Monday, May 10
Shadow

Är Torkad Frukt Nyttigt?

Torkad frukt har länge använts som en källa till vitaminer och mineraler som kan hålla och konsumeras året runt. Faktum är att människor har ätit torkad frukt i mer än tusen år.

Oavsett om det används i bakat bröd, läggs till spårblandning eller uppskattas på egen hand är torkad frukt onekligen populärt över hela världen.

Det finns olika metoder för att torka frukt. En av de äldsta är att lägga din frukt i solen och vrida dem regelbundet för att säkerställa att fukten förångas jämnt. Bakning i ugn påskyndar torkningsprocessen, men det är lätt att bränna frukten om du inte är försiktig. En modern metod är att använda en mattorkare. De är snabba, effektiva och tar det mesta av gissningarna ur processen för perfekta resultat varje gång.

Oavsett vilken torkningsmetod som används är slutprodukten en mat som är mer hållbar, motståndskraftig mot sönderfall och extremt smakfull. Men är det nyttigt? För att svara på det är det viktigt att undersöka näringsfakta för torkad frukt närmare.

Näringsinformation för torkad frukt

Det finns ett stort utbud av torkade frukter på marknaden, alla med olika näringsprofiler.

En kopp blandad torkad frukt innehåller ungefär:

 • Kalorier: 480
 • Protein: 4 gram
 • Fett: 0 gram
 • Kolhydrater: 112 gram
 • Fiber: 8 gram
 • Socker: 92 gram

Generellt sett inkluderar de vanligaste mikronäringsämnena i torkad frukt:

 • Vitamin A
 • C-vitamin
 • Kalcium
 • Järn
 • Kalium

Men givetvis är det viktigt att poängtera att olika torkade frukter har olika näringsvärden.

Till exempel innehåller russin särskilt mycket vitamin C och järn. Katrinplommon, å andra sidan, har mer vitamin A.

Potentiella hälsofördelar med torkad frukt

Mikronäringsämnena i torkad frukt har kopplats till några olika hälsofördelar. Det betyder att dessa söta godisar inte bara är tomma kalorier.

Ögonhälsa

Vitaminerna C och A har visat sig vara fördelaktiga för att förhindra och bromsa utvecklingen av grå starr. C-vitamin har också associerats med förebyggande av åldersrelaterad makuladegeneration.

Hälsosam graviditet

En diet rik på järn har visat sig vara avgörande för en hälsosam graviditet. Under graviditeten måste kroppen absorbera stora mängder järn, vilket innebär att mer måste konsumeras än vanligt. Prova torkade aprikoser för järn, eftersom en kopp ger omkring 3,5 mg.

Potentiella risker med torkad frukt

För nästan alla typer av torkad frukt där ute kommer hälsoproblem med sina höga koncentrationer av socker, kolhydrater och kalorier. När du torkar frukt koncentrerar du alla näringsämnen i ett mindre paket. Det betyder att du äter mindre torkad frukt i vikt för att nå samma kaloritröskel för färsk frukt.

Medan torkad frukt innehåller mycket fiber kan dess höga sockerinnehåll faktiskt leda till viktökning. Färsk frukt är ett bättre alternativ. I färsk frukt åtföljs den höga fiberhalten av en hög vattenhalt. Båda dessa faktorer hjälper dig att känna dig mätt snabbare och därmed konsumera färre totala kalorier.

Problem med diabetes

Personer med diabetes måste vara uppmärksamma på torkad frukt. All frukt, färsk eller torkad, måste tas med när du planerar din måltidsplan. Särskilt torkad frukt bör endast konsumeras i små portioner.

Ökar näringsintaget

Att äta mer torkad frukt än färsk frukt kan ge mer näringsämnen till kroppen. Torkningsprocessen kondenserar näringsämnen i frukten. Det kan ge mer kalium, folat och magnesium för att nämna några.

Förhindrar och kontrollerar diabetes

Trots att den innehåller mycket socker kan torkad frukt förhindra och minska risken för diabetes. Vanliga torkade frukter som russin har antioxidanter.

Antioxidanter i torkad frukt kan förbättra insulinsvaret. De kan också förhindra oxidativ stress och inflammation i bukspottkörteln.

Ökar immunförsvaret

För en snabb boost av immunsystemet kan torkade gojibär hjälpa till. De betraktas som supermat som innehåller järn, vitamin A och vitamin C. De har också lägre kaloriinnehåll och kolhydratinnehåll.

C-vitaminet i torkad frukt förstärker inte bara immunförsvaret. Det förbättrar också hudkvaliteten och bekämpar infektioner.

Förbättrar kolon och matsmältningshälsa

Torkad frukt kan hjälpa till att förbättra matsmältningen. Dem har prebiotisk fiber och detta hjälper de friska bakterierna att hålla mag-tarmkanalen igång.

Katrinplommon eller torkade plommon innehåller mycket kalium, vitamin A, vitamin K och fiber. Det är ett välkänt naturligt laxermedel. De kan förbättra förstoppningssymtom. De kan också förbättra avföringens konsistens och frekvens.

Minskar ångest och depression

Torkade gojibär kan också minska ångest och depression. Polysackariderna i gojibär kan öka melatonin- och / eller serotoninnivåerna. Detta skulle minska ångest och depression. Antioxidanterna i gojibär kan också lindra ångest och förbättra minnet.

Hjälper friska graviditeter

Att äta torkade dadlar kan hjälpa till smidigt arbete och leverans. Det kan hjälpa livmoderhalsen att utvidga sig under de senaste månaderna av graviditeten. Detta kan minska riskerna för inducerad arbetskraft.

Dadlar har också andra fördelar för gravida kvinnor. De har kalium, järn och fiber. Torkade dadlar är bland de bästa antioxidantkällorna. Att äta dem ökar inte blodsockernivån.

Främjar viktminskning

Vissa torkade frukter som aprikoser, dadlar, katrinplommon och russin kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen. Ökad ämnesomsättning kan förbättra energi och främja viktminskning.

Torkad frukt kan hålla sötsuget i schack. De kan mätta magen i ett par timmar. Istället för att småäta ohälsosamma sockerfyllda livsmedel är torkad frukt det bättre alternativet. En förbättrad matsmältningskanal på grund av torkad frukt kan också förhindra uppblåsthet.

Förebyggande av osteoporos – benskörhet

Kalcium är viktigt för att bibehålla friska ben, särskilt om du försöker förhindra uppkomsten av benskörhet. En torkad frukt som innehåller en utmärkt kalciummängd är kiwi.

Kvinnor kan dra största nytta av torkad frukt, särskilt för sina ben. Det beror på att osteoporos, benskörhet ofta drabbar fler kvinnor än män.

Att äta torkad frukt kan bidra till att minska risken för benskörhet. Katrinplommon hjälper till att undertrycka benfördelning, särskilt hos äldre kvinnor. Detta ger benen tillräckligt med tid för att återhämta sig igen.

Förbättrar hjärthälsan

Torkad frukt kan också förbättra hjärthälsan. Torkad frukt innehåller mer antioxidanter än lika mycket färsk frukt, mätt i vikt. Dessa komponenter är viktiga delar för att hålla ditt hjärta friskt.

Torkade tranbär kan hjälpa till att förhindra blodproppar. Detta kan hjälpa till att hålla ett jämnt blodflöde från hjärtat genom hela kroppen.

Håller huden frisk

Att integrera mer torkad frukt i dieter kan också hålla huden frisk och frisk. Torkad mango ger omega 3 och andra feta näringsämnen som hjälper till att förbättra hudkvaliteten. Russin har resveratrol, som är en naturlig hudåldershämmare.

Förhindrar anemi och högt blodtryck

Många sorters torkad frukt som aprikoser är rik på kalium. Det hjälper till att förhindra högt blodtryck och hjärtklappning.

Järn finns också i aprikoser, katrinplommon och russin. Ökat järnintag genom torkad frukt kan bidra till att minska riskerna för anemi. Detta gör torkad frukt till en viktig del av vegan- och graviditetsdieter.

Minskar riskerna med psykiska sjukdomar

Torkade bär som jordgubbar och blåbär kan hjälpa till att främja mental hälsa. De innehåller mycket antioxidanter, vilket kan hjälpa till att förhindra minnesförlust och andra psykiska sjukdomar. Dessa är bäst för äldre som är mer mottagliga för demens.

Ökar energi

Det finns en anledning till att många energi bars har torkad frukt i sig. Det beror på att det kan ge en energiboost. Det kan därför vara bra att ta ett snabbt mellanmål av torkade russin, körsbär och aprikoser mellan måltiderna. De kan ge tillräckligt med energi för att hålla energin uppe under en hektisk dag.

Saker att tänka på när man äter torkad frukt

Trots fördelarna med torkad frukt finns det fortfarande några saker att tänka på innan du äter dem.

Ät inte karamelliserad frukt. Sirap och socker tillsätts ofta i torkad frukt för att göra dem mer tilltalande. De kan smaka bättre, men de är inte friska. De kan i stället leda till negativa effekter.

Överväg att göra torkad frukt hemma. Ingenting slår hemlagad mat. Att torka frukt hemma är bäst eftersom det inte har några skadliga tillsatser.

Undvik allergiska reaktioner. Personer med allergier mot vissa frukter bör undvika spårblandning eller blandade torkade frukter.
För mycket är dåligt. Frukt, oavsett om det är torkat eller inte, innehåller fortfarande kalorier och naturligt socker. När det äts i överskott kan det göra mer skada än nytta. Det är bäst att äta dem måttligt.

Använd dem inte som den viktigaste näringskällan. Bortsett från att äta dem i små mängder, får torkad frukt inte vara den enda näringskällan. De äts bäst med andra hälsosamma livsmedel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *