Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Bananer?

Den gula frukten är oerhört populär, oavsett om du gillar dem på din gröt på morgonen eller rakt upp och ner som ett snabbt mellanmål.

Men det finns en märklig myt om bananer. En del människor säger att om du äter för många bananer kan det vara farligt – till och med dödligt. Men stämmer detta verkligen? Är det farligt att äta för mycket bananer?

Myten säger att på grund av halterna av kalium i bananer, om du äter för många, kan du potentiellt “överdosera” och bli allvarligt sjuk. Det finns rykten att sex bananer tillräckligt för att vara farligt för kroppen.

För att äta tillräckligt med bananer för att nå upp till en kaliumnivå där ditt hjärta skulle sluta, måste du äta cirka 400 bananer, eftersom var och en innehåller cirka 450 mg (med ditt rekommenderade dagliga kaliumintag sitter på 3 500 mg). De enda som potentiellt kan se komplikationer efter att ha ätit bananer är människor som redan har njurproblem. Detta beror på att deras kropp inte naturligt filtrerar bort något överskott av mineralet som kroppen annars gör.

En del människor har också uttryckt oro över strålningen i bananer. Men i praktiken motsvarar mängden strålning som finns i en banan 1/100 000: e av det som vi upplever i en CT-skanning. När det gäller kalium är det faktiskt oerhört bra för hjärtat i de flesta fall. I stora mängder skulle effekterna inkludera oregelbunden hjärtslag, magsmärta, illamående och diarré. Men så länge du håller dig under 400 bananer per dag ska det inte vara några problem. Men generellt sätt är det inte bra att överäta någonting, och därför bör du undvika att äta för många bananer också.

Nedan kan du läsa om några av de eventuella bi effekterna bananer kan ge.  Notera att generellt sätt är det helt säkert att äta banan, och du ska inte behöva oroa dig för att äta för många, för det krävs en hel del för att komma upp i de nivåerna. Primärt beror dessa saker inte enbart på banan, men även många andra faktorer också.

Tandproblem

Bananer är höga i både kolhydrater och socker. Att äta för många av dem kan resultera i tandproblem som tandröta och erosion av tandemaljen.

Bristen på fett

För att fungera korrekt behöver din kropp hälsosamma fetter. Bananer innehåller inga fetter, så du bör balansera din diet med lax, olivolja, avokado och nötter.

Förstoppning

Dessa gula frukter kan påverka din hälsa och orsaka förstoppning.

Diabetes

Banan innehåller en stor mängd socker. Överkonsumtion av bananer kan öka risken för att utveckla diabetes.

Migrän

Det är en av de vanliga negativa effekterna av dessa gula frukter som de flesta av oss inte är medvetna om. Bananer innehåller tyramin som kan påverka din hälsa och orsaka svår huvudvärk.

Allergi

Om du är allergisk mot avokado, kiwi eller kastanj kan du också vara allergisk mot bananer.

Sömnproblem

Ät inte bananer innan du lägger dig, eftersom det kan leda till sömnlöshet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *