Monday, May 10
Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Plommon?

Plommon är en väldigt välsmakande frukt som speciellt under sommaren äts i stora mängder av svenskar när plommonen mognar på träden

Men som med allting finns det både fördelar och nackdelar med plommon, främst kopplad till överkonsumtion.

I denna artikel går vi igenom de främsta bieffekterna med plommon och om det kan vara farligt att äta för mycket plommon (och hur mycket är “för mycket”.

Den innehåller akrylamid

Plommon har en ganska hög koncentration av akrylamid som är känd för att orsaka cancer eftersom det är ett neurotoxin som har en cancerframkallande effekt på vår kropp. Akrylamid finns i livsmedelsberedningar som tillagas vid riktigt höga temperaturer, till exempel de som är beredda vid temperaturer över 100 grader C. Det krävs en stor mängd akrylamid för att faktiskt skada vår hälsa men den karcinogena effekten av katrinplommon är en oro.

Kan orsaka diarré

Plommon har massor av olöslig fiber som kan orsaka eller förvärra vissa bukproblem såsom diarré. Vissa människor har rapporterat att ha diarré efter att ha konsumerat en större mängd plommon.

Plommon kan fungera som ett laxermedel

Plommon innehåller sorbitol, som fungerar som ett naturligt laxermedel och en oreglerad dos eller konsumerar för mycket av katrinplommon kan lätt resultera i diarré. Fruktosintolerant population klagar också över magkramper och diarré efter konsumtion av plommon.

Leder till viktökning

6 okokta plommon innehåller cirka 137 kalorier och 22 g socker, vilket är ganska högt för alla frukter. Varje servering av plommon erbjuder cirka 185 kalorier och att konsumera för mycket kan resultera i viktökning eftersom katrinplommon har en hög glykemisk belastning.

Orsakar magproblem

Plommon innehåller komplexa kolhydrater som när de bryts ned av bakterierna i kolon kan orsaka uppblåsthet och tarmgas. Kan leda till beroende. Plommon används oftast som ett laxermedel men personer som har en bestående förstoppning bör inte helt lita på plommon för att rensa sin tarm. Regelbunden konsumtion av plommon för att avhjälpa avföring kan leda till laxerande beroende och vid långvarig användning kan orsaka komplikationer.

Resultera i mörk avföring

Plommon har ett högt järninnehåll och om de äts i överflöd kan det orsaka mörk avföring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *