Shadow

Är Det Farligt att Äta för Mycket Rabarber?

Rabarber är en unik trevlig växt som tillhör växten Polygonaceae. Botaniskt sett är det en örtartad perenn med blad som växer upp från toppen av den tjocka rhizomen. Det är en grönsak men används främst som en frukt i kulinarisk matlagning.

Rabarberns bladstjälkar används som efterrätt eller som ingrediens i söta rätter. Rabarberasmak liknar grönt äpple och ibland läggs mer socker till för att göra dem ännu sötare. Rabarber är en utmärkt källa för många näringsämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter, fytoämnen och polyfenoler, etc. som ger ett antal hälso- och skönhetsfördelar. Även om rabarber är bra för oss och ger ett antal fördelar, rekommenderas det att konsumera dem med måtta. Detta beror på att alltför mycket av allt är dåligt och samma sak gäller rabarber. I denna artikel går vi in i detalj om rabarber och om det är farligt att äta för mycket av denna planta.

Är rabarber giftig?

Ja och nej. Stjälkarna är helt säkra att äta. Du kan till och med njuta av dem råa – men ha i åtanke att de är väldigt syrliga!

Bladen är en annan historia. De innehåller en kemikalie som kallas oxalsyra som när den konsumeras i stora mängder kan vara dödlig. Enligt National Geographic binder oxalsyra sig till kalciumjoner i ditt blod och gör dem ineffektiva. Denna process kan leda till njurproblem eller till och med dödsfall.

Faktum är att du skulle behöva äta flera kilo rabarberblad för att nå en giftig nivå – så känn inte att du behöver kasta hela partiet om lite blad hamnar i rabarberpajen. Men undvik att äta bladen hela – även ett fåtal kan få dig att känna dig sjuk.

Och om du odlar rabarber i trädgården, håll hunden borta från lappen. De flesta husdjur är mycket mindre än människor, så det tar mycket få rabarberblad att göra skador. Vill du lära dig mer om livsmedel som kan vara giftiga? Ta reda på om de farligaste livsmedel på planeten.

Rabarber innehåller lite C-vitamin, lite kalcium och fiber, men det är inte poängen med rabarber … I stället har den ett fantastiskt smakspektrum.

Visst måste du äta en hel del rabarber för att få konsekvenser av rabarberns gifter, men faktum är att det aldrig är bra att konsumera för mycket av någonting.

1. För mycket kostfiber är dåligt för magen

Att konsumera rabarber regelbundet och måttligt har visat sig vara mycket fördelaktigt för magen och hjälper till att hålla vårt matsmältningssystem friskt. Denna fördel med rabarber beror främst på närvaron av kostfibrer i dem. De kostfibrer som finns i rabarberen fungerar som ett naturligt laxermedel, förbättrar tarmrörelsen och säkerställer en smidig eliminering av avföringen från vårt system. Detta ger inte bara befrielse från förstoppning utan hjälper också till att behandla olika gastrointestinala problem som buksmärta, irriterande tarmsyndrom, gas, uppblåsthet, flatulens, etc.

Även om kostfibrer är bra för vår matsmältningshälsa, rekommenderas det att konsumera rabarber måttligt. Detta beror på att den höga nivån av kostfibrer är dålig för vårt system och kan ge upphov till problem som tarmgas, tarmblockering och dålig absorption av näringsämnen etc.

Kostfibrer är också kända för att absorbera överskott av vatten från vårt system. Denna egenskap hos kostfibrer hjälper till att minska risken för diarré. Men om du tar för många dietfibrer och inte dricker tillräckligt med vatten kan det orsaka uttorkning i kroppen och kan ge upphov till problem som matsmältningsbesvär, ökad risk för förstoppning och diarré, muskelkram, etc.

2.För mycket antioxidanter är dåligt

Rabarber är en utmärkt källa för många antioxidanter som C-vitamin, A-vitamin och andra antioxidantföreningar som phytonutrients och polyfenoler, etc. och närvaron av dessa föreningar gör dem mycket fördelaktiga för vår hälsa.

Antioxidanter som finns i rabarberfrukten kämpar mot de fria radikalerna i vår kropp, stabiliserar dem och förhindrar dem från att orsaka oxidativ skada på våra celler och minskar därmed risken för olika cancerformer. De är också effektiva för att eliminera toxiner från vårt system och hjälper därmed till att minska bördan från våra vitala organ som lever och njurar.

Utöver detta ger antioxidanter också ett antal andra fördelar som stärker vårt immunsystem, förbättrar kognitiva funktioner, förbättrar det kardiovaskulära systemet, minskar risken för neurodegenerativa störningar, etc.

Även om antioxidanter är bra och ger ett antal fördelar är det tillrådligt att konsumera rabarber med mått.

Detta beror på att den höga nivån av antioxidanter i vårt system kan göra mer skada än det goda. Enligt en undersökning utförd av National Cancer Institute, konstaterades det att rökare som tog betakarotentillskott i över en längre tid var mer benägna att utveckla lungcancer jämfört med dem som inte gjorde det. En annan studie som utförts av kontorets kosttillskott fann att en hög E-vitaminnivå i vårt system kan öka risken för hemorragisk stroke.

Denna negativa effekt av antioxidanten beror främst på att antioxidanter i överdriven mängd inte bara riktar sig mot cancercellerna utan också börjar rikta in sig på de friska cellerna runt dem och orsaka oxidativ skada på dem och därmed öka risken för olika cancerformer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *