Monday, April 22
Shadow

Är Lök Nyttigt? Här är Svaret!

Lökar är packade med näringsämnen.

Lök är superhälsosamt. De är utmärkta källor till C-vitamin, svavelhaltiga föreningar, flavonoider och fytokemikalier.

Fytokemikalier, eller fytonäringsämnen, är naturligt förekommande föreningar i frukt och grönsaker som kan reagera med människokroppen för att utlösa hälsosamma reaktioner.

Flavonoider är ansvariga för pigment i många frukter och grönsaker. Studier har visat att de kan bidra till att minska risken för Parkinsons sjukdom, hjärt-kärlsjukdom och stroke.

En särskilt värdefull flavonoid i lök är quercetin, som fungerar som en antioxidant som kan vara kopplad till att förebygga cancer. “Det kan också ha fördelar för hjärthälsan, även om fler studier behöver göras.

Quercetin har också en mängd andra fördelar, enligt University of Maryland Medical Center, vilket minskar symtomen på blåsinfektioner, främjar prostatahälsan och sänker blodtrycket.

Andra viktiga fytokemikalier i lök är disulfider, trisulfider, cepaen och vinylditiiner. De är alla hjälpsamma för att upprätthålla god hälsa och har anticancer och antimikrobiella egenskaper, enligt National Onion Association.

Delvis på grund av deras användning i matlagning runt om i världen, är lök bland de viktigaste källorna till antioxidanter i människans kost, enligt en rapport. Deras höga nivåer av antioxidanter ger löken sin distinkta sötma och arom.

Mat som innehåller mycket antioxidanter och aminosyror gör att din kropp kan fungera optimalt. Antioxidanter hjälper till att förebygga skador och cancer. Aminosyror är den grundläggande byggstenen för protein, och protein används i praktiskt taget alla vitala funktioner i kroppen.

Sulfider i lök innehåller nödvändiga aminosyror. Svavel är ett av de vanligaste mineralerna i vår kropp som hjälper till med proteinsyntes och uppbyggnad av cellstrukturer.

Lök är fantastiska tillbehör eftersom de ger smak utan salt och socker. Lök är låg i kalorier (45 per portion), mycket låg i natrium och innehåller inget fett eller kolesterol. Dessutom innehåller lök fibrer och folsyra, ett B-vitamin som hjälper kroppen att göra friska nya celler.

Lök är hälsosamt oavsett om den är rå eller kokt, även om rå lök har högre halter av organiska svavelföreningar som ger många fördelar. En studie från 2005 fann att det finns en hög koncentration av flavonoider i de yttre lagren av lökkött, så du bör vara noga med att ta bort så lite av den ätbara delen av löken som möjligt när skalar den.

Hälsofördelar med lök


Hjärthälsa

Löl främjar lök ett friskt hjärta på många sätt, inklusive att sänka blodtrycket och sänka risken för hjärtinfarkt. En studie från 2002 antydde att svavel fungerar som ett naturligt blodförtunnare och förhindrar blodplättar från att samlas. När blodplättar samlas ökar risken för hjärtinfarkt eller stroke. Denna forskning stödjer ytterligare en liknande studie från 1992 i Thrombosis Research som fokuserade på svavel i vitlök. Dessutom visade en djurstudie från 1987 i Journal of Hypertension försenad eller minskad uppkomst av hypertoni med svavelintag. Men författarna sa att mer forskning behövdes för att avgöra om denna fördel kan hittas hos människor.

Nyligen har hälsoforskare märkt ett samband mellan meddelandemolekyler som kallas oxylipiner och hantering av högt kolesterol. En studie från 2016 fann att konsumtion av lök ökar oxylipiner som hjälper till att reglera blodfettsnivåer och nivåer av kolesterol.

Quercetinet i lök kan också hjälpa till att förhindra plackuppbyggnad i artärerna, vilket minskar risken för hjärtinfarkt och stroke. Men eftersom de flesta studierna i detta avseende har fokuserat på djur, behövs mer forskning för att förstå effekterna på människor.

Antiinflammatorisk

Lökens svavel kan vara effektiva antiinflammatoriska medel, enligt en studie.

Quercetin har visat sig slappna av i luftvägsmusklerna och kan ge lindring av astmasymtom.

Immunförsvar

Polyfenolerna i lök fungerar som antioxidanter och skyddar kroppen mot fria radikaler. Att eliminera fria radikaler kan hjälpa till att uppmuntra ett starkt immunförsvar. quercetin i lök minskar också allergiska reaktioner genom att stoppa din kropp från att producera histaminer, vilket är det som får dig att nysa, gråta och klia om du har en allergisk reaktion.

Cancer

En metaanalys från 2015 fann att intag av alliumgrönsaker, inklusive lök, var associerat med minskad risk för magcancer. Komsumtion av mellan en och sju portioner lök per vecka kan bidra till att minska risken för kolorektal, struphuvud och äggstockscancer. Att äta flera portioner lök om dagen kan bidra till att minska risken för cancer i munhålan och matstrupen.

Quercetin kan vara ett kraftfullt anti-cancermedel. Quercetin kan särskilt hämma cancerceller i bröst-, kolon-, prostata-, äggstocks-, endometrie- och lungtumörer..

National Onion Association diskuterade en nyligen genomförd studie från Nederländerna som visade att människor som åt lök absorberade dubbelt så mycket quercetin som de som drack te, och mer än tre gånger så mycket quercetin som de som åt äpplen, vilket är andra källor med hög quercetinhalt. Rödlök är särskilt hög i quercetin, enligt föreningen. Schalottenlök och gul lök är också bra alternativ. Vitlök innehåller minst mängd quercetin och andra antioxidanter.

Lök kan också hjälpa till med vissa biverkningar från cancerbehandlingar. En studie fann att intag av färsk gul lök hjälpte till att minska insulinresistens och hyperglykemi hos bröstcancerpatienter som genomgår en form av kemoterapi som är känd för att orsaka insulinresistens.

Matsmältning

Fibrerna i lök främjar god matsmältning och hjälper till att hålla dig regelbunden. Dessutom innehåller lök en speciell typ av löslig fiber som kallas oligofruktos, som främjar god bakterietillväxt i dina tarmar. En studie från 2005 i Clinical Gastroenterology and Hepatology fann att oligofruktos kan hjälpa till att förebygga och behandla typer av diarré. Fytokemikalierna i lök som tar bort fria radikaler kan också minska risken för att utveckla magsår.

Reglera blodsockret

Svavlet i lök hjälper till att sänka blodsockret genom att utlösa ökad insulinproduktion. En studie från 2010 visade att detta kan vara särskilt användbart för personer med diabetes. Personer med typ 1 och typ 2 diabetes som åt rödlök visade lägre glukosnivåer i upp till fyra timmar.

En metaanalys från 2014 fann att patienter med typ 2-diabetes såg mer normaliserade leverenzymer och lägre glykemiska nivåer när de konsumerade skivad lök.

Bentäthet hos äldre kvinnor

En studie från 2009 fann att daglig konsumtion av lök förbättrar bentätheten hos kvinnor som går igenom eller har avslutat klimakteriet. Kvinnor som åt lök hade ofta 20 procent lägre risk för höftfraktur än de som aldrig åt lök.

Hälsorisker

Även om det inte är särskilt allvarligt, kan att äta lök orsaka problem för vissa människor. Kolhydraterna i lök kan orsaka gaser och uppblåsthet. Lök, särskilt om den konsumeras rå, kan förvärra halsbränna hos personer som lider av kronisk halsbränna eller gastrisk refluxsjukdom.

Att äta en stor mängd salladslök eller snabbt öka din konsumtion av salladslök kan störa blodförtunnande läkemedel, enligt University of Georgia. Grön lök innehåller en hög mängd vitamin K, vilket kan minska blodförtunnande funktion.

Det är också möjligt att ha en matintolerans eller allergi mot lök, men fall är sällsynta. Personer med lökallergi kan uppleva röda, kliande ögon och utslag om en lök kommer i kontakt med huden. Personer med intolerans mot lök kan uppleva illamående, kräkningar och andra magbesvär.

Slutligen uppmuntras du att se till att deras lök är färsk. Lök håller sig länge men de fördärvas fortfarande. Lök förstörs mycket snabbare om den hackas eller skivas. Om du skär upp din lök för senare användning, se till att kyla dem i en sluten behållare. En studie från 2015 visade att okyld gul lök visade potentiell tillväxt av E.coli och salmonella, även om kylda inte gjorde det.

Lök historia

Lök har troligen sitt ursprung i centrala Asien, i dagens Iran och Pakistan. Förhistoriska människor åt förmodligen vildlök långt innan jordbruket uppfanns. Lök kan ha varit bland de tidigaste odlade grödorna.

Lök växte också i kinesiska trädgårdar så tidigt som för 5 000 år sedan, och de hänvisas till i de äldsta vediska skrifterna från Indien. Redan på 500-talet f.Kr., hyllar en medicinsk avhandling, Charaka Sanhita, löken som medicin, ett diuretikum, bra för matsmältningen, hjärtat, ögonen och lederna.

En sumerisk text daterad till omkring 2500 f.Kr. berättar om någon som plöjer över landshövdingens lökfläck.

I Egypten planterades lök så långt tillbaka som 3500 f.Kr. De ansågs vara föremål för tillbedjan och symboliserade evigheten på grund av strukturen cirkel-inom en cirkel. Målningar av lök visas på innerväggarna i pyramider och andra gravar.

Lök begravdes med mumier. Vissa egyptologer har en teori om att lök kan ha använts eftersom man trodde att deras starka doft och/eller magiska krafter skulle få de döda att andas igen.

Lök nämns i Bibeln. I 4 Moseboken 11:5 beklagar Israels barn den magra ökendieten som framtvingas av utvandringen: “Vi minns fisken som vi fritt åt i Egypten, gurkorna och melonerna och purjolöken och löken och vitlöken.”

Grekerna använde lök för att stärka idrottare inför de olympiska spelen. Innan tävlingen skulle idrottare konsumera kilo lök, dricka lökjuice och gnugga lök på sina kroppar.

Romarna åt lök regelbundet. Pedanius Dioscorides, en romersk läkare av grekiskt ursprung under första århundradet e.Kr., noterade flera medicinska användningar av lök.

Plinius den äldre katalogiserade romerska övertygelser om att lök kunde bota dålig syn, framkalla sömn och läka munsår, hundbett, tandvärk, dysenteri och ländrygg. Plinius skrev om Pompejis lök och kål, och grävmaskiner från den dödsdömda staden hittade trädgårdar där det, precis som Plinius hade sagt, hade växt lök. Lökarna hade lämnat efter sig håligheter i marken.

Vid medeltiden var de tre huvudsakliga grönsakerna i det europeiska köket bönor, kål och lök. Lök ordinerades för att lindra huvudvärk, ormbett och håravfall. De användes också som hyresbetalningar och bröllopspresenter.

Pilgrimerna tog med sig lök på Mayflower. Men de fann att indianer redan använde vildlök på en mängd olika sätt: åt dem råa eller kokta, som smaksättning eller som grönsak. Lök användes också i sirap, som omslag, som ingrediens i färgämnen och till och med som leksaker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *