Saturday, November 26
Shadow

Är en vegansk kost lågkolhydrat? – Foodtrotter.com

I den här korta guiden kommer vi att svara på frågan “Är en vegansk kost lågkolhydrat”? och kommer att diskutera varför en vegansk kost bör vara låg på kolhydrater?

Är en vegansk kost lågkolhydrat?

Nej, en vegansk kost är inte lågkolhydrat. Vegansk kost är enbart baserad på växtprodukter som naturligt innehåller en hög andel kolhydrater, det är därför en vegansk kost inte är en lågkolhydratkost.

Vad är en vegansk kost?

Det finns inga animaliska produkter i en vegansk kost. Som vegan kan du inte konsumera ägg eller mejeriprodukter, till skillnad från vissa vegetarianer. Gelatin, som tillverkas av djurben och skinn, är likaledes förbjudet på en vegansk kost.

Så vitt jag vet är veganism inte samma som “växtbaserad” eller vegetarianism. Det finns tillfällen då detta inte är fallet. Båda fraserna kan användas omväxlande, men det finns en betydande skillnad i deras avsedda konnotationer.

Det finns ingen garanti för att en vegan eller vegetarisk kost är frisk. Vitt bröd, rörsocker, raffinerat vetekex och godis är alla exempel på mat som kan vara vegansk eller vegetarisk. En växtbaserad kost kan definieras på en mängd olika sätt. Även om de alla koncentrerar sig på grönsaker och andra växter, kan vissa innehålla ett litet antal animaliska produkter.

Av hälso-, miljö- eller etiska skäl , många människor väljer att äta en växtbaserad kost. Vegetarianer avstår från att använda animaliska produkter i någon form, inklusive kläder och andra varor tillverkade av animaliska produkter som ull, läder eller mocka.

Vad är poängen med att kombinera veganism med lågkolhydratätning?

Först kan det tyckas konstigt att kombinera en låg- kolhydratkost med en vegansk livsstil. Det finns inga animaliska produkter att hitta i vegansk kost, som kan vara låg i fett men rik på kolhydrater. Animaliska produkter ingår ofta i keto- eller lågkolhydratdieter, som ger en hög mängd fett med låg mängd kolhydrater.

Du kan dock vara vegan samtidigt som du skördar hälsofördelarna med en livsstil med låga kolhydrater. Du kommer att gå ner i vikt snabbare eftersom du har färre cravings, vilket är ett plus över andra dieters negativa. Lågkolhydratkost ger många ytterligare hälsofördelar, inklusive förbättrad hantering av diabetes och insulinresistens, lägre blodtryck och många fler.

Vi vet inte tror inte att det är dåligt för dig att konsumera animaliska produkter. Våra riktlinjer för rött kött, mejeriprodukter och mättat fett har ytterligare information om detta. Men vi är här för att hjälpa alla, oavsett om de konsumerar kött eller inte.

Växtmat med låga kolhydrater

Det finns ett brett utbud av låga kolhydrater -Växtbaserade kolhydrater.

Grönsaker

Många grönsaker har låg kolhydrathalt. Som tomater, lök, broccoli och brysselkål.

Frukt

På en lågkolhydratdiet, bär som jordgubbar och blåbär kan konsumeras. Andra frukter kan vara okej beroende på hur många kolhydrater du vill konsumera.

Fet mat

Avocado och oliver är båda väldigt näringsrika. De är tunga i fett men låga i kolhydrater.

Frö och nötter:

Med ett lågt kolhydratantal, nötter och frön är en bra källa till både protein och fett. Jordnötter och pumpafrön finns också på listan över nötter som är bra för dig.

Soja Tofu och tempeh är rika på protein och fett, men låga på kolhydrater, vilket gör dem idealiska för viktminskning. De kan ätas på en lågkolhydrat vegetarisk/vegansk kost eftersom de är minimala i kolhydrater.

Baljväxter

Gröna bönor, kikärter och andra baljväxter är exempel på detta.

Hälsosamma fetter

Oljor som extra virgin oliv , avokado och kokos.

Chiafrön

Så eftersom de flesta kolhydraterna i chiafrön är fibrer, är kalorierna i dem är det mestadels från protein och fett.

Mörkt choklad

Med en kakaokoncentration på 70 till 85 procent , mörk choklad är låg på kolhydrater men rik på fett.

Hur många kolhydrater bör du konsumera?

Termen “lågkolhydrat” har ingen entydig definition. Kolhydratkonsumtion bör anpassas efter dina mål och intressen. Dessa regler är dock rättvisa.

· 100-150 gram/dag: Detta är ett lämpligt utbud för personer som tränar mycket och måste behålla en hälsosam vikt.

· 50-100 gram/dag: Detta är ett anständigt intervall för folk som inte tränar särskilt mycket, och det borde resultera i automatisk viktminskning.

· 20-50 gram/dag: Med kolhydrater konsumtion av 20 till 50 gram per dag, bör du gå ner i vikt snabbt och undvika att känna dig hungrig. Du borde kunna gå in i ketos om du konsumerar kolhydrater i detta intervall.

Veganer skulle å andra sidan inte klara av sådana en lågkaloridiet. Veganer bör hålla sig till intervallet 100–150 gram. En näringsmätare (som Cron-o-meter) är viktig när du justerar din kolhydratkonsumtion och ser till att du får i dig tillräckligt med protein och fett under åtminstone några dagar/veckor.

Slutsats

I den här korta guiden svarade vi på frågan “Är en vegan diet lågkolhydrat”? och diskuterade varför en vegansk kost bör vara låg på kolhydrater?

Referenser

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323470
https://www.dietdoctor.com/low-carb/vegan

https://www.healthline.com/nutrition/low-carb-as-a-vegetarian#TOC_TITLE_HDR_6

Charlotte brooke

Hej, jag heter Charlotte, jag älskar att laga mat och i mitt tidigare liv var jag kock. Jag tar med lite av mina erfarenheter till recepten på detta nav och svarar på dina matfrågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *