Monday, April 22
Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Dadlar?

Att konsumera för många dadlar kan leda till en ökning av blodsockernivåerna och orsaka viktökning. Utöver detta kan det också leda till magkramper, gas och diarré. Förutom dessa kan dadlar utlösa allergiska symtom och orsaka tandröta. De är också ohälsosamma för spädbarn.

Dadlar har varit en basmat i Mellanöstern och Sydasien under mycket lång tid. Oavsett om det är färskt eller torrt, är denna frukt helt utsökt och har många hälsofördelar.

Men du känner säkert till att allt som har fördelar har även nackdelar. Detta gäller även dadlar.  Även om det finns många fördelar med denna läckra frukt, måste man fortfarande vara försiktig med att inte äta för mycket dadlar. Så som svar på frågan, ja, att äta för mycket dadlar kan orsaka symptom och bör undvikas.  Läs vidare för att se de potentiella konsekvenser av att äta för mycket dadlar.

Kan öka din vikt

Dadlar är rika på fiberinnehåll och vi vet alla att fiber hjälper viktminskning. Det finns fortfarande ett mycket giltigt skäl till varför dadlar inte är den perfekta maten för viktminskning.

All mat som har hög energitäthet, dvs. kalorier per gram, hjälper dig att gå upp i vikt utan de många kalorierna. Dadlar är kända runt 2,8 kalorier per gram, ett antal som är nästan dubbelt så mycket som livsmedel med låg energitäthet som har endast 1,5 kalorier per gram. Om du vill hålla fast vid en strikt viktminskningsrutin måste du undvika att äta för många dadlar.

Kan orsaka magsmärta

Det finns två faktorer som gör dadlar ökända för magvärk.

Högt fiberinnehåll – Fiber är känt för sin fantastiska förmåga att förhindra hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes. Fibrer är inget annat än växtbaserade kolhydrater som inte brytsned i magen. De hjälper dock till att hålla dina tarmrörelser smidiga. För mycket fiber kan överväldiga dina tarmbakterier och leda till magvärk
Kroppens känslighet för sulfit – Sulfit är en kemikalie som tillsätts till dadlar för att bibehålla sin vaxartade beläggning och glans. Det ökar också hållbarheten för frukten genom att förhindra att skadliga bakterier växer. Om din kropp är känslig för sulfit, är det mycket troligt att du får vissa komplikationer som överdriven uppblåsthet, smärtsam magbesvär och diarré.

Kan orsaka gas i magen

Livsmedel med högt fruktosinnehåll tenderar att orsaka gaser i magen. Detta är en annan anledning till att man bör undvika dadlar, som är välkända för sitt höga fruktosinnehåll.

Dadlar är en utmärkt fiberkälla, som överraskande kan ha en omvänd effekt i detta fall. Om du inte redan har tagit intagit tillräkligt med fiber innebär att du konsumerar för många dadlar helt enkelt intaget av fiber i överflöd och detta plötsliga flöde kan leda till magproblem som förstoppning och uppblåsthet.

Kan leda till diarré

Dadlar har mycket högt fiberinnehåll. Om du är någon som äter för mycket av denna frukt, finns det chansen att du kan uppleva diarrébesvär.

Ökar nivåerna i blodsocker

Dadlar anses vara en högglykemisk mat på grund av deras höga sockerinnehåll. Det glykemiska indexet (GI) mäter hur snabbt en viss mat påverkar kroppens blodglukosnivåer. Dadlar har en GI-poäng på 103, medan glukosnivån är 100,1. Detta bör ge oss en uppfattning om hur hög sockernivån i dadlar är.

Dessutom har dadlar också mycket kolhydrater. Detta betecknas som en hög glykemisk belastning (ett mått på hur mycket kolhydratinnehållet i ett livsmedel påverkar blodsockernivåerna). Överkonsumtion av högt glykemiskt index och mat med belastning kan öka riskerna för typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och fetma.

Kan orsaka allergier

Fermenterade torra frukter som dadlar är rika på histamin som kan orsaka allergier. Datum innehåller också salicylater, en typ av kemikalier som vanligtvis finns i alla växter kan också vara ansvarig för att inducera allergiliknande symtom hos vissa människor.

Kan orsaka tandförfall

Ingen vill se sig själv med inte så snygga tänder, vilket är exakt vad som kan hända om du äter för mycket dadlar för ofta. För tandhälsa är frekvensen av intag av sockerhaltiga livsmedel ett större problem jämfört med “kvaliteten och mängden” av sådana livsmedel. Akta dig därför för denna allvarliga bieffekt av dadlar.

Astmaattacker

Dadlar kan leda till allergier, och allergier kan orsaka astma. Faktum är att 70-80% av personerna med astma har allergier mot luftburna ämnen som mögel som också finns i torkad frukt som datum.

Hudutslag

Torkad frukt som dadlar kan orsaka hudutslag, och den skyldige är än en gång sulfiterna. Utslag kan också orsakas av mögel som finns i många torkade frukter, dadlar är en av dem.

Förstoppning

Den kostfiber som finns i dadlar är mycket bra för magen och hjälper till att hålla matsmältningssystemet friskt. Det reglerar tarmen och säkerställer korrekt eliminering av avfall ur kroppen och ger därmed befrielse från förstoppning. Om du lider av förstoppning kan du äta några dadlar för att bli av med förstoppning.

Men ett överskott av fibrer är dåligt och kan ge upphov till förstoppning (eller förvärra förstoppningstillståndet) eftersom kostfibrerna absorberar vatten från kroppen och gör vår avföring torr och det blir svårt för vår kropp att utsöndra den ordentligt.

Är ohälsosamt för spädbarn

Dadlar är för tjocka och svåra för barn att smälta eftersom deras tänder och tarmar fortfarande inte är tillräckligt starka. Det är därför bäst att hålla dem borta från denna frukt tills de blir äldre. Dadlar kan också blockera ett barns luftrör när man sväljer och orsaka kvävning, så var extra försiktig!

Farlig vaxbeläggning

Har du någonsin lagt märke till daddlars attraktiva glansiga yta? Den glansiga glansen beror på att vissa företag som levererar dadlar använder en vaxbeläggning på daddlar. Detta gör att de ser attraktiva och blanka och hjälper till att öka försäljningen av dessa.

Detta är bra för dessa varumärken men inte för oss eftersom vaxet som används för beläggningen innehåller olika giftiga ingredienser och intag av denna vaxbeläggning kan uppröra magen och göra att vi känner oss illamående.

[dfrcs name=”Dadlar” title=”Köp dadlar”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *