Monday, June 14
Shadow

Är Kiwi Nyttigt? Här är Svaret!

Kiwi är en populär och smaskig frukt med en utsökt sötma och uppfriskande smak. Det är en utmärkt källa till antioxidanter som ökar immuniteten och hjälper till att förhindra andningsbesvär som astma. Medan fibern främjar matsmältningshälsan förbättrar lutein och zeaxantin i kiwifrukter din syn.

Men är kiwi nyttigt?

Ja! Kiwi erbjuder en rad olika hälsofördelar som gör den väldigt nyttigt. I denna artikel ska vi tittanärmare på alla hälsofördelar som kiwi erbjuder.

Hjälper till att förbättra lungfunktionen hos personer med astma

Det höga C-vitamininnehållet i kiwi kan hjälpa till med astmabehandling. En studie visade att intag av kiwifrukt hade en skyddande effekt på barn med svårr andning och astma. I en annan studie visade sig frukter rik på detta näringsämne förbättra lungfunktionen hos barn

Kiwi är utmärkt för att förbättra andningsbesvär såsom astma. Om du vill utnyttja deras fördelar rekommenderar vi att du konsumerar dem mer än en eller två gånger i veckan

Kiwifrukt fungerar också fantastiskt bra för att öka din immunitet. Frukten hjälper till att bekämpa oxidativ stress och främjar positiva immunsvar. Studier visar att kiwifrukt kan minska svårighetsgraden och förekomsten av övre luftvägsinfektioner.

Främjar matsmältningen

Visstedu att konsumtion av kiwi främjar matsmältningen?

Fiber behandlar både förstoppning och lös avföring – två vanliga problem med matsmältningen. Kiwi innehåller också kalium, en viktig elektrolyt som också hjälper matsmältningssystemet.

En annan viktig bidragande faktor här är aktinidin, ett enzym som finns i kiwifrukt. Detta enzym hjälper också matsmältningen Actinidin i kiwi främjar också matsmältning av matproteiner. Med det sagt är det bra att äta kiwi om du har problem med matsmältningen.

Kan hjälpa cancerbehandling

I en studie visade kiwifruktextrakt lovande potential mot oral cancer. Frukten minskade också DNA-oxidativ skada

C-vitaminet i kiwifrukt bekämpar fria radikaler. En ökning av fria radikaler ökar dramatiskt cancerrisken. Fibern i kiwifrukt hälper också till att bekämpa cancer i matsmältningssystemet.

Andra kritiska grupper av föreningar i kiwi inkluderar sulforafan, isocyanat och indoler. Dessa är kända för att hämma verkan av cancerframkallande ämnen.

Främja hjärthälsa

Kiwifrukt är rik på kalium, ett näringsämne som är viktigt för hjärthälsan. Studier visar att detta näringsämne ensamt kan ha en dramatiskt skyddande effekt mot hjärtsjukdomar. I en studie hade individer som konsumerar 4 069 mg kalium per dag en 49 procent lägre risk för dödsfall av hjärtsjukdomar.

Intag av kiwifrukter hjälper också till att sänka blodtrycksnivån vilket är bra för hälsan. Konsumtion av två till tre kiwifrukter per dag kan sänka blodplättarnas hyperaktivitet och nivåerna av plasmalipider – två faktorer som kan orsaka kardiovaskulära problem.

Kan hjälpa Diabetesbehandling

Att inkludera kiwifrukt i en diet kan förbättra det glykemiska svaret, enligt forskning. Frukten har också högt vatteninnehåll, vilket gör det till ett perfekt tillskott till en diabetesdiet. Hundra gram frukt innehåller endast cirka 5 gram glukos. Följaktligen skulle dess effekt på blodglukos vara minimal. En mediumstor kiwi innehåller också 11 gram kolhydrater, vilket är på undersidan jämfört med de flesta andra frukter. Fibern i frukten hjälper också till att reglera blodsockernivån. Med det sagt är det ett lämpligt val av frukt för diabetiker.

Bekämpar inflammation

Kiwifrukter innehåller en peptid som heter kisspeptin och är känd för att bekämpa inflammation. I studier visade sig denna peptid bekämpa inflammation i kolonvävnaderna.

Det finns inga data ännu om frukten uppvisar antiinflammatoriska egenskaper mot någon annan form av inflammation, bortsett från tarmarnas.

Kan hjälpa till med viktminskning

Kiwi är en frukt som innehåller lite kalorier. De har lågt fettinnehåll och dessutom är de rika på fiber. Allt detta gör dem till ett perfekt tillskott till en viktminskningsdiet.

Det finns ingen direkt forskning om hur (eller om) kiwi kan bidra till viktminskning. Du kan ersätta andra kaloririka livsmedel i din kost med kiwi. Detta, tillsammans med träning och rätt vanor, kan hjälpa till med viktminskning. När det kommer till viktminskning finns det många olika faktorer som spelar en roll.

Främja ögonhälsa

Kiwifrukter är rika på C-vitamin vilket är en kraftfull antioxidant. Denna antioxidant håller cellerna och vävnaderna i dina ögon friska. Kiwi är också en bra källa till lutein och zeaxanthin, två kraftfulla antioxidanter som förbättrar ögonhälsan.

Om du spenderar mycket tid på att stirra på en skärm är det ännu mer anledning att lägga till kiwi till din diet. Forskning visar att konsumtion av sex till tio mg lutein om dagen kan hjälpa till att förhindra gråstarr och åldersrelaterad makuladegeneration. Kiwi är en liten källa som kan hjälpa dig att nå det målet.

Kan förhindra blodproppar

Det finns begränsad forskning här, men en studie visar att kiwifruktextrakt innehåller potenta blodplättskomponenter. Detta kan hjälpa till att förhindra stroke, hjärtinfarkt och andra hudsjukdomar.

Främjar sömn

Att äta kiwifrukt före du går och lägger dig. I en fyra veckors studie fick 24 män två kiwifrukter en timme innan sängen. I slutet av tidsperioden förbättrades deras sömnkvalitet med 42%.

Dessutom ökade deras totala sömntid med 13% och deras förmåga att sova hela natten utan att vakna förbättrades med 5% (25).

Kan förbättra hudens hälsa

Forskning om effekterna av kiwifrukt pågår fortfarande men kiwi innehåller vitamin C, vilket är viktigt för produktion av kollagen. Det producerar bindväv och stärker din hud.

Kiwi är bra för vätsketillförsel

En annan hälsofördel med kiwi är att den är återfuktande. Kiwi består till cirka 90 procent av vatten. Detta gör det till en bra frukt för människor som försöker tillgodose kroppens vätskebehov. Medan kiwi innehåller mycket vatten är det värt att notera att det inte ersätter vanligt vatten. Du behöver fortfarande dricka vatten hela dagen, och om du tränar behöver du ännu mer. Tänk på kiwi som en bonus vätskekälla.

Det hjälper till att stödja immunförsvaret

Kiwi är rik på C-vitamin, vilket betyder att det spelar en roll för att stödja ett hälsosamt immunsystem. Ett bra mål är att sikta på att få 75 milligram C-vitamin om dagen och en kiwi har 56 milligram vilket är nästan hela det behovet.

Att äta kiwi kan hjälpa till att minska inflammation

Kiwi är en bra källa till antioxidanter. Detta innebär att konsumtion av kiwi regelbundet kan hjälpa till att minska inflammation, vilket kan orsaka kognitiv nedgång, sjukdom och cancer om den är långvarig.

Vitaminer

 • Folsyra: Kiwi ger 10% av rekommenderat dagligt intag för folsyra, vilket är viktigt för blivande mödrar med flera för att producera röda blodkroppar.
 • C- b x: En portion kiwi ger kroppen 230% av RDA för C-vitamin, vilket hjälper till att läka sår, öka järnabsorptionen och öka immunförsvaret.
 • Vitamin E: Kiwi ger 10% RDA för vitamin E och minskar risken för hjärtsjukdom.
  Mineraler
 • Kalcium: Kiwi ger 5,5% av RDA för kalcium.
 • Koppar: Kiwi ger 8% av RDA för koppar.
 • Järn: Kiwi tillhandahåller 4% av RDA för järn.
 • Magnesium: Kiwi ger 6% av RDA för magnesium, vilket kan förbättra din energinivå.
 • Kalium: Kiwi hjälper till att underhålla vätska.
 • Zink: Kiwi hjälper till att hålla hår, hud, tänder och naglar friska.

Kan du äta skalet på kiwi?

Du kan äta skalet på kiwi, men tvätta försiktigt för att ta bort oönskade bekämpningsmedel! Gnugga det lite för att minimera håret. Huden ger faktiskt mer fiber till ditt mellanmål. Om du inte gillar den håriga exteriören kan du helt enkelt skära den och äta den med en sked.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *