Sunday, January 23
Shadow

Är en vegetarisk kost antiinflammatorisk? – Foodtrotter.com

I den här korta guiden kommer vi att svara på frågan “Är en vegetarisk kost antiinflammatorisk?” och kommer att diskutera vad en antiinflammatorisk kost är?

Är en vegetarisk kost antiinflammatorisk?

Ja, en vegetarisk kost är antiinflammatorisk. En vegetarisk kost kan vara ett bra alternativ för personer som vill sänka sina inflammationsnivåer. Data från 40 forskning utvärderades av författarna till en 2019 granskning. Människor som äter vegetarisk kost är mer benägna att ha lägre nivåer av inflammatoriska markörer, enligt forskarna.

Enligt ny forskning, 268 personer som höll en strikt vegetarisk, en lakto-ovo-vegetarisk eller en icke-vegetarisk kost studerades för sina kostvanor. Systemisk inflammation, såväl som insulinresistens, har kopplats till en diet rik på animaliska produkter.

En studie från 2014 från en ansedd källa fann att en vegetarisk kost kan minska inflammationsnivåerna.

Vad är inflammation ?

Som ett resultat av inflammation kan kroppen kämpa mot sjukdomar och försvara sig från skador. Som regel är det en viktig aspekt av återhämtningsprocessen. Men vissa individer har ett medicinskt tillstånd som gör att deras immunsystem inte fungerar. Inflammation kan fortsätta eller återkomma som ett resultat av denna dysfunktion.

Flera tillstånd leder till kronisk inflammation: psoriasis, reumatoid artrit och astma är alla exempel på detta. Näringsval kan hjälpa till att lindra symtomen.

Frukt och grönsaker, livsmedel med hög omega-3 fettsyror, fullkorn, magert protein, hälsosamma fetter och kryddor är alla en del av en antiinflammatorisk kost. Processade livsmedel, rött kött och alkohol avråds från eller begränsas.

Den antiinflammatoriska kosten är mer en livsstil än en regim. Antiinflammatoriska dieter som medelhavsdieten och DASH-dieten kan förekomma i dessa två fall.

Vad är en antiinflammatorisk kost?

Inflammatoriska reaktioner kan utlösas eller förvärras av vissa komponenter i måltider. Människor som konsumerar mycket socker eller bearbetade måltider är mer benägna att uppleva detta.

Färska frukter och grönsaker är grundpelaren i en antiinflammatorisk kost. Antioxidanter kan finnas i många växtbaserade måltider. Fria radikaler kan utlösas i kroppen av vissa måltider, även om detta inte alltid är fallet. Friterade måltider, till exempel, är ett bra exempel på detta.

Antioxidanter finns i livsmedelsmolekyler som är kända för att hjälpa kroppen att bli av med sig själv av skadliga fria radikaler. Vissa biologiska aktiviteter, såsom metabolism, producerar fria radikaler som biprodukter. Stress och rökning kan till exempel höja nivån av fria radikaler i kroppen.

Cellulär skada är möjlig till följd av fria radikaler. Inflammation kan uppstå som ett resultat av denna skada, vilket ökar risken för en mängd olika sjukdomar. Förutom de antioxidanter som produceras av kroppen, hjälper dietantioxidanter till att avlägsna dessa skadliga kemikalier.

Livsmedel som innehåller mycket antioxidanter föredras framför de som förbättrar genereringen av fria radikaler i en antiinflammatorisk kost. Fet fisk, som innehåller omega-3-fettsyror, kan hjälpa till att sänka blodnivåerna av inflammatoriska proteiner. Dessutom, enligt Arthritis Foundation, kan fiber ha denna inverkan.

Tips för en antiinflammatorisk kost

Att ändra sina matvanor kan vara svårt, men följande råd kan vara till hjälp:

· Under din veckovisa matresa kan du fylla på med en mängd färsk frukt, grönsaker och näringsrika mellanmål.

· Byt ut snabbmatsluncher med hemlagade måltider över tiden.

· Lita på mineralvatten istället för sockerhaltiga läsk och andra drycker.

Följande är några ytterligare tips:

· Söker råd från en läkare eller annan kvalificerad vårdgivare angående kosttillskott som torskleverolja eller ett multivitamin.

· Upprätthålla en daglig regim av 30 minuters snabb träning.

· Upprätthålla en hälsosam sömnrutin för att undvika förvärring av sömnlöshet

Livsmedel att undvika i en antiinflammatorisk kost

Gluten

Den inflammatoriska respons som vissa individer får när de äter gluten orsakas av gluten. Restriktiva glutenfria dieter är inte lämpliga för alla. Det är värt att försöka se om att ta bort gluten under en tid hjälper till att lindra symtomen om någon känner att gluten är skyldig.

Nattskygge

Personer med inflammatoriska sjukdomar kan få blossar om de äter nattljusgrönsaker, som tomater och aubergine, samt paprika och potatis. Trots bristen på vetenskapliga bevis kan en person experimentera genom att ta bort nattljus från sin kost i två till tre veckor och se om deras symtom försvinner.

Kolhydrat

Konsumerar mycket kolhydrater, även om de är bra för dig, har visat sig öka inflammationen hos vissa individer. Sötpotatis och fullkorn är till exempel bra leverantörer av antioxidanter och andra näringsämnen, trots sitt höga kolhydratinnehåll.

Mat att äta i en antiinflammatorisk kost

Den innehåller flera livsmedel som är antiinflammatoriska :

· Är fulla av näringsämnen

· Antiinflammatorisk och antioxidantrik

· Högt innehåll av bra fetter

Inflammationsbekämpande livsmedel inkluderar:

· Blåbär, björnbär, jordgubbar och körsbär är bara några av de frukter och grönsaker som är rika på omega-3-fettsyror.

· fiber från oliver och olivolja

Slutsats

I den här korta guiden svarade vi på frågan “Är en vegetarisk kost antiinflammatorisk?” och diskuterade vad är en antiinflammatorisk kost?

Referenser

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320233#foods-to-avoid

Bekämpa inflammation med en vegetarisk kost

Charlotte Brooke

Hej, jag heter Charlotte, jag älskar att laga mat och i mitt tidigare liv var jag kock. Jag tar med lite av mina erfarenheter till recepten på detta nav och svarar på dina matfrågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *