Saturday, November 26
Shadow

Är Sesamfrön Nyttigt? Allt du bör Veta!

Sesamfrön är en av de äldsta och oumbärliga smaktillsatser som någonsin varit kända för mänskligheten. Fröna ger en krispighet till en mängd asiatiska och Mellanösternrätter. Dessutom används den också som matolja och för att göra såser och liknande. Sesamfrön är också kända för sin smakförbättrande förmåga.

De kraftiga näringsmässiga fördelarna med sesamfrön inkluderar deras förmåga att förbättra hjärthälsan, sänka blodtrycket, bygga starka ben, förbättra manlig fertilitet och hantera diabetes. De hjälper också till att bota sömnstörningar, förbättra matsmältningen, minska inflammation, öka andningshälsan, hjälpa till med tandvård och behandla depression och kronisk stress.

I denna artikel tittar vi närmare på frågan om huruvida sesamfrön är nyttiga.

Vad är sesamfrön?

Sesamfrön är små ätbara frön av en växt av Sesamum-släktet. De anses vara den äldsta grödan i världen och har odlats i mer än 3 500 år. Dessa frön har en nötaktig smak och de kan köpas antingen skalade eller oskalade.

De läggs vanligtvis till sallader som en toppning för bröd och spannmålsprodukter, kex, sushi, kakor, soppor eller som panering för fisk och kött. Sesamolja, som härrör från fröna, är också en rik näringskälla med både laxerande och mjukgörande egenskaper.

Sesamfrön är väldigt små, bara 3-4 mm långa och 2 mm breda, men ändå produceras 3,85 miljoner ton varje år. Fröna finns ursprungligen i ett svart skrov inuti en skida. De finns i en mängd olika färger, beroende på sesamväxtens sort eller stam.

Hälsofördelar med sesamfrön

Det breda utbudet av hälsofördelar med dessa frön förklaras mer detaljerat nedan.

Hud

Sesamfrön innehåller zink, en viktig komponent i bildandet av kollagen vilket stärker muskelvävnaden, håret och huden. Sesamolja innehåller också vitamin E, vilket minskar uppkomsten av solskador och märken på huden, samt hjälper till att undvika tecken på för tidig åldrande.

Hårhälsa

Sesamfrön är rika på polyfenoler vilket hjälper till att främja hårets hälsa. Sesamfröolja masseras ofta i hårbotten för att minska grått hår och öka hårväxten på grund av närvaron av vitaminer och mineraler. Aminosyrorna och antioxidanterna i denna olja hjälper till att återge glansen i tråkigt hår.

Förbättrar hjärthälsan

Naturliga oljelösliga växtlignaner som finns i dessa frön hjälper till att minska hypertoni, enligt flera forskningsstudier. Detta bidrar i sin tur till att minska belastningen på ditt kardiovaskulära system och förhindrar olika hjärtproblem.

En forskningsstudie säger att dessa bioaktiva fenolväxtföreningar har den högsta koncentrationen i linfrön och sesamfrön. Dessutom har magnesium länge varit känt som en vasodilator (ett medel som sänker blodtrycket) och dessa frön är fyllda med detta viktiga mineral. Sesamfrön innehåller upp till 25% av ditt dagliga behov av magnesium i en portion.

Hög i fiber

Sesamfrön är fyllda med en betydande mängd fiber vilket är ett viktigt inslag i en sund matsmältning. Det kan minska tillstånd som förstoppning och diarré, samtidigt som det minskar risken för mag-tarmsjukdomar. Fiber fungerar också fördelaktigt för ditt hjärta genom att skrapa ut farligt LDL-kolesterol från artärer och blodkärl och därigenom fungera som ett skyddsmedel mot åderförkalkning, hjärtinfarkt och stroke.

Hanterar diabetes

Sesamfrön innehåller magnesium vilket är en viktig mineral som hjälper till att minska risken för typ 2-diabetes. Det reglerar också blodtrycket och hjälper till att förbättra insulinkänsligheten. Dessutom har det visat sig att sesamfröolja positivt påverkar effekterna av olika läkemedel som glibenklamid hos patienter som lider av typ 2-diabetes. Det förbättrar läkemedlets funktionalitet och reglerar insulin- och glukosnivåerna i kroppen. Denna process hjälper till att hantera symptomen på diabetes, enligt en forskning som publicerades i tidskriften Clinical Nutrition.

Förbättrar benhälsan

Sesam är den rikaste källan till de flesta oorganiska näringsämnen. De höga nivåerna av viktiga mineraler som zink, kalcium och fosfor kan vara ett stort lyft för din benhälsa. Dessa mineraler är integrerade delar för att skapa nytt benmaterial och förstärka och reparera ben som försvagats av skada eller uppkomsten av försvagande benförhållanden som benskörhet.

Förbättrar oral hälsa

De kanske mest anmärkningsvärda effekterna av sesamfrön är dess kraftfulla effekter på oral hälsa. Sesamfröolja kan också ha en stark antibakteriell och sammandragande effekt på alla aspekter av oral hälsa.

Ökar fertiliteten hos män

Sesamfrön förbättras spermiekvaliteten och ökar fertiliteten hos män när de läggs till människors diet. En studie från 2013 visade att 25 infertila män, mellan 27 och 40 år som  fick sesamfrön i tre månader visade en signifikant förbättring av antalet spermier och rörlighet.

Minskar inflammation

Det höga innehållet av koppar i sesamfrön hjälper till att minska inflammation i leder, ben och muskler, vilket bidrar till att förhindra den därmed sammanhängande smärtan vid artrit. Dessutom är koppar en viktigt mineral för att stärka blodkärl, ben och leder. Slutligen är koppar nödvändigt för korrekt upptagning av järn, en nyckelkomponent i hemoglobin. Därför maximerar korrekt kopparinnehåll i kroppen cirkulationen och säkerställer att organsystem i hela kroppen får tillräckligt med syre för att fungera korrekt.

Ökar den metaboliska funktionen

Sesamfrön innehåller en hög mängd protein som bryts ner och sätts samman från dess delar till användbara proteiner för människokroppen. Detta bidrar till god styrka, hälsosam celltillväxt, rörlighet, energinivåer och en förstärkt metabolisk funktion.

Äta sesamfrön

Sesamfrön kan användas på olika sätt. De kan konsumeras på följande sätt:

  • Strö som pålägg på sallader eller grytor
  • Blandat i bröd
  • Malas till tunn pasta
  • Blandat i ett pulver och blandat med olika smoothies

Sesamolja är också mycket populär och potent för naturläkemedel, allt från aktuella applikationer på kroppen till att använda oljan som ett antiinflammatoriskt ämne. Låt oss nu titta på några av de vanliga frågorna i detalj.

Hur rostar man sesamfrön?

Du kan rosta sesamfrön mycket enkelt. Sprid ut fröna i en stekpanna (högst 1 kopp åt gången) och se till att de fortsätter att röra sig kontinuerligt och inte bränns. Du vill ha en fin jämn brun färg på fröna. Om du börjar känna en stark eller bränd lukt har de bränts. Du kan också sätta dem på en bakplåt och tillaga dem vid 350 ° C i cirka 10-12 minuter.

I vikt är ungefär hälften av fröet fett – oftast omättat. 3 msk har cirka 160 kalorier, 14 gram fett, 5 gram protein och 4 gram fiber.

Fröna, som varierar i färg från solbränna till svart beroende på typ och beredning, växer i böjarna på en blommande växt, Sesamum indicum, infödd i Indien och Afrika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *