Wednesday, December 1
Shadow

Är Grapefrukt Nyttigt? Allt du Veta!

En av de hälsosammaste citrusfrukterna och en av de lägsta i kalorier är grapefrukt. Detta är en mångsidig frukt som sträcker sig i smak från bittersöt till sur. Från att främja hjärthälsan till att stödja ditt immunförsvar kan hälsofördelarna med grapefrukt tillskrivas dess potenta antioxidant-, vitamin-, mineral- och fiberinnehåll.

Grapefrukt är en korsning mellan en söt apelsin och en pomelo och växer i klasar på trädet som druvor, därav namnet. Grapefrukt har blivit en populär frukt runtom i hela världen på senare år.

Men är grapefrukt nyttigt?

Svaret på den frågan är ja! Grapefrukt erbjuder många hälsofördelar och uppskattas av många som en hälsofrukt. Nedan går vi igenom de främsta hälsofördelar som grapefrukt erbjuder.

Grapefrukt har en mängd hälsosamma egenskaper – särskilt när det gäller viktminskning.

Grapefrukt är mycket näringsrik

I en medelstor grapefrukt – cirka 160 gram – hittar du 54 kalorier och 2,4 g fiber; motsvarande 9,3 procent av ditt rekommenderade dagliga belopp (RDA). Det finns också:

  • 72 procent av din C-vitamin RDI
  • 21 procent av din folsyra RDI
  • 13 procent av din RDI-vitamin A
  • 16 procent av din kalium-RDI

Grapefrukt innehåller också lutein, zeaxantin och lykopen, som alla tillhör karotenoidfamiljen. Dessa växtföreningar är ansvariga för fruktens färg och fungerar också som antioxidanter i kroppen.

Grapefrukt innehåller potenta antioxidanter

Vid sidan av lutein, zeaxantin och lykopen fungerar vitamin A och C också som antioxidanter i kroppen. Antioxidanter hjälper till att skydda celler i kroppen från skador som orsakas av överflöd av fria radikaler.

När nivåerna av fria radikaler börjar överträffa antioxidantnivåer kan de orsaka oxidativ stress, vilket kan skada cellernas DNA. Detta tros ligga till grund för många kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, cancer och diabetes.

Grapefrukt innehåller mycket vitamin C

C-vitamin har en mängd viktiga funktioner i kroppen – från sårläkning till att främja effektiv järnabsorption – så att få i dig tillräckligt genom din kost är avgörande. Grapefrukt är en särskilt potent källa till vitaminet, med 58 mg i varje medelstor frukt.

C-vitamin är involverat i syntesen av kollagen, som är en viktig beståndsdel i hud, ben, tänder och kapillärer, och är väsentlig för sårläkning. C-vitamin hjälper kroppen att absorbera järn, särskilt från växtkällor, och kan ha en skyddande roll när det gäller att skydda mot förkylning och förkorta infektionstiden.

Grapefrukt hjälper till att skydda ögonhälsan

Lutein har undersökts för sina antiinflammatoriska egenskaper, särskilt kring förbättring och möjlig förebyggande av åldersrelaterad makuladegeneration. Denna ögonsjukdom är den främsta orsaken till permanent synförlust hos personer över 60 år.

Lutein och zeaxantin finns i ögats makulär – en del av näthinnan som är ansvarig för fin syn. Dessa karotenoider hjälper till att skydda makula genom att filtrera bort skadligt blått ljus och ger också antioxidantskydd. Du kan göra zeaxantin från lutein, men du måste få lutein från kosten eftersom kroppen inte klarar det.

A-vitamin bidrar också till ögons hälsa genom att hålla hudens och slemhinnecellerna i ögat och luftvägarna, mag-tarmkanalen och urinvägarna friska för att upprätthålla en barriär mot infektioner. Det krävs också för god syn och särskilt näthinnans normala funktion och synens anpassning till mörker.

Grapefrukt sänker blodtrycket

En studie visade att personer som regelbundet åt grapefrukt tre gånger om dagen i sex veckor upplevde en signifikant förbättring av blodtrycket. 3 grapefrukts är givetvis mycket för de flesta att äta. Effekten är sannolikt ett resultat av de höga nivåerna av kalium som finns i frukten, vilket hjälper till att upprätthålla vätskebalansen i kroppen. Detta mineral hjälper också hjärtmuskeln att fungera ordentligt.

Grapefrukt förbättrar hjärthälsan

Dessutom är grapefrukt rik på lykopen, som har undersökts för dess hjärthälsofördelar. Det är förknippat med att minska tjockleken och förbättra utvidgningen av artärväggarna, samt att ha en gynnsam effekt på högt blodtryck.

Folsyra krävs emellertid för bildandet av friska röda blodkroppar och har visat sig bidra till att minska homocysteinhalterna i blodet. Detta kan ha en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar.

Det kan också hjälpa till att minska kolesterolnivåerna. I en studie av patienter med hjärtsjukdomar konsumerar motsvarande en grapefrukt dagligen signifikant nivåerna av kolesterol jämfört med patienter som inte äter grapefrukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *