Wednesday, March 22
Shadow

Är en vegansk kost rik på protein? – Foodtrotter.com

I den här korta guiden kommer vi att svara på frågan, “Är en vegansk kost rik på protein?” och kommer att diskutera varför protein är nödvändigt för kroppen?

Är en vegansk kost rik på protein?

Nej, en vegansk kost innehåller inte mycket protein. Eftersom det mesta av proteinet vi behöver får vi från animaliska produkter som kött och ägg. För dem som inte konsumerar kött eller animaliska produkter kan det vara svårt att få tillräckligt med protein och viktiga vitaminer och mineraler. Allätare måste planera för att säkerställa att de får tillräckligt med protein (från kött), kalcium (från mjölk), järn (från kött) och vitamin B12 (från kött).

För hälsa, djurskydd, eller religiösa skäl kan en person experimentera med en vegansk kost. Vuxna, barn och individer som är gravida eller ammar kan tillgodose alla sina näringsbehov på en vegetarisk eller vegansk kost, enligt Academy of Nutrition and Dietetics 2016.

Vad är proteiner?

Aminosyror är byggstenarna i protein, som är livsviktigt till livet. Din hud-, hår-, muskel- och benhälsa förbättras som ett resultat av reparationen och skapandet av nya celler som får hjälp av en diet rik på protein.

När du äter protein bryter din kropp ner det till aminosyror. Essentiella, icke-essentiella och villkorade aminosyror spelar alla en roll för din kropps hälsa. Soja, linser, bönor, nötsmör och spannmål är alla källor till växtprotein. Det finns massor av proteinkällor för vegankost, även om animaliska livsmedel ger mest protein.

Varför behöver du protein?

Din kropp lagrar inte protein som fett och kolhydrater, så det är viktigt att äta tillräckligt av det varje dag. Det finns en daglig kvot som du måste uppfylla. Människor på en typisk amerikansk diet får i sig tillräckligt med protein, och veganer är inget undantag från denna regel.

Proteiner inkluderar aminosyror som hjälper till med muskeltillväxt och reparation, samt upprätthålla en hög energinivå. Protein bör stå för 0,8 gram per kilo kroppsvikt, enligt RDA. För mer aktiva personer stiger den siffran till 1,2 till 2 gram.

En utbredd missuppfattning om vegan dieter är att veganer inte får tillräckligt med protein eftersom de bara är beroende av växtbaserade proteinkällor. Till skillnad från djurbaserad kost innehåller vegankost lika mycket protein som kött. För att ett proteinunderskott ska uppstå krävs det bara att en liten mängd protein konsumeras.

Proteinrika livsmedel

För att upprätthålla en hälsosam, fungerande kropp krävs bara nio av de 20 aminosyrorna som proteinet består av för optimal hälsa. Personer på vegansk kost kan fortfarande tillgodose sina dagliga proteinbehov genom att konsumera en rad växtbaserade proteiner.

Du måste konsumera mat som är rik på lysin för att säkerställa att du får tillräckligt med protein från din vegankost för att behålla muskelmassan. I de flesta växtmåltider finns lysin, en viktig aminosyra, i lägre koncentrationer. Essentiella aminosyror finns i varje växtprotein. Sojaprodukter innehåller de flesta dietproteiner, vilket gör dem till en komplett eller högkvalitativ proteinkälla.

Här är sex livsmedel som är fantastiska källor till högkvalitativt protein för veganer:

Baljväxter

Det finns mycket protein i en enda kopp kokta bönor. Proteininnehållet varierar från 15 till 18 gram per kopp för kikärter, njurar, pinto och marinblå bönor. Det finns 18 gram i linser och 9 gram i delade ärter. 8 gram protein kan finnas i två matskedar jordnötssmör.

Tofu eller Tempeh

Soja -baserade proteiner som tempeh och tofu innehåller mycket protein. De är utmärkta tillägg till alla vegankost. Det finns 34 gram protein i en kopp kokt tempeh, jämfört med 24 gram i en kopp tofu.

Quinoa

Quinoa, ett urgammalt korn , är ett näringsrikt och proteinrikt spannmål som kan användas som bas till måltider eller som tillbehör. Per en kopp servering ger quinoa 8 gram protein.

Fullkorn

En bra dos av protein kan finnas i bagels och fullkornsbröd. Varje bit veganskt bröd har 8-11 gram protein.

sojamjölk

Protein kan vara läggas till din kost på en mängd olika sätt, och sojamjölk är en av dem. Sojamjölk har 7 gram protein i en enda portion. Om du vill konsumera sojamjölk på egen hand, kan du göra det på en mängd olika sätt. Inklusive en rad av dessa saker i många måltider, är en dag avgörande för att upprätthålla en hälsosam kost. Som vegan säkerställer detta att du får tillräckligt med protein i din kost.

Mykoprotein

Mykoprotein är ett protein härrör från svamp. En 1/2 kopp servering mykoprotein innehåller cirka 13 gram protein. Köttersättningar som innehåller mykoprotein säljs vanligtvis som “kyckling” nuggets eller kotletter och kan köpas i en mängd olika smaker. Många av dessa varor innehåller dock äggvita, så konsumenter bör dubbelkolla etiketten innan de köper.

Mycoprotein-varumärket Quorn kommer från Fungus Fusarium Venenatum; en liten andel av individerna är allergiska mot det. Överväg en annan proteinkälla om du är allergisk mot svamp eller har en historia av matallergier.

Slutsats

I den här korta guiden svarade vi på frågan “Är en vegansk kost rik på protein?” och diskuterade varför protein är nödvändigt för kroppen?

Referenser

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321474#15-best-vegan -proteiner

https://www.webmd.com/diet/high-protein-foods-vegans#2

Charlotte brooke

Hej, jag heter Charlotte, jag älskar att laga mat och i mitt tidigare liv var jag kock. Jag tar med lite av mina erfarenheter till recepten på detta nav och svarar på dina matfrågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *