Friday, September 29
Shadow

Är Rapsolja Nyttigt? Allt du bör Veta!

Till skillnad från olivolja, kokosnötolja eller avokadoolja, som kommer från de livsmedel de har fått sitt namn efter, har rapsolja ett mer komplicerat ursprung.

Rapsfrön kommer från en modifierad rapsväxt (Brassica napus), men det finns andra sorter av Brassica-familjen (B. rapa och B. juncea). Dessa speciella frön uppnåddes genom korsavel på 1960-talet i ett försök att göra rapsolja säkrare för konsumtion.

Resultatet var den genetiskt modifierade rapsplantan. Företag hävdar att det är en icke-GMO-produkt, även om den kommer från en genetiskt modifierad växt. Från raps gör man den populära oljan rapsolja som används i matlagning runtom i hela världen.

Är rapsolja nyttigt?

Det har varit en hel de diskussioner om rapsolja och det har funnit folk sm har argumenterad både för och emot när det kommer till dess hälsoeffekter.

Hälsoproblem med rapsolja är ogrundade. Rapsolja, som extraheras från frön från rapsplantan, är allmänt erkänd som säker.

Felaktig information om rapsolja kan härröra från det faktum att rapsväxten utvecklades genom korsning med rapsplantan. Rapsolja innehåller mycket höga halter av erukasyra, en förening som i stora mängder kan vara giftig för människor. Rapsolja innehåller dock mycket låga nivåer av erukasyra.

Ursprungligen innehöll rå rapsolja extremt hög erukinsyra, vilket är potentiellt giftigt och kan skada hjärtat, levern och njurarna. För att lösa detta tog man fram en genmodifierad version och rapsgrödan föddes. Rapsfrön som används för att producera olja för industriell användning tenderar att ha mycket erukinsyra (mellan 30 och 60 procent). Denna förening kan vara farlig för människor när den konsumeras i tillräckligt höga koncentrationer, och forskning kopplar den till hjärtproblem hos djur.

Rapsolja är också låg i mättat fett och har en hög andel enkelomättat fett, vilket gör det till ett hälsosamt och säkert val när det gäller matoljor.

Medan kulinarisk raps- eller rapsolja ofta uppskattas av kockar för sin höga brännpunkt är det verkligen inte utan kontroverser. Medan växten ursprungligen utvecklades genom korsning, har många moderna rapsplantor genetiskt modifierats för att vara resistenta mot herbicider.

När grödor är resistenta mot herbicider används fler av dessa herbicider, vilket innebär mer skada på miljön. När vi konsumerar dessa livsmedel intar vi också de starka herbiciderna. Av denna anledning väljer många att undvika raps- eller rapsolja.

Sättet som rapsfrön bearbetas till olja är en annan sak. Den stora majoriteten av konventionell rapsolja eller rapsolja extraheras med hög värme och / eller kemiska lösningsmedel och “rengörs” sedan med fler kemikalier för att producera en smaklös olja med hög brännpunk. Den stora nackdelen är att uppvärmning av oljan på detta sätt antas skada essentiella fettsyror och minska antalet antioxidanter och vitaminer i slutprodukten.

Välj en kallpressad, extra jungfru version om du kan

Du behöver inte frukta all raps- och rapsolja. Även om det är mycket mindre vanligt i livsmedelsbutiker än konventionella sorter, “kallpressade, extra virgin rapsoljor finns som ett mindre bearbetat val.

Att producera dessa oljor innebär att man använder en press för att pressa ut olja från fröna, vilket behåller mer av oljans naturliga smak och näringsämnen. Dessutom kommer en organisk produkt inte att ha genomgått de genetiska modifieringarna.

Om du väljer en kallpressad ekologisk sort kan det finnas anmärkningsvärda hälsofördelar med raps- eller rapsolja: Som andra oljor ger en matsked cirka 120 kalorier och 14 gram fett, med enkelomättade bakom den primära typen av fett. Du får också cirka 1 280 mg omega-3-fettsyror och cirka 12 procent av dina vitamin E- och vitamin K-behov. Detta är goda nyheter med tanke på att dessa näringsämnen är viktiga för hjärna, hjärta, hud och ben.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *