Tuesday, September 21
Shadow

Är Jordnötter Nyttigt? Här är Svaret!

Jordnötter är en av de mest populära nötterna i USA och runtom i världen.

Efter att européerna upptäckte jordnötter i Brasilien hjälpte de till att sprida odlingen av denna nöt i Nordamerika och Asien.

Men är jordnötter nyttigt?

Svaret på den frågan är ja! Jordnötter har stora näringsmässiga fördelar som gör dem till en viktig del av en hälsosam kost. I denna artikel tittar vi närmare på vad som gör jordnötter så nyttiga och vilka hälsofördelar denna nöt erbjuder.

Jordnötter är en utmärkt källa till biotin

Biotin anses tekniskt vara en del av vitamin B-komplexet. Biotin ett enormt fördelaktigt näringsämne för ditt fysiologiska välbefinnande. Biotin är involverat i dussintals enzymatiska reaktioner i kroppen, inklusive processer som reglerar expressionen av dina gener.

Forskning tyder på att biotin kan vara till nytta för behandling av multipel skleros, diabetes och vissa hjärnförhållanden. Dessutom är det viktigt att få tillräckligt med biotin för gravida kvinnor eftersom även mild biotinbrist kan öka risken för medfödda fosterskador avsevärt. Det rekommenderas att vuxna strävar efter att få 30 mikrogram biotin per dag. En portion jordnötter innehåller mer än 26 mikrogram, eller 88% av ditt dagliga värde (DV) för näringsämnet.

Jordnötter innehåller hälsosamma enkelomättade fetter för hjärtat

Jordnötter får ibland ett dåligt rykta på grund av deras höga fettinnehåll. Emellertid är typerna av fetter i jordnötter faktiskt den hjärt-nyttiga och hälsosamma sorten. Till exempel innehåller jordnötter 80% omättat fett till 20% mättat fett, en liknande profil som olivolja. Typen av omättat fett är övervägande enomättade fetter, som har förknippats med lägre kardiovaskulär risk. Att få massor av enomättade fetter i din kost främjar artärrensningsprocessen som håller blodet flödande och minskar risken för hjärtinfarkt eller stroke.

Jordnötter innehåller antioxidanter

Antioxidanter är en klass av molekyler som neutraliserar fria radikaler, de instabila molekylerna som kan orsaka skador på dina celler. Överdriven aktivitet med fria radikaler har föreslagits som en möjlig mekanism för bildandet av cancerceller, vilket innebär att mycket antioxidanter kan sänka din cancerrisk.

Rött vin är välkänt för sitt antioxidantinnehåll och det är en utmärkt källa till den kraftfulla antioxidanten resveratrol. Jordnötter är dock en annan potent men mindre känd näringskälla. I djurstudier har resveratrol associerats med ökat hjärnblodflöde, vilket minskar risken för stroke. Att äta jordnötter kan därför öka din resveratrolkonsumtion och potentiellt utnyttja dess fördelaktiga antioxidantkraft.

Att äta jordnötter kan skydda dig mot gallsten

Vissa människor löper högre risk för gallsten, inklusive kvinnor, överviktiga individer, personer över 40 år och de med en diet med högt kaloriinnehåll och raffinerade kolhydrater.

I en studie av sjuksköterskor fann forskare att konsumtion av större mängder nötter – särskilt jordnötter – sänkte risken för gallsten med 25%. Mer studier behövs göras för att identifiera vilka näringsämnen i jordnötter som hjälper till att skydda gallblåsan, men att äta minst en portion jordnötter per dag är förknippad med minskad risk för gallstenbildning.

Jordnötter innehåller koppar

Koppar är en spårmineral som anses vara ett viktigt mikronäringsämne. Även om det ofta förbises i kosten för många är koppar nödvändigt för flera viktiga fysiologiska processer i kroppen. I synnerhet utgör koppar en viktig del av enzymer som styr energiproduktion och neural aktivitet. I nervsystemet behövs koppar för neuroner för att skapa myelinhöljet som omsluter deras axoner och ökar hastigheten för neural överföring.

Att inte få i sig tillräckligt med koppar har förknippats med många hälsotillstånd. Även mild kopparbrist kan bidra till högre risk för hjärt-kärlsjukdom, medan konsumtion av tillräckliga mängder koppar kan sänka nivåerna av skadligt LDL-kolesterol.

Dessutom verkar koppar spela en roll vid neurodegenerativa tillstånd som Alzheimers och Parkinsons sjukdom. En portion jordnötter innehåller 0,42 mikrogram koppar, vilket uppgår till 47% av DV för mineralet.

Hälsosamma fetter

Jordnötter innehåller som sagt hälsosamma fetter som är en viktig del av en näringsrik diet.

Fettsyror är en viktig del av varje diet. De flesta av fetterna i jordnötter är enkelomättade och fleromättade fettsyror, som är en hälsosam typ av fett.

Konsumtion av enkelomättade fetter och fleromättade fetter istället för mättade och transfetter förbättrar blodkolesterolnivåer. Detta minskar i sin tur risken för hjärtsjukdomar och stroke.

Det finns också en liten mängd mättat fett i jordnötter. Mättat fett är mindre hälsosamt än omättat eller fleromättat. Läkare kopplar för mycket mättat fett med hjärt-kärlsjukdom. Som en konsekvens är det bäst att äta jordnötter med måtta för att få sina optimala hälsofördelar.

Kostfiber

Jordnötter är en bra källa till kostfiber. De innehåller 8,5 g per 100 g, vilket är ungefär en fjärdedel av en mans rekommenderade fiberintag eller en tredjedel för kvinnor.

De nuvarande kostriktlinjerna för amerikanska tillförlitliga källor rekommenderar att vuxna får följande mängder fiber per dag:

  • 34 g för män
  • 28 g för kvinnor

Fiber är ett hälsosamt näringsämne för hjärtat. Att att äta fiberrika livsmedel förbättrar kolesterolnivån i blodet och sänker risken för hjärtsjukdomar, stroke, fetma och typ 2-diabetes.

Är jordnötter nyttigt? Fördelar

Jordnötter är en utsökt proteinkälla för veganätare, och de är fyllda med fiber, antioxidanter och mineraler som magnesium och järn.

Det mesta av fettet som finns i jordnötter är enkel- och fleromättade fetter som hjälper till att sänka skadligt LDL-kolesterol. Massor av bevis kopplar tillbaka till jordnötter som är till nytta för hjärtat.

Jämfört med personer som inte åt jordnötter, hade människor som åt minst två portioner jordnötter varje vecka en minskad risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomen med 13 procent enligt en studie som gjorts.

Resultaten från andra studier visar att äta jordnötter som en del av en balanserad diet bidrar till en smalare midja. En studie som tittade på hälsotrenderna hos människor som åt jordnötter kontra de som inte gjorde det, i fem år fann att människor som åt mer nötter (inklusive jordnötter) gick upp mindre i vikt och minskade risken för fetma med 5 procent.

Dessutom visar en observationsstudie till och med att kvinnor med ett intag av jordnötssmör som var minst 5 gånger per vecka hade en minskad risk för typ 2-diabetes med 21 procent. Även om jordnötter innehåller mycket kalorier kan du känna dig mättare utan att äta för många eftersom de har fiber och protein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *