Wednesday, December 1
Shadow

Är Tomat Nyttigt? Allt du Bör Veta!

Tomat är en av de mest populära och använda grönsakerna i hela världen. Tekniskt sett är tomater en frukt eftersom de bildas från en blomma och har frön, medan grönsaker inte har frön. De är en medlem av nattskuggfamiljen, och de uppskattas speciellt på grund av dess många hälsofördelar.

Tomater är den viktigaste kostkällan för antioxidanten lykopen, som har kopplats till många hälsofördelar, inklusive minskad risk för hjärtsjukdomar och cancer. Observationsstudier har noterat kopplingar mellan tomater – och tomatprodukter – och färre incidenter av cancer i prostata, lungor och mage.

Är tomat nyttigt?

JA! Tomater är också fyllda med fördelaktiga vitaminer och mineraler. Förutom lykopen är tomater rika på C-vitamin, folat, kalium och betakaroten förutom lykopen. Nedan tittar vi närmare på de många hälsofördelarna som tomater erbjuder.

Tomater kan förbättra din hjärthälsa

När det gäller näringsämnena i tomater är nummer ett lykopen, en naturlig antioxidant som ger tomater sin fina röda färg. Forskning visar att lykopen påverkar det kardiovaskulära systemet på ett antal sätt. Bland dem hjälper det till att kontrollera blodtrycket; förebygga ateroskleros; lägre LDL-kolesterol och triglycerider samtidigt som man främjar syntesen av dysfunktionella HDL-partiklar.

Tomater kan ge dig en vitaminökning

Tomater är en bra källa till vitamin C och kalium, som båda de flesta behöver mer av. Tomatpuré har mer kalium än färska tomater och tomatpasta har dubbelt så mycket kalium som puréen! Icke desto mindre anses tomater i allmänhet vara en högkaliummat.  Som jämförelse har en medium tomat 292 mg kalium medan en medium banan har 422 mg.

Tomater kan minska effekterna av diabetes

Grönsaker och frukt är alltid bra att ta med på din tallrik om du har diabetes. Forskning har dock visat att tomater verkar sänka oxidativ stress, inflammation, åderförkalkning och vävnadsskador som diabetes utlöser. Att äta tomat en gång sänker förmodligen inte omedelbart dina sockernivåer, men de långsiktiga skyddsegenskaperna ska inte ignoreras.

Tomater kan hjälpa dig att hålla dig mätt

Som med de flesta produkter är tomater en bra källa till fiber. En mediumstor tomat innehåller 1,5 g. Fiber hjälper till att hålla maten i matsmältningssystemet så att du har regelbundna tarmrörelser. Det kan också göra att du känner dig mättare längre efter en måltid än andra typer av mat som raffinerade kolhydrater, vilket kan vara en välsignelse för viktminskning.

Tomater kan skydda din hud

Studier har visat att konsumtion av tomater kan minska UV-skador på huden och sänka risken för solskador på huden. Forskare tror att det kan bero på tomatens höga innehåll av karotenoider (varav en är lykopen). Du bör givetvis fortssätta använda solkräm men se skyddet från tomater som en bonus.

Tomater kan skydda din vision

Om du behöver ytterligare en anledning att äta mer lykopenrik mat har studier kopplat lykopenkonsumtion till en lägre risk att utveckla åldersrelaterad makuladegeneration och potentiellt grå starr.

Tomater hjälper till att förhindra flera typer av cancer

Ett antal studier har genomförts som indikerar att de höga halterna av lykopen i tomater arbetar för att minska dina chanser att utveckla prostatacancer, kolorektal och magcancer.
Lykopen är en naturlig antioxidant som fungerar effektivt för att sakta ner tillväxten av cancerceller. Kokta tomater producerar ännu mer lykopen.

Tomater hjälper till att bibehålla starka ben

Tomater innehåller en avsevärd mängd kalcium och vitamin K. Båda dessa näringsämnen är viktiga för att stärka och utföra mindre reparationer på benen såväl som benvävnaden.

Tomater ger viktiga antioxidanter

Tomater innehåller mycket vitamin A och vitamin C. Detta beror främst på att dessa vitaminer och betakaroten fungerar som antioxidanter för att neutralisera skadliga fria radikaler i blodet.

Fria radikaler i blodomloppet är farliga eftersom det kan leda till cellskador. Kom ihåg att ju rödare tomaten du äter, desto mer betakaroten innehåller den. Kom ihåg att matlagning förstör C vitamin, så för dessa fördelar måste tomaterna ätas råa.

Tomater är bra för ditt hjärta

På grund av vitamin B och kalium i tomater är de effektiva för att minska kolesterolnivåerna och sänka blodtrycket. Genom att inkludera tomater i din vanliga balanserade kost kan du effektivt förhindra hjärtinfarkt, stroke samt många andra hjärtrelaterade problem.

Tomater är bra för ditt hår

A-vitaminet i tomater fungerar perfekt för att hålla håret glänsande och starkt. Dessutom gör det också underverk för dina ögon, hud, ben och tänder.

Tomater är bra för dina njurar

Att lägga tomater utan frön till din kost har bevisats i vissa studier för att minska risken för njursten.

Tomater är bra för dina ögon.

Vitamin A som finns i tomater är fantastiskt för att förbättra din syn. Dessutom är att äta tomater en av de bästa mat att äta för att förhindra utvecklingen av nattblindhet.

Tomater är fulla av det värdefulla mineralet som kallas krom. Det fungerar effektivt för att hjälpa diabetiker att hålla blodsockernivån under bättre kontroll.

Slutsatsen är alltså att svaret på frågan är JA! Tomat är väldigt nyttigt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *