Saturday, December 2
Shadow

En Guide till Basilika och Allt du Bör Veta

Basilika är en ört i myntafamiljen som är avgörande för italiensk matlagning, även om den också används i en mängd andra typer av kök, inklusive thailändska, indonesiska och vietnamesiska. Det är känt för att vara huvudingrediensen i traditionell pesto och är också en favorit krydda i tomatbaserade pastasåser.

Basilika är en årlig ört som oftast är grön i färgen. Det har en doftande, söt lukt och pepprig smak. Basilikablad är stora, något känsliga och har ett en smidig textur. Det är en lätt ört att odla hemma och ett vanligt komplement till köksträdgårdar.

Varianter av basilika

Det finns över 60 varianter av basilika, av vilka några är röda eller lila, och var och en har sin egen distinkta smak. Söt basilika är den mest populära och vanliga sorten, och det finns flera typer av söt basilika tillgänglig. Thailändsk basilika krävs också i många recept på grund av dess anisliknande smak. Det kan skiljas från söt basilika med sina lila stjälkar och robusta löv. Andra sorter kallas för hur de luktar eller smakar, till exempel citronbasilika, kanelbasilika etc.

Den typ som är lättast tillgänglig i USA är söt basilika, bekant eftersom den är vanlig i italienska köket. Andra vanliga typer är thailändsk basilika (används i många asiatiska rätter), och citronbasilika. Trots att den är infödd i Asien finns det bevis på att basilika har odlats i minst 5 000 år, ursprungligen för sina medicinska egenskaper.

Basilika är en kraftfull antioxidant

Basilika är full av polyfenoliska flavonoider, som skyddar mycket av kroppens strukturer från cellskadliga fria radikaler. Fria radikaler kan orsaka många problem som att oxidera kolesterol i blodomloppet, där det byggs upp i dina artärer och ökar din risk för stroke och hjärtattack. Astma, vissa typer av artrit och flera andra sjukdomar kan också tillskrivas fria radikaler.

Som en bra källa till magnesium främjar basilika blodflödet. Som en bra källa till vitamin A främjar det hälsosamt syn, och på grund av eugenol (en viktig del av oljan som produceras av basilikablad) har det också visat sig vara ett effektivt antiinflammatoriskt i samma blodåga som aspirin och ibuprofen.

Basilika är en utmärkt källa till vitamin K, mangan, järn, vitamin A och vitamin C. Det är också en bra källa till kalcium, magnesium och omega-3-fettsyror.

Basilika är inte bara för internt bruk. När basilikaoljor utvinns för att skapa en eterisk olja, används den för att behandla snitt, sår och hudinfektioner. Det har också visat sig bekämpa akne.

Basilikum eterisk olja används också ofta i aromaterapi för att behandla nervspänningar, mental trötthet, melankoli, migrän och depression, och – lyckligtvis – för att behandla vissa symtom på dessa sjukdomar, inklusive kräkningar och illamående.

Så nästa gång du går ut på en trevlig måltid på din lokala italienska eller thailändska restaurang – eller i stort sett alla platser där köket innehåller basilika i sina rätter – kom ihåg: det är OK att känna sig lite mindre skyldig till vad du än äter. Basilika är nyttigt.

Färskt torkat

Basilika säljs färsk och torkad men färsk basilika föredras vanligtvis för matlagning. Även om torkad är mer koncentrerad än färsk, har torkad basilika inte samma smak; torkningsprocessen drar mer av mintsmaken och mindre av anis. Den allmänna regeln är att använda en tredjedel av mängden torkad basilika när den ersätter den med färsk. Till exempel är en matsked färsk hackad basilika lika med en tesked torkad.

Vad smakar basilika?

Smaken på basilika beror på variationen. Söt basilika har en frisk doft med en subtil pepprig smak och en antydan till mynta. Andra sorter smakar av citrus och krydda. Thailändsk basilika är mer smakrik med en kryddig lakritsmak.

Matlagning med basilika

Före användning bör basilika sköljas under rinnande vatten och torkas. Bladen tas ofta bort från stammen och rivs, skärs, eller finhackas. De kan också användas hela och läggas till som en pizza-toppning eller garnering. Tjockare stjälkar och stjälkar bör kasseras eftersom de tenderar att vara bittra, men det är okej att inkludera de små stjälkarna i rätter. Stammarna och stora venerna innehåller emellertid föreningar som gör att pesto blir brunt och mörkt, så det är bäst att ta bort dem när du gör örtsås.

För den mest intensiva smaken bör färsk basilika tillsättas i slutet av tillagningsprocessen. Långvarig värme kommer att orsaka att basilikans flyktiga oljor att spridas. Om du använder torkad basilika, måste den inkluderas i början av ett recept så att örten har tid att mjukas och infusera med andra ingredienser.

Basilika är en perfekt kandidat som smakämne för infunderad olja. Basilika blommor kan också användas för att göra basilika blommor olja eller te.

Färsk basilika är lätt tillgänglig i de flesta stormarknader och kan hittas i produktsektionen förpackad i plastmagasinbehållare eller säljs som fullväxter. När du köper färsk basilika, leta efter ljusgröna blad som inte är brunade eller torkade på kanterna. Torkad basilika säljs i burkar och finns i krydda gången.

Det är lätt att odla din egen basilika, antingen i trädgården eller en kruka i fönsterbrädan. Genom att klämma tillbaka blommorna uppmuntrar mer tillväxt av blad och producerar stora växter i slutet av säsongen.

Lagring

Hur man lagrar färsk basilika beror på vilken form du har köpt. Färska basilikablad ska förvaras i kylskåp i ångpappershanddukar och förvaras i en plastpåse där de kommer att pågå i upp till fyra dagar. Basilika med stjälkarna kan placeras upprätt i en burk med vatten, bladen täckta med en plastpåse (säkrade på toppen av burken). När de lämnas i kylskåpet kommer de att hålla i upp till en vecka; se till att byta vattnet dagligen. En växt bör lämnas på en solig plats och vattnas regelbundet för att hålla jorden fuktig.

Basilika är också en perfekt ört att frysa för senare användning. Hela blad kan tvättas eller blancheras och sedan bli fryst och förvaras i en zip-lock påse i frysen. Lägg till mer än receptet kräver när du använder frysta basilikablad, eftersom en del av smaken har minskat. Alternativt kan basilikabladen hackas, droppa med olivolja och skedas i en isbitbricka och frysas. Kuberna läggs bäst till soppor och grytor.

Torkad basilika ska förvaras på svala, torra platser och användas inom sex månader. Tänk på att burken kunde ha legat på livsmedelsbutikens hylla länge, så det är bäst att använda den så snabbt som möjligt.

Hälsofördelar med basilika

Mängden basilika som konsumeras vid ett sammanträde är inte tillräckligt stor för att ha några betydande hälsofördelar. Men denna ört har varit en del av holistiska läkemedel som traditionell kinesisk medicin och ayurvedisk medicin i hundratals år. Idag tittar studier på hälsofördelarna med basilika (främst i eteriska oljor), från att hjälpa till med matsmältningen och minska uppblåsthet, till att minska depression och minnesförlust, till att förebygga vissa cancerformer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *