Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Ris?

Det finns många som älskar att äta ris. Det är en populär ingrediens i de flesta asiatiska länder och det råkar vara ett av de mest konsumerade spannmålskornen i hela världen.

Från vitt ris till brunt ris till näringsbeständiga svarta ris och röda ris finns det flera varianter av ris och var och en har något bra eller dåligt åt det.

Ris är främst en basföda för de flesta asiatiska länder och det råkar vara ett av de mest konsumerade spannmålskornen världen över. Från vitt ris till brunt ris till näringsresistent svart ris och rött ris, det finns flera olika sorter av ris. Men faktum är att precis som allting så kan ris vara dåligt om du överkonsumerar det.

Det finns flera myter som flyter runt att konsumtion av ris inte är bra för hälsan medan enligt vissa studier ris är en rik källa till näringsämnen. För att ge en bättre förståelse för ris och huruvida det kan vara farligt att konsumera för mycket går vi igenom de främsta bieffekterna av ris och vad du bör tänka på när du konsumerar det.

Avstängd av fiber och näringsämnen

Vitt och brunt ris är de mest populära typerna av ris och har liknande ursprung.

Brunt ris är helt enkelt hela hela riskorn. Den innehåller den fiberrika kli och innehåller alla delar som är rika på fibrer och näring.

Å andra sidan är vitt ris avskalat från sitt kli och groddar, vilket bara lämnar endospermen. Därefter bearbetas för att förbättra smaken, förlänga hållbarheten och förbättra kokegenskaperna.

Vitt ris betraktas som tomma kolhydrater eftersom det förlorar sina huvudsakliga näringskällor.

I vissa fall berikas vitt ris med tillsatta näringsämnen, inklusive järn- och B-vitaminer som folsyra, niacin, tiamin och mer

En portion om 3,5 gram (100 gram) av brunt ris har färre kalorier och kolhydrater än vitt ris och dubbelt så mycket fiber.

I allmänhet har brunt ris också större mängder vitaminer och mineraler än vitt ris. Berikat vitt ris innehåller emellertid mer järn och folat.

Dessutom innehåller brunt ris fler antioxidanter och essentiella aminosyror.

Högre glykemiskt indexvärde kan kopplas till ökad diabetesrisk

Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur snabbt din kropp omvandlar kolhydrater till sockerarter som kan absorberas i blodomloppet.

Betyget varierar från 0 till 100 med följande etiketter:

  • Låg GI: 55 eller mindre
  • Medium GI: 56 till 69
  • Hög GI: 70 till 100

Livsmedel med lägre GI verkar vara bättre för personer med typ 2-diabetes, eftersom de orsakar en långsam men gradvis ökning av blodsocker. Högre GI-livsmedel kan orsaka snabba toppar.

Vitt ris har en GI på 64, medan brunt ris har en GI på 55. Som ett resultat förvandlas kolhydrater i vitt ris snabbare till blodsocker än de i brunt ris.

Detta kan vara en anledning till att vitt ris har förknippats med en högre risk för typ 2-diabetes.

I en översyn av studier hos över 350 000 personer fann forskare att de som åt mest vitris hade en högre risk för typ 2-diabetes än de som åt minst.

Dessutom höjde varje portion ris som äts per dag risken för typ 2-diabetes med 11%.

På liknande sätt visade en studie att högre konsumtion av vitt ris var kopplat till en högre risk för typ 2-diabetes, medan högre intag av brunt ris kopplades till en betydligt lägre risk.

Kan höja din risk för metaboliskt syndrom

Metaboliskt syndrom är namnet på en grupp riskfaktorer som kan öka din risk för hälsotillstånd, såsom hjärtsjukdom, typ 2-diabetes och stroke.

Dessa riskfaktorer inkluderar:

  • Högt blodtryck
  • Högt fastande blodsocker
  • Höga triglyceridnivåer
  • Större midja
  • Låga nivåer av “bra” HDL-kolesterol

Studier har visat att människor som regelbundet äter stora mängder vitt ris har en högre risk för metaboliskt syndrom.

Men medan studier har funnit en koppling mellan konsumtion av vitt ris och diabetes, är sambandet mellan vitt ris och hjärtsjukdom fortfarande oklart.

Samtidigt har konsumtionen av brunt ris förknippats med en lägre risk för hjärtsjukdomar.

Till exempel kan vuxna som konsumerar mest mängd fullkorn ha en upp till 21% lägre risk för hjärtsjukdomar än vuxna som äter minst mängd.

Brunt ris innehåller också lignaner, en växtförening som har visat sig hjälpa till att sänka blodtrycket, minska mängden fett i ditt blod och minska arteriell stelhet

Effekter på viktminskning är motstridiga

Vitt ris klassificeras som ett raffinerat spannmål eftersom det är avlägsnat av sitt kli och groddar.

Medan många studier har kopplat dieter med höga raffinerade korn till fetma och viktökning, är forskningen inkonsekvent när det gäller vitt ris.

Till exempel har vissa studier associerat dieter med höga raffinerade korn som vitt ris till viktökning, magfett och fetma, medan andra studier inte har hittat något samband.

Dessutom har dieter centrerade kring vitt ris visat sig främja viktminskning, särskilt i länder där det är en daglig mat.

Kort sagt verkar vitt ris varken vara skadligt eller gynnsamt för viktminskning.

Emellertid har mer konsekvent visat att äta dieter som är högt i fullkorn som brunt ris, stöd för viktminskning och hjälper till att upprätthålla en sund kroppsvikt.

Brunt ris är alltså det gynnsamma valet för viktminskning, eftersom det är mer näringsrikt, innehåller mer fiber och ger en hälsosam dos av antioxidanter mot sjukdomsbekämpning.

Kan innehålla höga nivåer av arsenik

Ris som odlas i vissa delar av världen är förorenad med arsenik. Detta är antagligen den mest välkända nackdelen med ris.

Risväxten ackumulerar mer arsenik än de flesta andra livsmedelsgrödor. Detta blir ett problem där jord eller vattenkällor är förorenade med arsenik.

Högt intag av arsenik är förknippat med en ökad risk för cancer, hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes. Dessutom är det giftigt för nerver och kan påverka hjärnfunktionen.

Detta är ett särskilt problem för dem som följer en risbaserad diet, särskilt barn. Det rekommenderas att föräldrar att undvika att mata små barn stora mängder ris eller risbaserade produkter av denna anledning.

Vissa typer av ris innehåller lägre mängder arsenik än andra. Dessa inkluderar jasmin- och basmatiris samt ris som odlas i Himalaya-regionen.

Dessutom tenderar arsenik att samlas i kli. Som ett resultat innehåller brunt ris större mängder arsenik än vitt ris.

Risets potentiella innehållet av arsenik är en viktig bieffekt av överkonsumtion av ris.

Ris är inte näringsrik

Enligt en studie innehåller en enda kopp kokt kortkornigt, berikat vitt ris 53 gram kolhydrater, 2 gram kalcium, 2,72 gram järn, 15 gram magnesium, 4,39 gram protein och 242 kalorier.

Det finns också små mängder vitaminer som folat och tiamin, samt mineraler som kalium, fosfor och järn. Det finns absolut inget C-vitamin, A-vitamin eller D-vitamin bland vitaminerna i ris och mycket lite natrium, även i förstärkta korta vita ris. Oberikade korta vita ris innehåller ännu mindre av dessa vitaminer och mineraler.

Ris har en minimal mängd viktiga makronäringsämnen och mikronäringsämnen. Att äta för mycket ris och inte tillräckligt med andra livsmedel med olika näringsämnen kan ge dig näringsbrist. Din kost bör huvudsakligen bestå av en mängd olika frukter, grönsaker och proteiner, beroende på din hälsostatus och din ålder.

Högt kolhydratinnehåll

Ris kan verka som om den inte har mycket kalorier, men den innehåller mycket kolhydrater. Det finns vissa vitaminer i ris, men det finns inte många viktiga makronäringsämnen. Kostriktlinjerna för amerikaner rekommenderar att du får mellan 45 procent och 65 procent av ditt dagliga kaloriintag från kolhydrater. För någon som konsumerar 2000 kalorier per dag, motsvarar det mellan 900 kalorier och 1300 kalorier från kolhydrater.

På grund av dess höga fiberhalt (4 gram per kopp för vitt ris och 7 gram per kopp för brunt ris) kan ris fyllas, vilket gör att du inte får utrymme i magen för andra livsmedel. Du bör också få andra näringsämnen från din mat, till exempel protein och fett, som praktiskt taget inte finns i ris.

Att äta en diet fylld med frukt, grönsaker och proteiner är viktigt för att få alla de näringsämnen du behöver. Det rekommenderas att man äter fem portioner frukt och grönsaker varje dag. Om du äter för mycket ris kanske du inte får tillräckligt med näringsämnen från frukt och grönsaker. Det finns bara inte tillräckligt med vitaminer i ris, särskilt i oberikat vitt ris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *