Tuesday, September 21
Shadow

Är Mango Nyttigt? Här är Svaret!

Mango är en enormt populär frukt runtom i hela världen. Den är söt, uppfriskande, och väldigt god.

Men är mango nyttigt?

Svaret på den frågan är ja! I denna artikel tittar vi närmare på hälsofördelarna som mango erbjuder.

Stöder allmänt välbefinnande

Mango är en tropisk frukt som är medlem i cashewfamiljen. Till att börja med innehåller mango antioxidanter. Antioxidanter spelar en viktig roll för att skydda celler från skadliga fria radikaler. Att äta antioxidantrika livsmedel som mango, blåbär och jordgubbar är ett enkelt sätt att stödja en hälsosam livsstil.

Bra för huden

Att äta mango är ett utmärkt sätt att förbättra din hud inifrån och ut. Mango är rik på C-vitamin, som spelar en viktig roll i hudens hälsa och till och med kan minska tecken på åldrande. Vitamin A i mango är också nyckeln till utveckling och underhåll av flera typer av epitelvävnader, inklusive hud, hår och talgkörtlar. De senare, som är fästa vid hårsäckarna, hjälper till att hålla håret fuktigt och friskt. En portion mango ger också cirka 75% av det dagliga minsta C-vitaminintaget. Detta näringsämne behövs för att producera kollagen, en typ av vävnad som ger huden dess elasticitet och hjälper till att förhindra rynkor och hängande.

Förbättrar ditt immunsystem

Tillsammans med sitt höga vitamin C och antioxidantinnehåll har en enda portion av mango också cirka 10% av vår dagliga dos av vitamin A. Som ett resultat stödjer mango ett hälsosamt immunsystem.

Hjälper dig att känna dig mätt längre

En av fördelarna med mango är att kunna hjälpa till med viktminskning. En servering med en kopp mango har 2,6 gram fiber, vilket kan hjälpa dig att känna dig mätt längre. Dessutom är det en utmärkt ersättning för skräpmat när du är på humör för något sött! En sak att notera – mango innehåller mycket socker, så gå inte överbord.

Hjälper barns utveckling

En portion mango innefåller flera näringsämnen för att stödja din barns hälsosamma utveckling. En poertion av denna underbara frukt har betydande mängder vitala vitaminer och mineraler som vitamin C, A, B6 och folat, och många andra.

Hjälper till med matsmältningen

Fiber är ett måste för att främja ett hälsosamt matsmältningssystem och innehåller en god mängd fibrer. Att äta mer fiber kan göra allt från att hålla dig mätt till att kontrollera blodsockret, sänka kolesterolet – och kan till och med hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdomar.

I en studie om personer med kronisk förstoppning visade sig att konsumtion av mango kan vara mer användbart än att ta en motsvarande mängd isolerad fiber. Det är dock viktigt att notera att mango kan utlösa gas och uppblåsthet hos vissa, särskilt de med irritabelt tarmsyndrom.

Bra för ögonhälsan

Mango innehåller karotenoiderna lutein och zeaxanthin samt vitamin A och betakaroten, som alla är avgörande för att stödja ögons hälsa och upprätthålla synen.

Antioxidanterna lutein och zeaxantin som finns i mango hjälper dina ögon på flera sätt. De två naturliga föreningarna, som skyddar näthinnan och linsen, har visat sig öka visuellt räckvidd, minska obehag från bländning, förbättra den visuella kontrasten och minska den tid det tar ögonen att återhämta sig från strålningen från starka ljus.

Dessa skyddar också ögonen från skadliga ultravioletta strålar och bekämpar eller bromsar utvecklingen av grå starr och makuladegeneration.

Kan bidra till att minska cancerrisken

Enligt nya studier kan tillägg av mango i din kost hjälpa till att minska risken för vissa typer av cancer och minska inflammation i kroppen. Frukten förpackar över ett dussin typer av polyfenoler. Dessa växtföreningar har antioxidantaktivitet som skyddar celler från DNA-skador som kan leda till degenerativa sjukdomar, inklusive typ 2-diabetes och cancer.

Innehåller mycket näring

Mango innehåller mycket näring som är viktigt för människors hälsa. Från fiber till vitaminer och den fantastiska smaken däremellan. Förutom att ha alla typer av vitaminer och mineraler har mango även lite fett och har bara cirka 100 kalorier per portion.

 

Förbättrar reglering av blodsocker

Det kanske verkar osannolikt att en söt mango skulle förbättra blodsockret, men har faktiskt studier fastställt. I slutet av studien hade deltagarna lägre blodsockernivåer än när de inledde experimentet. Forskare misstänker att bioaktiva komponenter i frukten, inklusive antioxidanter, kan vara anledningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *