Monday, April 22
Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Champinjoner?

Svamp tar snabbt över livsmedelsindustrin eftersom de är så olika och exotiska. Men framförallt tycker människor att smaken och strukturen på svamparna är mycket tilltalande. Det är därför de vanligtvis läggs till pizza, sallader och inslag överallt. Människor skryter ofta av de hälsofördelar svamparna har. Den vanligaste svampen som används i köket är champinjoner.

Men äta för mycket av vissa matvaror kan ha biverkningar om det inte äts rätt eller om det äts för mycket. Så det är viktigt att du vet vad som är möjliga biverkningar av champinjoner så att du kan äta dem på rätt sätt och i rätt mängd.

Allergisk reaktion

Det finns många människor som möter många problem orsakade av mögelallergier. I vissa fall är den allergiska reaktionen grov. Den allergiska reaktionen inkluderar luftvägsinfektion, lungproblem eller andningssvårigheter. Så om du upplever samma sak när du äter svamp (Champinjoner), håll dig borta från dem.

Kan vara dödlig

När du plockar rå svamp är det viktigt att veta att viss svamp faktiskt kan vara giftig. Om du konsumerar dem finns det en chans att det kan vara livshotande för dig. Så se till att du köper svamp från en pålitlig plats. Champinjoner är givetvis en annan sak, då dem du köper i affären givetvis inte är giftiga. Såvida inte……

…Matförgiftning

När svamparna produceras på ett kommersiellt sätt finns det en chans att de kan snöras med Campylobacter jejuni. Det är en bakterie som kan leda till bakteriell förgiftning. Det betyder att det kan leda till matförgiftning. Tecken på det inkluderar illamående, kräkningar, diarré och kramp i buken.

Trötthet

På grund av närvaron av aminosyratryptofan i svamp leder det till trötthet och trötthet.

Äta för mycket champinjoner

Låt oss säga att du har bestämt dig för att 20 champinjoner  svamp på en dag. Du kommer då lätt att överskrida de dagliga rekommendationerna för fiber, B-vitaminer och D-vitamin om du äter den typ som utsätts för ultraviolett ljus.

Konsumption av detta skulle kunna betyda att du konsumerat upp till 450 procent av rekommenderat dagligt intag av riboflavin, 630 procent av rekommenderat dagligt intag av niacin, 700 procent av ditt dagliga behov av pantotensyra och 520 procent av din dagliga B6.

Du kanske känner till effekterna av för mycket fiber – gas, uppblåsthet, förstoppning och magsmärta – men ingenting som skulle göra dig allvarligt sjuk. Detsamma gäller för B-vitaminerna – mestadels. B-vitaminer är vattenlösliga, vilket innebär att de överskrider så mycket att kroppen inte kan ta upp näringsämnena och de istället utsöndras i urinet.

Vidare kan för högt B vitamin-inintag  – över 200 milligram per dag – orsaka nervtoxicitet. Men du måste äta stora volymer för att komma upp till dem nivåerna.

Detsamma gäller för niacin; dagliga doser över 3000 milligram kan orsaka leverproblem. Om du planerar att äta 230 dl svamp per dag, kan du behöva oroa dig för detta. Ät därför champinjoner i måttliga mängder per dag så ska det inte vara några problem.

Gällande vitamin D kan överkonsumption orsaka förgiftning.

Om du äter 20 dl svamp per dag får du också mycket fosfor – 350 procent av rekommenderat dagligt intag. Med 2 400 milligram fosfor i 20 dl kommer du nära den övre gränsen (UL) på 3 000 milligram per dag. Detta är den mängd som farliga effekter potentiellt kan uppstå, men risken är främst för personer som har njursjukdom.

Kroniskt högt fosforintag kan ha skadliga effekter för benhälsan, eftersom det kan försämra D-vitamin, vilket kan minska kalciumnivån i blodet. Detta är dock främst en risk när kalciumintag är låga. Kalcium-fosforförhållandet verkar vara viktigare än fosforintag i sig själv.

Slutsats

Ja, det kan vara farligt att äta för mycket champinjoner. Ät därför champinjoner i måttliga mängder. Som max rekommenderas du inte att äta mer än 20dl svamp, men detta är mer än vad de flesta normalt äter per dag. Eventuell överkonsumtion kan leda till symptom och bieffekter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *