Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Vitlök? Komplett Guide!

Precis som allt har vitlök både fördelar och nackdelar. Men är det farligt att äta för mycket vitlök? Och hur mycket är “för mycket”?

I den här artikeln går vi igenom de främsta biverkningarna av att äta för mycket vitlök.

Faktum är att vitlök är en av de vanligaste ingredienserna i det indiska köket och har konsumerats i mer än tusen år nu.

Vitlök används inte bara för matlagning, utan betraktas ofta också som ett läkemedel. Vitlök hjälper till att förebygga många sjukdomar på grund av dess medicinska egenskaper.

Även om det är vanligtvis säkert att äta både rå och stekt vitlök, finns det bieffekter. Dessutom kan man konsumera vitlökspiller och vitlöksstillskott vilka är i mer koncentrerad form. Det är främst dessa som kan ge negativa biverkningar, men även färsk, rå vitlök kan ge bieffekter. Man ska ha i åtanke att vitlök inte bara äts utan appliceras även på huden i både beredda produkter och rå. Vid applicering på huden kan skador som liknar brännskador uppstå.

Vitlökpiller eller kosttillskott kan orsaka negativa effekter när de används under långa tidsperioder. Andra allvarligare effekter att tänka på är leverskada, förvärrade jästinfektioner och till och med en ökad risk för blödning. Rådgör med en läkare innan du lägger till vitlökpiller eller tillskott i din dagliga kost.

Här är några främsta bieffekter om du äter för mycket vitlök.

Dålig lukt/andedräkt

Det är allmänt känt att vitlök ger dålig lukt och andedräkt. Brist på personlig hygien kanske inte bara är den enda orsaken till dålig lukt, eftersom konsumtion av vitlök kan också leda till dålig lukt!
Det finns olika kemikalier i vitlök som bidrar till dålig andedräkt. Så innan du funderar på att äta massa vitlök, se till att du har en uppfriskane munspray eller tandborste tillgänglig eftersom vitlökandedräkt kan vara ganska pinsamt.

Hudutslag

Att äta mycket vitlök kan leda till hudirritation och utslag. Vitlök innehåller ett enzym som kallas alliinas, vilket vanligtvis är orsaken till hudutslag. Det rekommenderas ganska ofta att bära handskar vid skärning av vitlök, eftersom samma enzym som finns i det kan orsaka utslag och klåda.

Huvudvärk

Vitlök om den tas i sin råa form kan också leda till huvudvärk. Det orsakar inte huvudvärk direkt utan kan utlösa processen. Enligt olika studier kan konsumtion av rå vitlök stimulera trigeminalnerven för att frigöra neuropeptider som går till membranbeläggningen i hjärnan och utlöser huvudvärk.

Kan orsaka kräkningar och halsbränna

Enligt olika observationsstudier kan konsumtion av rå vitlök i överflödiga mängder leda till kräkningar och till och med halsbränna. Så för att undvika detta kan du alltid begränsa intaget av vitlök.

Kan orsaka leverskador

Överdriven vitlökskonsumtion kan också påverka levern. Även om rå vitlök har antioxidantpotential, kan överskottsintag leda till leverförgiftning. Enligt studier på råttor kan vitlök i höga doser (0,5 gram per kg kroppsvikt) orsaka leverskada. Emellertid är låga doser vitlök (0,1 gram till 0,25 gram per kg kroppsvikt) dagligen säkra för levern.

Kan orsaka diarré

Att konsumera överskott av vitlök kan orsaka diarré. Vitlök kan utlösa diarré eftersom det kan orsaka gas.

Kan orsaka magproblem

En japansk studie talar om enteriskt belagda vitlöksprodukter (produkter belagda med en polymerbarriär för att förhindra sönderfall i magsmiljön). Dessa vitlöksprodukter resulterade vid förtäring i en rodnad av magslemhinnan . Resultaten tyder på att man måste vara försiktig innan man använder vitlök och relaterade produkter, eftersom de kan ha oönskade effekter på maghälsan.

I motsats till vad som vanligt tror, ​​finns det inga bevis som kopplar intag av vitlök till förebyggandet av magcancer.

Kan sänka ditt blodtryck för mycket

Vitlök kan sänka blodtrycket. Men om du redan använder mediciner för högt blodtryck, kan det istället leda till lågt blodtryck. Kompletterande vitlök har också visat sig sänka blodtrycksnivån. Därför kan ta vitlökstillskott vara en dålig idé när du redan använder blodtrycksmediciner. Att äta vitlök kan måttligt sänka blodtrycket.

Kan interagera med vissa läkemedel

Enligt en studie har vitlök visat sig interagera med mediciner, såsom klorpropamid, fluindion, ritonavir och warfarin. Att därför äta mycket vitlök kan störa vissa läkemedel. Konsultera med din läkare.

Kan orsaka yrsel

Överdrivet intag av vitlök kan orsaka yrsel. Anledningen bakom detta är ännu inte studerad i detalj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *