Monday, April 22
Shadow

Använda Färska Örter i Matlagning – Komplett Guide

Färska örter som mynta, basilika och dragon har länge varit uppskattade över hela världen för sina botande egenskaper. Den här guiden fokuserar på örternas kulinariska applikationer och hur du kan börja använda mer färska örter i matlagning istället för torkade.

Läs vidare för en lista över örter som vanligtvis används i matlagning, samt experttips för hur du använder färska örter i matlagning på bästa sätt.

Att laga mat med örter kräver precision. Om du lägger till för mycket så dominerar den alla andra smaker. Men om du tillsätter för lite, eller ingen alls, och din maträtt kommer att bli smaklös och tråkig. Så börja med att tillsätta lite och öka sedan gradvis mängden så att du uppnår rätt proportioner.

Tips för att använda färska örter i matlagning

1. Väljer friska och pigga örter

När du handlar örter, välj örter som står upprätt och ser stadiga ut. Bladen borde vara färgstarka och utan bruna fläckar, och deras doft ska vara stark och nyluktande.

2. Kyl dina örter

För att hjälpa örter att hålla sig färska några dagar längre, kyl dem. Platta blad eller små stjälkar kan försiktigt lindas i en fuktig pappershandduk och sedan förseglas i en plastpåse. Om du har större mängder eller för större örter, som basilika, ska du stå upprätt i ett glas fyllt med vatten innan du kyler. Detta gäller självklart inte om du har köpt en örtplanta.

3. Lägg till örter sist i maträtten

När du använder färska örter i ett recept, tillsätt dem i slutet så att värmen inte förstör deras smak.

4. Använd helst färska örter

Försök att använda färska örter och inte de torkade versionerna, men om du ersätter torkade örter är den allmänna tumregeln en tesked torkad ört för en matsked hackad färsk.

5. Prova att odla dina egna örter

Överväg att odla dina egna örter om du kan. Att ha färska örter tillgängliga minimerar slöseri eftersom det inte är bråttom att använda alla örterna omedelbart. Besök din lokala trädgård för frön, plantor och andra trädgårdsartiklar. För några av de mer dunkla sorter, överväg online katalogföretag som Burpee och Park Seed.

6.Köp örter

Matbutikerna paketerar färska örter på olika sätt: lösa i små plastlådor, i buntar med gummiband, eller växande i en kruka.

Oavsett förpackning, leta efter örter med livlig färg och aromatisk doft, och undvik dem som är hängiga, har börjat gulna, eller inte ser helt pigga ut.

7. Skarp kniv eller sax

En skarp kniv är nödvändig för att skära örter. En slö kniv kommer att krossa mjuka löv, vilket ger dig sämtre resultat. Du kan använda en sax för att klippa av små mängder mjuka örter, särskilt gräslök, vars strängade fibrer är svåra att klippa rent med en kniv.

Ju mjuare örten är, desto närmare tillagningstid behöver du skära den. Om du skär i förväg ska du täcka örterna med plastfolie punkterad med några lufthål och kyla dem. Du kan spara rester av hackade örter under en dag eller så, men lukta på dem innan du använder dem, särskilt persilja, koriander, basilika och dill, som är mycket känsliga när de väl har hackats.

Oavsett om du lägger till örten hel eller hackad, eller i början av tillagningen snarare än i slutet, beror både på örten och vilken effekt du vill ha.

1. Koriander

Koriander är en svår ört och antingen älskar du den eller hatar den. Korianders smak beskrivs av vissa som ljus och citrusartad, men som tvål av andra. Denna ört är vanlig i Indien, Mexiko och Vietnam. Bladen ser ut som plattblad med persilja, men observera de mindre bladen och den längre stammen.

2.Persilja

Denna härliga ört kan göra mer än att bara pryda en tallrik. I fransk och italiensk matlagning kräver många rätter en persiljestam. Pastor och äggrecept drar ofta fördel av ett strö av hackad persilja; örtens rena, lätta smak minskar den tunga krämigheten och fungerar också som en smakuppfriskare. Du kan experimentera litegrann med perilja! Testa ersätt basilika med persilja för variation. Italiensk persilja har breda, serrade gröna blad.

3.Dill

Dill tenderar att ha delade åsikter. Vissa beskriver dillsmaken som ren och gräsig, medan andra ogillar den för att den är klibbig och jordnära. Dill för förknippas ofta med skandinaviska rätter, men den finns också i andra internationella rätter såsom tzatziki och Borscht. Dill passar mycket bra med potatis.

4.Basilika

Basilika är den vanligaste örten i USA men även populär i stora delar av världen, för att inte glömma Italien.  Basilika har en mild anis smak. Söt grön basilika finns till stor del i rätter från Italien såsom pesto, men den är även populär i rätter såsom grön kyckling curry, vilket bevisar dess mångsidighet. Den mörka färgen på lila basilika gör den till en underbar garnering i rätter. Basilikablad bör tillsättas i slutet av tillagningen för maximal smak. Thailändsk basilika har en starkare anis smak och håller väl till hög värme matlagning.

5.Oregano

Oreganos antydan till sötma kombinerad med viss kryddighet ger värme till varje maträtt. Färsk oregano kan vara svårt att hitta på marknaden och eftersom torkad oregano har en starkare smak än den färska, så använd den sparsamt.

6.Rosmarin

Rosmarin har en stark, jämn skarp, och pinnig doft och smak. Härstammande från Medelhavsregionen, rosmarin fick popularitet inom italiensk matlagning i toskanska favoriter. Örten parar väl ihop med fläskkotletter, fågel, och till och med fisk – speciellt grillad. Rosmarin är en mycket unik ört. Det växer på stjälkar som nålar. Både stjälkar och nålar kan användas för matlagning.

7.Salvia

Smaken varierar från mild till något peppig med några inslag av mynta. På grund av dess uttalade smakämnen är salvia en bra ört att para ihop med livsmedel som traditionellt betraktas som tunga, rika och krämiga, som kött (korv), och vissa mejeriprodukter som ost och grädde, liksom söta och salta bröd. Till skillnad från mer känsliga örter kan salvia läggas till i början av tillagningsprocessen. Salvia har ljusgrågröna blad som är mjuka och håriga vid beröring.

8.Dragon

Dragon ger en delikat anis smak, likt lakrits och fänkål, som är mer söt än stark. Örten kan ofta paras bra med livsmedel som lätt tar upp andra smaker såsom kyckling, kammusslor och ägg. Dragon är en viktig ingrediens i den klassiska béarnaisesåsen. Det är inte en lätt ört att förvara under långa perioder så den placeras ofta i en flaska vinäger. Dragon har glansiga, långa, avsmalnande blad. Elegant i form, örten ger en elegant garnering.

9.Timjan

De små bladen på denna lågväxande träväxt fungerar bäst tillsammans med andra örter och kryddor som basilika, salvia och lavendel. Timjan är en viktig ingrediens i den klassiska franska smakämnen Herbes de Provence. Och den spelar en viktig roll bredvid persilja och lagerblad. Timjans betydelse för matlagning i Mellanöstern kan inte underskattas. tillsammans med oregano och mejram är den ett avgörande element i za’atar. Denna örtblandning används ofta i plattbröd som pitabröd samt för att smaka rostad kött och fågel. Timjan kräver att du tar bort bladen från trästjälkarna. Genom att använda hela örten tillförs en högre doft och smak.Det finns tre typer timjan: engelsk timjan, tysk timjan och fransk timjan. Den franska och engelska sorten innehåller gröna, spetsiga blad med röda tonade stjälkar, men den tyska sorten har rundade blad och gröna stjälkar.

10.Mejram

Mejram har en gräsig, citronaktig smak som är nästan söt. Liksom timjan fungerar mejram bra i kryddblandningar såsom herbes de provence, och passar fint med kött och fåger, särskilt i grytor. Mejram ser precis ut som oregano, med gröna, ovala, platta blad. Båda är medlemmar i myntafamiljen. Skillnaden är i deras smak. Marjoram är söt, medan oregano är kryddig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *