Sunday, January 23
Shadow

The Science of the Brain Freeze eller Ice Cream Headache

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).tryck({});

).tryck({});

Denna artikel kan innehålla en eller flera oberoende valda Amazon affiliate länkar. Se hela avslöjandet.

Det kallas hjärnfrysning eller glasshuvudvärk. Jag tvivlar dock inte på att det blev vanligare efter uppfinningen av Slurpee.

Det är något med glasshuvudvärken. Du kanske vet vad jag pratar om. Det är inget annat än plågsamt, och ändå skulle vi som barn medvetet äta upp vår glassstrut för fort för att ta med en. Och sedan skrika, dels av smärta och dels av spänningen över det. Jag antar att det är som en berg-och dalbana. Du har kontroll. Det är ett välkänt fenomen att smärta tolereras lättare när man vet att den är tillfällig och att orsaken är godartad. Och det är ett av få fall där du avsiktligt kan orsaka dig själv intensiv smärta av tillfällig natur. Synd på hjärnskadan…

Varför får du hjärnfrysning när du dricker en Slurpee? Slurpee, Froster eller ICEE är de sanna mästarna av hjärnfrysningen. Slushee skulle aldrig kunna motsvara ICEE när det gäller hjärnfrysningskraft! Allt du behöver göra är att suga ner en Icee för snabbt och du är nästan garanterad en tillfredsställande, men ändå inte så tillfredsställande, kall huvudvärk. Vad som är roligt är att vi har myter om den största hjärnfrysningsprodukten som någonsin uppfunnits, och vi har myter om det fysiologiska ursprunget till själva hjärnfrysningen. Men är det verkligen en kall huvudvärk?

De flesta inser att det har det något som har att göra med allt det där kalla som slår i munnen. Men det ger inte bara smärta i munnen. Det orsakar en fullblåst skallexploderande huvudvärk i pannan och tinningarna. Hur? Här är några förklaringar. Folk kommer att upprepa en av dessa för dig som om den har bevisats noggrant, men…nä.

Letar du efter en effektivare hjärnfrysningsinducerare?

Slurpee är alltså din favoritdrink.

Hjärnfrysningen orsakas av att man äter glass (eller Slurpee s) för snabbt i varmt väder

Detta är bara delvis fel. Jag behöver inte berätta för dig att det beror på att du äter för snabbt! Vi alla vet det. Myten är att det har något med varmt väder att göra. Det vill säga, om det var 65 grader ute skulle du ha svårt att få en hjärnfrysning, och om det var vinter skulle du inte kunna få en alls. Jag håller inte med. Jo det kan du. Jag vet att det har gjorts en del forskning som tyder på att de inte händer på vintern, men det här var tidiga studier och de hade fel. Du måste bara visa due diligence, min vän, om du är galen nog. Dessutom är denna förklaring inte en förklaring alls, eftersom den inte förklarar den fysiologiska grunden för smärtan, och är mer av en “förresten.”

Det kanske inte ens är absolut nödvändigt att äta din glass eller dricka din Slurpee väldigt snabbt. En studie av Janus Kaczorowski och hennes dotter Glass framkallade huvudvärk

, säger “Till skillnad från tidigare studier tyder våra resultat på att glasshuvudvärk kan framkallas i kallt väder även hos försökspersoner som äter sin glass i långsam takt.” 1

Jag vet inte om det långsamma tempot , men jag skulle säga att det är människor som är lite mer känsliga, och inte normen.

Det låter mer vetenskapligt och tycks verkligen ha grepp om saken, men det saknas fortfarande lite humör , om du frågar mig. Inte särskilt tillfredsställande alls, för oss sanna nördar.

Lindrar smärtan med värme?

Jag ska berätta för dig vad som inte passar mig, att vara en person som har upplevt många hjärnfrysningar (ja, med avsikt, för vetenskapen): Dessa förklaringar säger att smärtan är en direkt resultat av förkylning

. Eller åtminstone en direkt reaktion på kylan i munnen. Därför förutsätter förklaringarna också att du kan lindra smärtan genom att värma gommen på något sätt — med tummen, tungan (som förmodligen är kall också), varmt vatten etc.

Här är problemet. Vi pratar om en smärtupplevelse som vanligtvis inte varar längre än högst cirka 30 sekunder, och sedan är den borta, och du vargar ner din glass igen. Mycket sällan varar det länge, säg upp till 2 eller 3 minuter. Att hitta ett "botemedel" för en sådan övergående smärta är i stort sett omöjligt. Se, du kommer aldrig riktigt att veta om du "botade" smärtan eller om den bara tog sin gång. Även med varierande, men korta, tidslängder... är det fortfarande varierande, och därför kan du inte tillförlitligt tillskriva upphörandet av smärtan till någon reaktion från din sida. Inte bara det, men du behöver inte vara en raketforskare för att ta reda på hur du kan förhindra en på egen hand, och de flesta kommer att ta mindre slickar från konen, eller mindre bett, eller stoppa ai blanda halmen precis vid taket av deras mun och suga för fort. Botemedlet är förebyggande; du behöver inget botemedel.

Dessutom upplever olika människor smärta på olika sätt. Hur många människor skulle medvetet ta fram det, som jag och mina vänner gjorde? Enligt min subjektiva erfarenhet hade ingenting någon effekt på det. Det gick bara över efter en kort tid, av sig själv, oavsett vad du gjorde. Nu kan det vara så att det inte är kylningen, utan uppvärmningen som orsakar smärtan, vilket följande förklaring avslöjar.

De blodkärlen i munnen drar ihop sig och utvidgas sedan snabbt, vilket orsakar refererad smärta

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).tryck({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).tryck({});

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *