Sunday, January 23
Shadow

Är körsbär och körsbärsjuice sura? – Vanliga frågor om mat

Visste du att alla livsmedel får en siffra som rangordnar deras surhetsgrad? Här ska vi titta på hur surheten i maten mäts, om körsbär anses vara sura eller inte, vilka andra frukter som har liknande surhet och mycket mer!

Är körsbär sura?

Körsbär är sur mat. Detta beror på att körsbärens pH är runt 3 till 4. Körsbärsjuice anses också vara surt. Det betyder att personer som lider av sura uppstötningar och liknande problem inte bör äta eller dricka körsbär.

Varför anses körsbär vara sur mat?

Alla livsmedel får ett pH som talar om för människor hur sur (eller inte) maten är. Denna skala, helt enkelt känd som pH-skalan, sträcker sig från 0 till 14. Mittpunkten, 7, anses vara neutral. Alla tal under 7 anses vara sura, där alla tal över 7 anses vara alkaliska eller basiska.

PH-talet helt enkelt visar hur många fria vätejoner som finns i maten (p står för potens eller potential, och “H” står för väte).

I allmänhet tenderar frukt att vara en av de mest sura matgrupperna. Körsbär har ett pH på cirka 3 till 4, vilket betyder att de trotsigt ligger på pH-skalans sura sida.

RELATERAT: Är gräddfil sur?

  Var står körsbär på pH-skalan med andra frukter?

  Eftersom frukter är några av de mest sura livsmedelsgrupperna kanske du undrar hur sura andra frukter är och var körsbär kan jämföras med dessa andra frukter.

  Tro det eller ej, körsbär är inte den suraste frukten! Den suraste frukten är citronen! Saften från citron har ett pH på cirka 2 till 3 – vilket gör den lika sur som vinäger!

  Precis som körsbär finns det många andra typer av frukt med ett pH på cirka 3 till 4 ! Några av dessa frukter är:

 • äpplen,
 • blåbär,
 • ananas,

nektariner,

hallon,

plommon,

persikor,

 • druvor,

  päron och

 • grapefrukt.
 • All frukt har ett pH på under 7 , vilket innebär att alla typer av frukt anses vara sura. Men som vi har sett ovan har alla olika frukter olika syra. Ovanpå bananer och meloner är några andra frukter närmare den neutrala punkten kokosnötter, dadlar, fikon och papaya.

  Är grönsaker lika sura som frukt?

  Grönsaker är vanligtvis inte lika sura som frukt . Faktum är att grönsaker ofta är neutrala eller nära neutrala, men de kan också luta åt den sura sidan eller den alkaliska sidan. Några av de mest sura grönsakerna är morötter, blomkål, majs, gurka, vitlök, palsternacka, paprika och tomater – alla dessa grönsaker har ett genomsnittligt pH på cirka 5,5 till 7,0. Några av de mest alkaliska grönsakerna är sparris, purjolök och vattenkrasse – alla dessa grönsaker kan ha ett pH på upp till 8!

  RELATERAT: Är grönsaker sura?Vad gör sura livsmedel med din kropp?

  Med måtta har matens pH ingen positiv eller negativ inverkan på din hälsa. Men om du är benägen att få halsbränna kan det vara klokt att undvika stora mängder körsbär. Detta beror på att livsmedel som har ett lågt pH-värde kan förvärra sura uppstötningar. Dessutom kan en diet som innehåller mycket sura livsmedel leda till karies.

  Vissa hälsoexperter hävdar att sura livsmedel kan ha negativa effekter på din kropp. Människor som skär ut sura livsmedel följer en diet som kallas alkalisk diet. De som tror på denna diet tror att en diet med enbart basföda kommer att bidra till att förändra pH-värdet i din kropp.

  Hur man minskar surheten i juicer

  Tvärtemot vad många tror ändrar inte matens pH pH-nivån i någons blod, men mat kan påverka pH i någons urin, men effekten av detta varierar från person till person.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *