Monday, May 10
Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Rödbetor?

Alla är väl medvetna om hälsofördelarna med att äta rödbetor.  Men kan rödbetor ha motsatt effekt vid konsumtion av för stora mängder? Som med allting som har sina fördelar har rödbetor även nackdelar. Och likt med det mesta bör rödbetor int överkonsumeras, då det är då bieffekterna tenderar att visa sig.

Rödbetor är en utmärkt källa till järn. Rödbetor innehåller även en stor mängd antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer.

När du konsumerar för mycket rödbetor eller har för mycket av det i din diet leder det till många hälsoproblem. Detta innefattar inte bara rödbetor men även rödbetsjuice. Så låt oss ta reda på biverkningarna av att konsumera för mycket rödbetor!

Gikt

Gikt är en typ av artrit orsakad av alltför stora mängder urinsyra i blodomloppet. Denna syra kristalliserar och sätter sig i lederna, vanligtvis vid foten av tån. Studier har visat att oxalat i rödbetor kan bidra till bildning av urinsyrakristaller. Om du redan har gikt kan rödbetor göra det värre.

Tillfälligt förlamade stämband

Koncentrerad rödbetasaft har varit känt för att orsaka tillfällig förlamning av stämband. Detta orsakas av åtdragna stämband som kan orsaka en tillfällig förändring av din röst till att bli hes, och att du får svårigheter att svälja eller hosta. Även om denna effekt är tillfällig och inte orsakar någon skada, kan den vara mycket oroande. Det anses vara en allergisk reaktion mot rödbetor. För att undvika det, var noga med att blanda dina rödbetor med andra frukter och grönsaker när du gör din juice.

Kalciumbrist

Livsmedel som är rika på oxalsyra hindrar upptag av kalcium eftersom denna syra binder kalcium. Bundet kalcium kan inte absorberas av kroppen. Rödbetor är rika på oxalsyra så att äta stora mängder rödbetor innebär att du kommer att ha mycket oxalsyra i blodet. Även om du äter en kalciumrik diet, kan kalcium inte tas upp.

Njursten

Njursten är den viktigaste biverkningen att tänka på när det gäller rödbetor. De bildas när mineraler som kalcium kombineras med oxalat som finns i rödbetor för att bilda stenliknande kristaller i njurarna. Rödbetor innehåller stora mängder oxalat, så konsumtion av stora mängder rödbetor orsakar väldigt höga oxalatnivåer i kroppen. Personer med njurproblem eller en historia med njursten rekommenderas vanligtvis att undvika rödbetor på grund av denna bieffekt.

Rött urin

Rött urin, även känt Beeturia är ett tillstånd där urin och ibland avföring är röd till följd av överdriven konsumtion av rödbetor. Urin och avföring kan vara djupt röd eller rosa, beroende på de mängder som konsumeras. Beeturia är inte skadligt men kan vara mycket oroväckande för någon som inte är bekant med det eftersom det verkar som om din urin och avföring är fulla av blod. Denna effekt bör rensa inom 48 timmar efter att rödbetorna äts.

Riskfylldt blodtryck

Blodtryckshantering hos hypertensiva personer är högst upp på listan över medicinska användningar av rödbetor. De är mycket effektiva för att sänka blodtrycket. Haken är dock om du redan har lågt blodtryck, kommer konsumtion av rödbetor att sänka det ytterligare – till och med till ohälsosamma nivåer. Om du har diagnostiserats med lågt blodtryck är det bäst att rådfråga en läkare om hur mycket rödbetor som är säkert för dig.

Rödbetor är bra för att sänka blodtrycket är tack vare stora mängder nitrater som hjälper till att utvidga blodkärlen som sänker blodtrycket. Vissa experter säger dock att långvarig användning av naturliga dilatatorer så småningom kan leda till att kroppen slutar producera kväveoxid själv. Detta gör att du är beroende av naturliga och kemiska dilatatorer för blodtryckshantering.

Spikar i blodsocker

Rödbetor innehåller en god mängd socker. Varje 100 gram råbetor innehåller 7 gram socker. Om du fyller din juicepress med bara rödbetor, kommer du att hamna med en stor mängd socker i ditt system. Om du tittar på ditt sockerintag rekommenderas att du använder andra grönsaker för att balansera det för att hålla ditt totala sockerintag under dagen.

Upprörd mage

Om du har en känslig mage kommer det att förorsaka dig mycket obehag att konsumera stora mängder rödbetor åt gången. Detta är speciellt om du aldrig har ätit rödbetor tidigare. Du kan uppleva magkramper, uppblåsthet, uppblåsthet och diarré eller förstoppning. Om du har svaga tarmrörelser eller en gastrointestinal sjukdom är rödbetor inte den bästa grönsaken att äta för dig.

Leverproblem

Rödbetor är mycket rika på järn, koppar, fosfor och magnesium som alla har stora hälsofördelar. Att konsumera för mycket rödbetasaft regelbundet ökar halterna av dessa metaller i blodet. Överskottsmetaller samlas i levern vars funktion det är att filtrera blod som kommer från matsmältningskanalen. Denna ansamling kan utgöra fara för leverns hälsa och kan orsaka irreversibel skada.

Utslag

Vissa människor har problem med allergisk reaktion vid rödbetor. Så när de kommer i kontakt med rödbetor leder det till reaktioner som utslag och klåda. Så om du möter en liknande reaktion vid konsumtion av rödbetor, lämna den omedelbart.

Ökning av blodsockret

Konsumtionen av rödbetor leder till en ökad blodsockernivå. Personer som har högt blodsocker bör vara extra försiktiga med rödbetor. Rödbetor innehåller överdrivet glykemiskt index, varför människor med blodsockerproblem bör undvika rödbetor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *