Även om antioxidanter ger ett antal fördelar är det rekommenderat att äta broccoli måttligt. Detta beror på att överkonsumtion av antioxidanter under en lång tid kan orsaka mer skada än nytta. Enligt en studie publicerad av Office of the dietary supplement, kan överskott av vitamin E i vårt system (över 150 IE per dag) öka risken för hemorragisk stroke.

Denna biverkning av antioxidanter beror på att antioxidanter i överdriven mängd inte bara riktar sig mot cancercellerna utan också de friska cellerna runt dem och därmed ökar risken för flera typer av cancer.

Kan vara allergisk för vissa individer

Broccoli är en bra källa till många näringsämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter, phytonutrients, etc. som ger ett antal hälso- och skönhetsfördelar. Men broccoli kanske inte är lämplig mat för oss alla.

Om du är allergisk mot broccoli bör du undvika att konsumera broccoli till varje pris, eftersom det annars kan orsaka allergiska reaktioner som andningsbesvär, dålig andning, huvudvärk, nästäppa, hudutslag, klåda, magsmärta etc.

Om du är allergisk mot kruciferösa grönsaker som blomkål, rovor, kål, etc., kan du också vara allergisk mot broccoli.

Kan öka risken för hypoglykemi

Att konsumera broccoli regelbundet och måttligt har visat sig vara mycket fördelaktigt för diabetespatienter eller de som riskerar att utveckla diabetes. Denna fördel med broccoli beror främst på det låga glykemiska indexet.

Det glykemiska indexet för broccoli är 15 vilket betraktas som lågt, och detta innebär att broccoli minskar hastigheten med vilken socker absorberas i blodomloppet och förhindrar en plötslig topp i blodsockernivån och därmed hjälper till att hantera diabetes.

Utöver detta är de också en bra källa till kostfibrer som minskar hastigheten med vilken socker absorberas i blodomloppet och hjälper till att reglera blodsockernivån.

Även om broccoli är bra för diabetespatienter rekommenderas det att äta dem med mått. Detta beror på att överdriven konsumtion av broccoli kan reducera blodsockret till en farligt låg nivå, och detta kan ge upphov till hypoglykemi.

Hypoglykemi är ett tillstånd där vårt blodsocker sjunker till en mycket låg nivå och kännetecknas av symtomen som suddiga syner, snabba hjärtslag, blek hud, trötthet, yrsel, överdriven hunger, överdriven törst etc.

På samma sätt, om du är en diabetespatient, och redan tar medicin för det, bör du också vara uppmärksam på din broccolikonsumtion eftersom broccoli kan störa medicinen och kan förvärra situationen.

Kan orsaka hypotoni

Att äta broccoli regelbundet och måttligt har visat sig vara mycket fördelaktigt för att ge lättnad från högt blodtryck eller högt blodtryck, vilket är en ledande orsak till olika hjärt-kärlproblem som hjärtattack, hjärtslag, oregelbunden hjärtslag etc.

Denna fördel med broccoli beror främst på förekomsten av “Kalium” i den. Kalium är ett viktigt mineral som ger upphov till naturlig vasodilatation, vilket slappnar av våra blodkärl och därmed hjälper till att reglera blodtrycket. Närvaron av dietfibrer och kalium i broccoli spelar också en viktig roll för att tillhandahålla lättnad från hypertoni.

Även om broccoli är bra för att reglera högt blodtryck, rekommenderas det att äta dem måttligt. Detta beror på att den höga kaliumnivån i vårt system kan sänka vårt blodtryck till en farligt låg nivå och kan ge upphov till hypotoni. Hypotension eller lågt blodtryck är ett tillstånd där vårt blodtryck sjunker till en mycket låg nivå och ger upphov till symtom som trötthet, svaghet, yrsel, illamående, depression, klam hud etc.

Om du lider av högt blodtryck och redan tar läkemedel för det, bör du också äta broccoli måttligt eftersom alltför mycket kalium i vårt system kan störa medicinen.

Äta broccoli under graviditet

Broccoli är en bra källa för många näringsämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter, phytonutrients, etc. och är mycket fördelaktigt för gravida och ammande kvinnor.

Folatet i broccoli skyddar nyfödda barn från neurologiska defekter.

Andra näringsämnen som vitaminer och mineraler etc. spelar också en viktig roll för att upprätthålla en hälsosam graviditet.

Även om broccoli är god mat att äta under graviditeten, är det tillrådligt att äta den med måtta. Detta beror på att för mycket broccoli kan ge upphov till problem som magsmärta, tarmgas, tarmblockering, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *