Wednesday, July 6
Shadow

Är Pommes Frites Onyttigt?

Pommes frites har sitt ursprung i Europa, men är idag kanske mest förknippat med USA och Amerikansk fastfood.

Pommes frites har blivit en baskomponent i nästan alla snabbmat- och restaurangmenyer. Pommes frites är också extremt populärt runtom i hela världen och uppskattas tack vare dess goda smak och det faktum att den kan utlösa frisättningen av dopamin i hjärnan som får människor att ”må bra”; något som liknar vad som händer under drogmissbruk. Detta får kroppen att längta efter fler sådana livsmedel, eftersom hjärnan lurar oss genom hormonfrisättningen.

Är pommes frites onyttigt?

Det kanske inte kommer som en nyhet att pommes frites inte direkt är det nyttigaste du kan äta.

Pommes frites innehåller “tomma kalorier”, vilket innebär att de bara tillför kalorier till kroppen och har dåligt näringsvärde utan mineraler och vitaminer. Dessa tar plats i magen och minskar intaget av andra hälsosammare livsmedel. Att regelbundet äta pommes frites kan leda till övervikt, men givetvis är det mer än enbart en faktor som leder till övervikt, vilket är varför man kan säga att pommes frites kan vara en bidragande faktor till övervikt.

Vissa studier varnar för att förskolebarn och barn kan gå miste om värdefulla näringsämnen om de får fylla magen med tomma kalorier från fasta fetter och tillsatt socker.

Pommes frites innehåller stora mängder kolhydrater, mättade fetter och salter som inte bara är välsmakande utan ohälsosamma. Ju mer skräpmat och fett som konsumeras, till exempel fettet i pommes frites, desto högre är risken för att bli överviktig. Detta kan detta också öka kolesterolnivåerna i blodet.

Högt kolesterol i blodet är en viktig riskfaktor för typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar, med mera. Detsamma gäller för kolhydrater, som när de konsumeras för mycket kan potentiellt orsaka cancer, diabetes och hjärtsjukdomar. Höga saltnivåer (med högt natrium) i pommes frites utsätter människor för högt blodtryck som kan leda till långvariga ogynnsamma hälsotillstånd som påverkar hjärtat och njurarna.

Pommes frites (och till och med potatischips) bereds genom hög temperatur tillagning eller stekning (över 120 ° C), vilket ger upphov till en kemikalie som kallas akrylamid. Studier klassar akrylamid som ett ”troligt mänskligt cancerframkallande ämne”, eftersom laboratoriestudier på gnagare har visat på många cancertyper. Även om studieforskning på människor fortfarande pågår har WHO lyft fram människors hälsoproblem från akrylamid. Gravida kvinnor och ammande mammor rekommenderas särskilt att undvika snabbmat, som pommes frites.

De är läckra och frestande, salta och läckra – men också en av de värsta livsmedel du kan njuta av, särskilt om du försöker gå ner i vikt eller anta en mer hälsosam livsstil

Bör du äta pommes frites?

Enstaka konsumtion av pommes frites kommer inte att skada dig, men om du äter det flera gånger i veckan kan det vara lämpligt att tänka till. Här är ett antal punkter sammanfattade som du du bör veta, som förklarar varför pommes frites ses om onyttigt.

  • En studie fann att att äta stekt potatis som pommes frites mer än två gånger i veckan kan öka din dödsrisk dubbelt.
  • Det finns flera teorier om varför pommes frites är så dåliga för din kropp, men en är att transfetter och natrium som finns i denna mat ökar risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, fetma, högt blodtryck och diabetes.
  • Stekning och fritering av potatis kan frigöra en kemikalie som kallas akrylamid, som är kopplad till cancerrisker hos djur.
  • Det mättade fettet i pommes frites höjer nivåerna av “dåligt” kolesterol, vilket kan bilda blodproppar som fäster vid väggarna i dina artärer och förhindrar att alla delar av kroppen får blod. Med tiden kan denna uppbyggnad leda till stroke och hjärtinfarkt.
  • En vanlig potatis innehåller kolhydrater som kan få ditt insulin att spika vilket gör dig mer benägen för sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdom. Att äta en pommes någon gång då och då är okej, men att äta pommes frites flera gånger i veckan ger lite mer än snabbförbränningsenergi som är mer sannolikt att lagras som fett i kroppen.
  • Mycket pommes frites är dåliga för alla som har glutenintolerans, celiaki och till och med mjölkallergier. Anledningen till detta är att den vegetabiliska oljan som används för att steka dessa potatisar ofta innehåller vete och till och med mejeriprodukter.
  • Om du är gravid eller ammar är dextros majssocker som finns i mycket snabbmat som pommes frites inte att rekommendera. Denna ingrediens har kopplats till ökningar i blodsockret och lägre nivåer av fettabsorption och är också otroligt dåligt för alla med leverproblem.
  • All denna dextros bara är tillsatt socker som kan bidra till snabbare viktökning. Så medan du kanske hoppar över efterrätten kan det faktiskt vara värre att äta pommes frites för dina viktminskningsmål.
  • En annan anledning till att pommes frites inte är så bra stora mängder är att de kan innehålla GMO-hydrerad sojabönolja, som har fytoöstrogener som kan ha negativ effekt på dina hormoner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *