Saturday, June 3
Shadow

Är en vegansk kost antiinflammatorisk?

I den här korta guiden kommer vi att svara på frågan “Är en vegansk kost antiinflammatorisk?” och kommer att diskutera vad som är inflammation och om det är dåligt för dig eller inte?

Är en vegansk kost antiinflammatorisk?

Ja, en vegansk kost är antiinflammatorisk. Flera studier har kopplat veganism till en lägre risk för inflammatoriska sjukdomar hos människor. Vegansk kost har kopplats till minskade CRP-nivåer hos personer med artrit, enligt forskning publicerad i Public Health Nutrition. C-reaktivt protein är förkortningen för CRP. Kronisk inflammation indikeras av en hög nivå av CRP. När det kommer till antioxidanter är de som naturens sätt att leverera små antiinflammatoriska medel.

Vad är inflammation?

När du har slagit ditt knä på soffbordet och observerat att ditt knä svullnar upp är detta ett tecken på inflammation. Kroppens normala reaktion på en skada är inflammation.

Blodartärer som omger den skadade regionen vidgas, vilket gör att mer blod kan flöda in i området, vilket orsakar inflammation. Antioxidanter, näringsämnen och syre tillhandahålls för att bekämpa mikroorganismer och läka skador. 

Som ett resultat kan man säga att inflammation är fördelaktigt. Som ett resultat kan överdriven inflammation i kroppen leda till led- och magsmärtor, såväl som astma. Varje gång du får allergiliknande symtom, smärtsamma leder, huvudvärk eller magkramper efter att ha ätit viss mat, är det möjligt att inflammationen är skyldig.

Varför välja en vegansk kost?

Du kan fråga om en vegansk kost är hälsosam på grund av all mat de undviker. Det har konstaterats att en vegansk kost erbjuder många hälso- och miljöfördelar. Hjärt-, skelett- och cancerrisken kan alla minskas av en vegansk kost enligt Medical News Today.

Flera hälsoproblem har varit relaterade till konsumtionen kött från djur. Animaliska fetter kan orsaka diabetes, artrit, hjärtsjukdomar och högt blodtryck om de konsumeras i överskott. LDL, eller lågdensitetslipoprotein, allmänt känt som kolesterol, är ett resultat av att äta animaliskt fett.

Om du är vegan, du kan få de essentiella fettsyrorna och antiinflammatoriska egenskaperna du behöver genom att konsumera oljor och fetter som härrör från växter, såsom olivolja. Risken för inflammation kan minskas genom att konsumera vissa växtbaserade produkter och vissa frukter och grönsaker.

Antioxidanter som finns i grönsaker har visat sig ha anti- inflammatoriska effekter. Personer som lider av inflammatoriska sjukdomar kan prova att vara vegetarian eller vegan för att se om de ser en minskning av sina symtom som ett resultat av att de stängt av kött och mejeriprodukter.

Inflammation och ett nytt sätt att leva

Det är inte bara vad du äter, utan hur du lever ditt liv och hur du känner dig dagligen som påverkar din övergripande hälsa. Att äta en kost med mycket växter, frukt och grönsaker har ytterligare hälso- och miljöfördelar som går utöver de uppenbara fördelarna med att undvika animaliska produkter.

Några dagar i veckan av veganism och ökad konsumtion av frukt och grönsaker hjälper till att lindra dina kroniska inflammatoriska symtom även om du inte är vegan på heltid. Ett par dagar i veckan med att ta bort kött och mejeriprodukter och öka antalet grönsaker du konsumerar kommer att hjälpa till att minska inflammation och minska stressen på ditt hjärta och cirkulationssystem.

Det är möjligt att göra stor skillnad genom att bara göra några små förändringar i din livsstil.

Inflammationsreducerande livsmedel

Om du vill minska risken för inflammation finns det flera livsmedel som du bör äta. Inflammationsbekämpande livsmedel inkluderar tomater, bladgrönsaker som grönkål och frukt som apelsiner och blåbär. Även om växtbaserade måltider är utmärkta för att minska inflammation, bör vissa livsmedel undvikas.

Stekt mat, vitt bröd, bakverk, läsk, sockerhaltiga drycker, rött kött, ister och margarin är några av de saker man bör undvika.

Veganism är en väl- balanserad kost

En välbalanserad vegansk kost kan minska inflammation, men det kan också hjälpa till att förebygga cancer, högt kolesterol och hjärtsjukdomar. Även om det är utmanande att bli vegan för resten av ditt liv eller att ta bort mat som orsakar inflammation, kan det få stor inverkan om du har kronisk inflammation. Minska ditt intag av rött kött, läsk och stekt mat samtidigt som du ökar intaget av till exempel bladgrönt, frukt och tomater för att se om dina symtom förbättras. Besök kontaktsidan för att komma i kontakt med en vårdspecialist som kan hjälpa dig att utforma en behandlingsplan för dina kroniska problem.

När du gör en större livsstilsförändring är det viktigt att du kontrollerar med din primärvårdsläkare för att avgöra om en vegansk kost är säker för dig och om du behöver några laboratorietester.

Slutsats

I den här korta guiden svarade vi på frågan “Är en vegankost antiinflammatorisk?” och diskuterade vad som är inflammation och om det är dåligt för dig eller inte?

Referenser

https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/anti-inflammatory/vegetarian-diet-arthritis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *