Tuesday, September 21
Shadow

Är Lönnsirap Nyttigt? Här är Svaret!

Lönnsirap tillverkas när saften från sockerlönn träd samlas, kokas och silas tills den är tillräckligt tjock för att konsumeras. Till exempel på pannkakor.

Förutom sin unika smak är lönnsirapens näringsfördelar förvånansvärt höga – den innehåller en mängd viktiga vitaminer och mineraler.

Men är lönnsirap nyttigt? Faktum är att det finns ett antal hälsofördelar med lönnsirap

Det är just dessa vi ska titta närmare på i denna artikel.

Användning av lönnsirap

Lönnsirap har länge varit en viktig ingrediens och ett viktigt tillbehör på den nordamerikanska kontinenten.

Det tar 10 liter kokt lönnsaft för att göra en liter ren lönnsirap. Säsong för lönnssocker inträffar när saften flyter – detta händer när dagstemperaturen stiger över fryspunkten och nattemperaturen faller under frysning, vanligtvis mellan mitten av februari och mitten av april, beroende på plats. Ett enda träd kan producera cirka 20 liter saft under den korta säsongen, som kan pågå  i fyra till sex veckor.

Ren lönnsirap som säljs i butiker identifieras genom klass och går från ljus till mörk.

Hälsofördelar med lönnsirap

Ren lönnsirap har ett antal hälsofördelar.

Den är rik på mineraler som kalcium, kalium, mangan, magnesium, fosfor, zink och järn. Den innehåller också vitaminerna B2, B5, B6, niacin, biotin och folsyra, samt spårmängder av aminosyror.

En studie avslöjar att lönnsirap är full av sackaros och glukos, liksom andra komponenter som oligosackarider och organiska syror. Ren lönnsirap kan också innehålla olika fenolföreningar såsom lignaner och kumarin, quebecol och ginnalin, som kan ha förmågan att sänka blodsockernivåerna, samt uppvisa en cancerframkallande effekt.

För att dra nytta av ren lönnsirapens fördelaktiga egenskaper, när du köper lönnsirap, titta på ingrediensetiketten. Se till att det står “ren lönnsirap” eller “lönnsirap.” Om det finns fler ingredienser är produkten inte ren lönnsirap och kan innehålla tillsatt socker.

Vad gör lönnsirap nyttigt?

Förutom att vara fri från artificiella tillsatser eller sötningsmedel, har ren lönnsirap många näringsmässiga fördelar och innehåller upp till 24 olika antioxidanter. Den är rik på vitaminer och mineraler som mangan, kalcium, kalium, magnesium, zink, koppar, riboflavin, fosfor och järn. Den innehåller också vitaminerna B2, B5, B6, niacin, biotin och folsyra, liksom spårmängder av aminosyror – byggstenarna i protein.

En studie fann att lönnsirap innehöll 54 fördelaktiga föreningar.

Dessa föreningar produceras naturligt under kokpunkten för saften när lönnsirap skapas. Dessa identifierade kemiska föreningar inklusive har visats ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att förhindra sjukdomar som diabetes, cancer, hjärtsjukdom och Alzheimers.

Studier har visat att ju mörkare lönnsirap, desto högre är dess innehåll av antioxidanter och mineraler. Lönnsirap är också ganska unik jämfört med socker och många andra sötningsmedel eftersom det anses vara ett lågt glykemiskt index (G.I) mat.

Det glykemiska indexet är ett mått på hur snabbt vissa livsmedel höjer blodsockernivån). Livsmedel med ett glykemiskt index på 55 eller lägre beskrivs som ”låg G.I” mat, ren lönnsirap har ett glykemiskt index på 54, så anses därför vara en låg G.I mat.

Som jämförelse har honung ett G.I på 58 och vitt bordssocker har en G.I på 65. Även om det finns glukos i lönnsirap är inte innehållet lika högt som raffinerat vitsocker och fruktoshalten i lönnsirap bryts ner i levern snarare än i magen som med raffinerat socker. Detta är vad som gör lönnsirap en lägre G.I-mat, som när den bryts ner i kroppen orsakar den inte insulinnivåerna på samma sätt som raffinerade sockerarter.

Lönnsirap är inte hälsosammare än socker

Ren lönnsirap är ett bättre val än pannkakssirap, men det är verkligen ingen hälsokost. Det anses vara ett “tillsatt socker” i din kost. Men föreskrifter om hur lönnsirap sockerarter listas på näringsfaktaetiketter kan leda till viss konsumentförvirring.

Om lönnsirap är en ingrediens i en färdig mat såsom granola eller granola-barer, kommer sockerarterna som den bidrar med att listas under linjen “tillsatt socker” som krävs. Och om du häller lite lönnsirap i din havregryn eller häller över pannkakor, skulle den lönnsirapen räknas till ditt dagliga tillsatta sockerintag.

Den dagliga gränsen för “tillsatt socker” är inte mer än 10 procent av dina dagliga kalorier, eller 50 gram för någon på en diet med 2000 kalorier.

Men om du tittar på näringsfaktaetiketten på en flaska lönnsirap ser du inte en rad som säger “innehåller X gram tillsatt socker” – men kolumnen Dagligt värde visar en procentsats. Varför?

Det är förvirrande, men det enklaste sättet att tänka på det är att lönnsirap är socker, så det räknas med i ditt dagliga intag av tillsatt socker, men det innehåller inte tillsatt socker.

Varje matsked har cirka 50 kalorier och 12 gram sockerarter.

Slutsatsen är alltså att lönnsirap har ett antal hälsofördelar, men samtidigt innehåller lönnsirap sockerarter som bryts ned i kroppen som socker. Därför bör du konsumera lönnsirap med måtta för att du inte ska få i dig för mycket socker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *