Saturday, July 13
Shadow

Flyttstädning – Bästa Tips & Guide

Så glad för hjälpen, efter vi flyttat från det gamla köket. Ett nytt hus eller en ny lägenhet erbjuder så många möjligheter. Kala väggar, ett stilrent utrymme och en bar duk som du kan skapa ett hem på. Men innan du kommer igång med de roliga delarna med att flytta till en ny plats måste du ta hand om grunderna. Nämligen det nya hemmet djupstädat.

Oavsett om du hyr eller köper, flytta in städning (eller förflyttning i städning, om du har lite spelrum med din timing) är en stor nödvändighet. Den eller de som bodde där före dig, oavsett hur välmenande de var, lämnade oundvikligen efter sig lite smuts och damm som du vill ta hand om innan du verkligen bosätter dig. Om du inte precis har flyttat in till helt ny konstruktion, det blanka bladet är inte riktigt så tomt som det ser ut.

Att städa ett hus innan du flyttar in är den perfekta vägen att gå, eftersom du inte kommer att ha den extra svårigheten att behöva gå runt en massa möbler och lådor. Men om du måste vänta tills du flyttar är det bra – hoppa bara inte över städningen helt. Detsamma gäller om ett städteam kom igenom innan du fick nycklarna. Det här är ett hörn du bara inte vill klippa.

Det finns en hel del steg för att flytta på städningen, men du borde kunna få din plats att se så glänsande och ny ut som möjligt på bara en dag eller två med lite armbågsfett och kanske ytterligare ett par hjälpande händer (tack, mamma!) . Här är några tips för att komma igång.

1. Städa högt innan du städar lågt

Damm sprids inte bara till golv och bänkskivor. Takfläktar, takbelysningsarmaturer, hyllor och andra funktioner nära taket är lika benägna att bli smutsiga, men de (a) städas inte lika ofta och (b) tenderar att strö smuts och damm på utrymmet under dem när de äntligen får en skrubb ner. Eftersom rengöring av dessa högt uppsatta funktioner oundvikligen kommer att leda till att området under dem också blir lite smutsigt, börja högst upp i varje rum och arbeta dig sedan ner.

Proffstips: 

Takfläkt är ökända för att regna ner damm. För att minimera skadorna, skjut ett gammalt örngott över varje blad och torka bort från mitten av fixturen med insidan av örngotts översta lager. Det mesta av det som rinner ut kommer att samlas i fodralet, som du bara kan rengöra eller slänga när du är klar.

2. Om du städar efter flytt, gör kylen först

Det finns vissa saker du kan skjuta upp medan du får allt städat, men att förvara din färskvara är inte en av dem. Innan du kommer till allt annat, börja med att desinficera ditt nya kylskåp. Eftersom det är fritt från all mat bör det inte ta mer än 20 minuter. Ta bort hyllorna och lådorna om du kan och rengör dem individuellt med tvål och varmt vatten. För insidan av kylen, gör en lösning av lika delar vatten och vit vinäger, och använd en ren trasa för att skrubba ner alla ytor. Om det finns något som har fastnat på smuts att ta bort, låt vatten/vinägerlösningen sitta och dra in en stund. Se till att hyllorna är helt torra och sätt tillbaka dem i kylen. Upprepa dessa steg med frysen.

Proffstips: 

Om du har att göra med lite klibbig kylsmuts som bara inte viker sig, koka lite vatten och häll på det. När vattnet är kallt nog att röra vid, sätt dina muskler i arbete och ge det en djup skrubb. Pistolen borde lossna.

3. Gör resten av köket

När kylen är ren kan du börja arbeta med resten av köket. Följ steg ett och börja med belysningsarmaturerna, takets hörn och skåpens toppar. Därefter görs vitvarorna: spishäll, ugn, mikrovågsugn, diskmaskin och diskbänk, följt av bänkskivorna. Gör skåpen nästa, se till att rengöra dem på både insidan och utsidan och ägna särskild uppmärksamhet åt deras handtag. Vänta med att göra ordet nu.

Proffstips: 

Bakpulver och väteperoxid är en kraftfull lösning för att bli av med envisa fläckar på spishällen. Häll bakpulver i en liten skål och tillsätt precis tillräckligt med väteperoxid för att göra en pasta. Bred ut den över spisen och låt den sitta i 15 minuter, skrubba sedan.

4. Till badrummen

Badrumsstädning handlar lika mycket om att desinficera som om fläckfria ytor. Blue Dawn diskmedel och en svamp är i stort sett allt du behöver för den första skrubben, men följ upp med en antibakteriell spray för att bli av med kvardröjande bakterier. För toalettstolar är det bara att byta ut dem. Det är en liten kostnad och det mest effektiva sättet att säkerställa att de är riktigt rena.

När du städar, glöm inte de oväntade områdena som du kan hoppa över under en vanlig badrumsstädning. Utöver de vanliga misstänkta, se också till att rengöra och desinficera toalettpappershållaren, ljusströmbrytare, kranar och dörrhandtag.

Proffstips: 

Hårda vattenfläckar på metallbeslag som kranar och duschmunstycken kan vara svåra att ta bort. För att göra det lättare, gnugga ner dem med juice från en färsk citron. Syran är fantastisk på att bryta ner hårt vattenfläckar och få metallytor att glänsa som nya.

5. Ta itu med resten av utrymmet

För resten av städningsprocessen, gå föremål för föremål istället för rum för rum. Per steg ett vill du göra detta uppifrån och ned, så börja med taket. Glöm inte de lätt förbisedda ytorna, som toppar på dörrar, fönster och fönsterbehandlingar, ljusströmbrytare och garderobsinredningar. För de flesta av dessa områden hjälper ett bra vakuumfäste dig att suga upp smutsen och damm, som du sedan kan följa upp med rena fuktiga trasor.

Proffstips: 

Tvätta inte fönstren när solen är på sin höjd, eftersom det gör det svårt att se smuts och ränder. Vänta till kvällen, eller börja åtminstone med fönster som står i skugga.

6. Avsluta med golven

Du började på toppen, så sluta längst ner. För trä-, kakel- och linoleumgolv, börja med att använda ett vakumtillbehör för att rengöra hörn och kanter och sopa sedan upp allt kvarvarande skräp. Dammsug inte hela ytan om inte din dammsugare är speciellt utformad för att göra det. Avsluta med att moppa, se till att använda en produkt som är säker för ytan du använder den på.

För en riktigt effektiv mattrengöring vill du använda en ångtvätt. Om du inte äger en, ring en professionell för att göra jobbet eller hyr en från en lokal järnaffär. Enbart dammsugning kan få mattan att se renare ut, men det kommer inte att göra mycket för att ta bort allergener eller förbättra luftkvaliteten. Och vad tjänar det till att rengöra något om du bara ska göra det halvvägs?

Proffstips: 

För att rengöra fläckar ordentligt, kombinera lika delar vatten och blekmedel i en skål och använd sedan en tandborste för att skrubba. Låt lösningen sitta i en timme eller så och skrubba sedan ren.

Vi fick hjälp med flyttstädning där allt gammalt fett och smuts trollades bort av företaget “SverigeCo.se” som förenklade själva flytten för oss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *