Sunday, January 23
Shadow

Är en vegansk kost lågfett? – Foodtrotter.com

I den här korta guiden kommer vi att besvara frågan, “Är en vegansk kost låg fetthalt?” och kommer att diskutera hur en diet med låg fetthalt är fördelaktig för hälsan?

Är en vegansk kost lågfetthaltig?

Ja, en vegansk kost innehåller låg fetthalt. För en diet på 2 000 kalorier rekommenderar Världshälsoorganisationen att vi inte tar mer än 10 % av våra kalorier från mättat fett, eller 22 gram per dag. Att äta mer mättat fett ökar risken för fetma och typ 2-diabetes samt cancer, hjärtsjukdomar och dödsfall. Regelbundet dricker 70 % av amerikanerna mer än de borde. Intaget av mättat fett minskar direkt när du tar bort animaliska produkter från din kost. En diet centrerad på hela livsmedel, växtbaserade livsmedel, betonar hjärthälsosamma omättade fetter och “bra” kolhydrater, vilket möjliggör en större konsumtion av fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Deltagare i båda grupperna konsumerade färre kalorier under den 16-veckors långa studien, men de på en vegansk kost minskade i genomsnitt 355 dagliga kalorier mer än de på en kontrolldiet.

Eftersom de åt mindre saker med hög fetthalt och högt kaloriinnehåll och ersatte dem med växtbaserade måltider, är det möjligt att deltagarna gick ner mer i vikt än de skulle ha gjort annars, säger den ledande studien författare Hana Kahleova från Physicians Committee for Responsible Medicine i Washington DC

Förutom att eliminera måltider som innehåller mycket fett och kolesterol, rekommenderar Dr. Kahleova att du ersätter dessa föremål med vegetabilisk mat som är stark i fiber r och antioxidanter. När det gäller att förbättra kardiovaskulär och metabolisk hälsa är båda avgörande.”

Dessa så kallade kardiometabola riskvariabler inkluderar saker som ditt blodsocker, kolesterol och blodtrycksnivåer. I forskningen sänkte de som åt en vegansk kost tre riskfaktorer: Förutom att förbättra insulinkänsligheten ökade de sin metabolism efter måltid och minskade mängden fett som ackumuleras i cellerna.

Enligt Kahleova, "Vår forskning har visat att denna diet behandlar de underliggande orsakerna till fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar på en gång."

Tidigare forskning har visat att en vegansk kost är bra för dig Nya rekommendationer tillkännagav i december 2016 av American Academy of Nutrition and Dietetics (AAND) främjar en växtbaserad diet för att minimera risken för fetma, hjärtsjukdomar och vissa maligniteter.

Om du följer en växtbaserad kost som eliminerar kött och fisk, samt animaliska produkter som ägg och mjölk, och under vissa omständigheter honung, kan du sänka risken för hjärtsjukdomar med 29 procent, diabetes med 62 procent och cancer med 18 procent, enligt AAND-rekommendationerna.

Vandana Sheth, RDN, ägare till privat praktik i Los Angeles och författare till My Indian Table: Quick & Tasty Vegetarian Recipes, hävdar att en vegansk kost med låg fetthalt kan vara fördelaktig när det gäller hälsofrämjande och förebyggande av sjukdomar oavsett om du är överviktig, fet eller kraftigt fetma.

Enligt Sheth, som inte var involverad i den aktuella forskningen, "det kan vara användbart för viktminskning även bland individer som bara har några få kilo att gå ner eller bara är lätt överviktiga.”

Enligt Diabetes Care kan en vegansk kost vara mer användbar för viktminskning än andra kostmetoder . Över 22 000 män och 38 000 kvinnor undersöktes för denna forskning, som tittade på deras BMI och matvanor.

Veganers genomsnittliga BMI var 23,6, vilket faller inom intervallet 18 till 24,9 som anses vara normalt eller hälsosamt. Icke-vegetarianer hade ett genomsnittligt BMI på 28,8; vegetarianer som åt mejeriprodukter och ägg hade ett genomsnittligt BMI på 25,7; och vegetarianer som åt fisk hade ett genomsnittligt BMI på 26,3, enligt studien.

För mycket hälsosamt fetter i en vegansk kost kan vara farligt

Några av de hälsosammaste veganska livsmedel, som avokado, mandel och frön, har ett högt kaloriinnehåll och kan bidra till viktökning om de konsumeras i överskott. Det finns inget behov av att begränsa din kost mer, men tänk på säkra serveringsmängder för oljor, nötter, frön och andra kaloririka hälsokostar, som mandel och valnötter. När det gäller avokado, till exempel, är en portion bara en tredjedel av hela frukten!

Växtbaserat mättat fett är inte bättre än animaliskt mättat fett, så det är viktigt att ha det i åtanke också. Eftersom de är en växtbaserad källa till lipider, har kokosnötsbaserade varor en hälsogloria och kan hittas i en mängd olika "hälsokost". På grund av deras höga kaloriinnehåll och mättat fett, bör kokosolja och kokosmjölk endast användas sparsamt, särskilt om du försöker gå ner i vikt.

Slutsats

I den här korta guiden svarade vi på frågan "Är en vegankost lågfetthaltig?" och diskuterade hur en diet med låg fetthalt är bra för hälsan?

Referenser

https://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/vegan-diet-weight-loss

https://www.everydayhealth.com/diet -näring/fler-bevis-på-att-en-låg-fett-vegansk kost-höjer-metabolismen-förhindrar-sjukdom/

Charlotte brooke

Hej, jag heter Charlotte, jag älskar att laga mat och i mitt tidigare liv var jag kock. Jag tar med lite av mina erfarenheter till recepten på detta nav och svarar på dina matfrågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *