Sunday, May 26
Shadow

En Komplett Guide till Kryddor

Guide to Asian Spices

Här är en guide till några av våra mest populära och mest sålda kryddor, och vad du bör veta om dem. 

Kryddor väcker rätter till liv. Även om många människor är blyga med att lägga till extra inslag i matlagningen, är att bekanta dig med kryddor en av de enklaste saker du kan göra för att ta din mat från bra till bra. Kryddor är kärnan i matlagning: de förvandlar enkla ingredienser till de mest spektakulära sakerna. Tillsatsen av bara ett krydda kan höja en maträtt till en helt ny nivå. Att förstå hur man använder olika kryddor är så viktigt, särskilt i växtbaserad matlagning.

I detta inlägg går vi in i detalj om kryddor, de vanligaste kryddorna, och allt du bör veta.

Ingen rätt är fullständigt komplett utan kryddor, och de kan göra all skillnad i världen för hur god en maträtt blir.

Det är alltid en bra idé att lära sig och förstå hur man arbetar med kryddor i sin bästa form för deras maximala inverkan på rätten.

Kort sagt, anledningen till att vi använder kryddor för matlagning är:

  • För att ge en omedelbar smak och smak till en måltid
  • För att definiera kulturella rätter som indiskt, Medelhavet, Cajun, Mellanöstern etc.
  • Tillsatt hälsofördelar som kommer från att använda kryddor
  • Få mat att bli tilltalande

Svartpeppar

Peppar mals från torkade, omogna bär av pepparträdet. Den är skarp, het och krispig till smaken, som ger en livlig smak och aroma till salta rätter. Leva upp sallader, dressingar, såser, soppor, aptitretare och förrätter.

Koriander

De torkade, malda fröna från de små, rosa och vita blommorna i en grön, grön växt, vars blad är koriander. Det har en blommig arom och en varm, citrus smak. Används i grönsaksrätter, grytor, marinader, frukträtter och kryddblandningar.

Sesamfrön

Dessa små, tårformade frön kommer från fröskidorna i en tropisk växt. De tillför en rik, nötig smak till sallader, dressingar, marinader, kött- och grönsaksrätter och stek. De används också ofta i bakverk, desserter, bröd och andra söta rätter.

Kanel

Denna mycket populära, söta krydda är den torkade och malda inre barken av ett träd som växer i sydöstra Asien. Det används i många kakor, pajer, bakverk, och varma drycker. Det används också i välsmakande Mellanöstern, marockanska och indiska rätter för att ge en subtil söt, varm smak.

Ingefära

Detta ljusbruna pulver är tillverkat av den torkade och malda rhizomen i en frodig växt, liknande bambu. Den har en varm, söt smak med en antydan av citrus. Väsentlig i asiatisk, Mellanöstern och indisk matlagning, använd i stek, marinader, heta te, frukt och grönsaksrätter, bröd och desserter.

Vitlök

En mycket populär kryddig, granulerad vitlök är den torkade och malda glödlampan från en lök-typ. Det förstärker smaken och ger dimensioner till smakliga rätter. Som ett av de mest mångsidiga kryddorna används det världen över och har oändligt många användningsområden.

Gurkmeja

Vibrerande i färg, detta antioxidant-packade krydda, med en varm, jordnär smak, slipas från rhizomen i en ingefära-liknande växt. Det används mycket i indisk och marockansk matlagning samt populära blandningar som curry kryddor. Lägger till rik färg till fjäderfä- och lammrätter, grönsaker, marinader, grytor och risrätter.

Allkrydda

Allkrydda tjänade sin moniker genom att smaka som ett antal olika kryddor – kryddnejlika, kanel, muskotnötter och en antydan med peppar – allt i ett. Det är i princip sin egen blandning, och den är perfekt för rika grytor och många desserter. Eftersom det är typ av en upptagen smak är det vanligtvis bra på egen hand – men att lägga till en av kryddorna som utgör dess smakprofil kan uppmärksamma just den smaken. Kryddor som kompletterar alla kryddans nyanser, som muskotnötter och ingefära, kan också kombineras bra med det.

Cayenne Peppar

Om du behöver ge något en touch av värme, är detta kryddan att använda. Det är kryddig i samhällsbedömningen tack vare kapsaicinnivåerna och det ger rätter en rökig smak. Kummin, paprika och kanel är alla tillräckligt starka för att stå emot cayennepeppar i en blandning. Detta starka krydda kommer att överträffa allt för milt.

Kanel

Bortsett från salt och peppar är kanel förmodligen det mest använda och förstått krydda. Det fungerar vackert i desserter och kan ge en subtil zing till salta rätter. Kryddor, kryddnejlikor och muskot är alla stora potentiella partner för detta stjärna krydda.

Kummin

Kumminfrön kommer från en liten örtväxt som är införd i Nildalen i Egypten, men odlas över hela världen. Den har en stark, kryddig arom och en jordnär, varm smak. Väsentligt för många mexikanska och indiska rätter. Använd i grytor, såser, bönor, soppor och kötträtter.

Mexikanska och asiatiska rätter trivs med spiskummin, men överdriv inte det – detta krydda är superstarkt och kan lätt övermanna en maträtt. Det fungerar bäst med något som antingen kan matcha det stans för stans som cayennepeppar eller något som gärna spelar andra fiol

Oregano

Om du gillar pizza eller pasta, är oddsen att du gillar oregano. Detta torkade blad tar sig in i nästan varje italiensk maträtt och smaksättningsblandning, och med goda skäl.

Timjan

Timjan har en underbar jordsmak som passar perfekt med starkt kött och andra smakliga rätter. Även om timjan inte är smakfull, lägger den till en subtil nyans som hjälper rätter att sticker ut. Det parar väl ihop med andra jordiska smaker som oregano och rosmarin.

Terragon

Terragon är en populär fransk ört, har en anisliknande smak som kompletterar morötter, gröna, kyckling, skaldjur och äggrätter.

Salvia

Salvia har en träig, aromatisk smak som ofta används i italiensk matlagning och blandar väl med vitlök och tomater. Det går också bra med lök, baljväxter, fläsk, fjäderfä och fyllning.

Saffran

Saffran är den dyraste av alla kryddor kommer från pollenkrokarna i fallkrokus. Det används för att smaka och färga ris, grönsaksoppor, fiskrätter, lussebullar, med mera.

Persilja

Persilja finns i två versioner, lockigt blad och plattblad. De två sortarna kan användas omväxlande för att ge en färsk smak till potatis, svamp och kött.

Paprika

Paprika är, liksom cayenne, malda torkade röda paprikor/chilis men i en kombination som är mildare och sötare. Ungersk paprika är bland de bästa, aromatiska och läckra. En del paprika som säljs i Kanada är så mild att den endast används som dekoration.

Muskotnöt

Muskotnöt har en varm, söt, nötig smak som kompletterar spenat, pumpa och osträtter samt puddingar.

Senapsfrö

Senapsfrö används för att göra många populära kommersiella spridningar från Dijon till hot dog senap. Mald senapsfrö är också en viktig ingrediens i hemgjord majonnäs, och många såser och gravier serveras med fisk, fågel och kött.

Mynta

Mynta har en lätt, frisk smak som friskar upp fruktdrycker som saft och fruktsallad. det förbättrar också smaken på lamm och fisk.

Mejram

Mejram har en kryddig, färsk smak som passar de flesta grönsaker, särskilt de som används i mexikanska, grekiska och italienska recept.

Fänkålsfrön

Fänkålfrön har en anis smak som passar bra med fisk och fläsk.

Lagerblad

Lagerblad har en skarp träaktig smak och arom som kompletterar kött, soppor och grytor. Tillsätt det torra, spröda bladet i början av tillagningen så att det får tid att frigöra smaken. Ta bort blad innan servering.

Komma igång med kryddor

Om du är osäker på hur du tar med kryddor i din matlagning, börja med färdiga kryddblandningar. Dessa är förutbestämda kryddblandningar. Det här är den enklaste introduktionen till krydda du kan hantera – proportionerna är redan inställda, så de ger dig ett enkelt sätt att lägga till smak utan att oroa dig för balans.

Dessutom ger de dig möjlighet att vänja dig med olika sätt att använda kryddor i allmänhet. Prova att använda blandningar på olika sätt. Du kan till exempel försöka lägga till dem under olika delar av tillagningsprocessen. Kryddor som tillsätts tidigt lämnar en maträtt med en starkare, mer jämnt spridd smak. Detta är bäst för rätter som soppor, som lagar mat under lång tid och kan hantera många olika smaker. Om du lägger till extra kryddor senare i skålen kan de vara mindre potent eller mer lokaliserade.

Kryddor är en distinktion som kan ge kraftfulla effekter, eftersom kryddor kan ta en måltid till nästa nivå. Att få en känsla för att krydda dina rätter med blandningar – och de olika sätten du kan använda dessa blandningar – ger dig en stark grund för att skapa dina egna distinkta smaker.

Experimenterande med kryddor

När du väl vet hur du använder kryddor är det dags att ta reda på dina egna smaker. Det viktigaste är att experimentera med kryddor och smaker.

Det kan vara svårt till en början, eftersom du antagligen inte vet exakt vilket förhållande du ska ha mellan olika kryddor du använder. Du kan emellertid börja begränsa receptet genom test och fel och sedan byta upp saker för att upptäcka nya nyanser. När du experimenterar med olika kryddor kanske du upptäcker en smakskombination som du älskar!

Naturligtvis fungerar experiment oftast bäst när du förstår reglerna tillräckligt bra för att veta när du ska bryta dem. Lyckligtvis var det många begåvade kockar genom tiderna som räknade ut vilka kryddor som fungerar väldigt bra tillsammans, och vilka som bara inte kommer överens.

När du har fått ner dina kombinationer finns det fortfarande några sätt att ta ditt krryddande till nästa nivå. Tänk till exempel på att köpa hela kryddor och mala dem själv. Du kan använda en mortel och stöta för små mängder, eller köpa en särskild kvarn för varje krydda du vill använda. Vill du ha ett annat sätt att ge din kryddteknik ett boost?

Odla dina egna örter och torka dem själv eller använd dem färska. Varje teknik har en något annorlunda effekt, så att du kan prova olika metoder och se vilken du gillar bäst. Om du lägger till örter i din trädgård eller odlar dem direkt i ditt kök, kom ihåg att bara använda livsmedelssäkra trädgårdsprodukter. Bekämpningsmedel och vissa gödselmedel kan göra växterna osäkra att äta.

Tips för användning av kryddor i matlagning

Lär känna dina kryddor

Det finns till synes hundratals kryddor över hela världen.

Få är integrerade med det indiska köket som kumminpulver, korianderpulver, garam masala-pulver, chilipulver, gurkmeipulver och få andra. Sättet att lära känna dina kryddor är att arbeta med dem. Du måste förstå att varje krydda spelar en viss roll i maträtten. Använd din känsla av intuition när det gäller att välja och lägga till krydda i skålen.

Du kan göra det genom att lukta eller kanske till och med smaka bara en liten bit av den kryddan du vill använda för att göra en uppskattning av hur väl kryddan kan passa in i din maträtt.

En viktig poäng att komma ihåg är att inte alla kryddor ger smak. Olika kryddor tjänar olika syften.

Vissa bidrar med smak och arom, vissa kryddor används för att lägga till smak medan det är andra som används för att lägga till färg.

Det är mestadels de pulveriserade kryddorna som förbättrar smaken på en maträtt, medan hela kryddor används för att ge smak och arom.

Till exempel kräver en kryddig gryta mer kryddor för att göra den varm och kryddig och därmed behöver du använda mer mängd pulveriserade kryddor. Medan en mild rätt eller krämig sås kräver hela kryddor, eftersom de ska vara milda och aromatiska.

När det gäller matlagning med kryddor är det bäst att först identifiera om rätten kräver förbättrad smak, ökad smak, eller både och. Välj sedan dina kryddor i enlighet därefter.

Detta ger dig en uppfattning om hur mycket eller hur lite eller vilken typ av krydda du behöver för att tillverka rätten.

Förutse ändring i form

När du väl kan skilja mellan hela och markkryddor och deras påverkan på maten är det dags att börja laga mat.

Vi vet att morötter smakar annorlunda när de äts rå, kokta, kokta eller bakade. Detsamma gäller för kryddor.

En unik kvalitet på kryddor är hur kärnan i en viss krydda förändras när det bearbetas vidare.

Vad vi menar med detta är att samma krydda kan smaka annorlunda och ge en helt annan typ av smak beroende på hur den har bearbetats under tillagningen.

Så när du har valt dina kryddor, tänk på följande två punkter:

  • Formen du kommer att använda den i det är antingen som en hel krydda, malad eller rostad form och;
  • Hur det kommer att behandlas vidare under tillagningsmetoderna som används, dvs härdat, sauterat, sjuttat.

Att planera kryddans typ och form och förutse smakförändringarna kommer att ha en direkt effekt på maträttens smaklighet.

Kombinationer under matlagningsprocessen

Detta ger oss svaret på frågan “Vilka kryddor passar till vilken mat?”. För övrigt kan detta vara en av de största utmaningarna för nybörjare som inte riktigt har bemästrat användandet av kryddor.

Bortsett från att ha en viss form som är mald eller hel, har kryddor också en distinkt smakklassificering som söt, skarp, skarp eller helt enkelt en färgförstärkare.

När du bekantra dig med kryddor, identifiera samtidigt kryddans smakklassificering.

Det finns ett smakklassificeringskrydddiagram nedan som guidar dig om hur du använder kryddor tillsammans med vilka matkombinationer som bäst passar kryddor.

Detta hjälper till att förenkla den underliggande smaken som du vill ta med i skålen.

När du använder kryddor är det alltid en bra idé att komma ihåg kombinationen av smak med andra ingredienser i skålen. Detta hjälper dig att få en balans mellan smak och smak.

Experimentera med kryddor

Genom detta steg får en bättre förståelse för varför kryddor används i mat och hur det påverkar smaken beroende på vilken typ och mängd kryddor du lägger till.

Det bästa sättet att bekvämt arbeta med kryddor är att förvandla ditt kök till ett kryddlabb! Det bästa sättet att lära dig om kryddor är att experimentera med dem i din matlagning.

Begränsa inte dig själv till att göra indiska rätter ensam. Du kan krydda dina biffar, grytor och soppor också!

Fördelarna med att göra detta är att kryddor ger en omedelbar lyft till varje maträtt och också har hälsofördelar.

När du blir mer bekväm med att använda kryddor i kombination med andra kan du så småningom börja göra dina egna kryddblandningar och lagra dem för enkel åtkomst.

Det finns ingen gräns för de olika typerna av kombinationer du kan göra med kryddor som varierar ingredienserna och mängderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *